onsdag 9 april 2014

Vilmart-kampanj hos Franska Vinlistan

Trogna läsare av den här bloggen vet hur förtjust jag är i Vilmarts viner. Vilmart är en mycket kvalitetsmedveten odlare från premier cru-byn Rilly-la-Montagne som satsar på ekologisk odling, ekfatslagring och undvikande av malolaktisk jäsning. Alla viner, även ingångsvinet, lagras på ekfat i tio månader. För årgångsvinerna använder Vilmart 225-liters ekfat som köps från Bourgogne efter ett års användning där. Jag tycker att Vilmart gör fantastiska långlivade champagner och eken är alltid väl integrerad.

Nu har Franska Vinlistan en kampanj med en rad olika champagner från Vilmart. Jag kan särskilt rekommendera ingångsvinet Grande Réserve på magnum för rimliga 595 kr. Dessutom brukar årgångsrosén Grand Cellier Rubis vara ett säkert kort men jag har inte provat 2009:an än.

Kampanjen stänger på söndag.

10 kommentarer:

  1. Tack för tipset. Det kanske kommer en presentation om hela huset Vilmart senare men jag undrar vad är skillnaden mellan Grande Reserve och Grand Cellier och vilken tycker du är att föredra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grande Reserve är Vilmarts ingångsvin, en non-vintage gjord på 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Även om det är Vilmarts enklaste vin är det fortfarande ekfatslagrat, innehåller bara förstapressvin och har inte genomgått någon malolaktisk jäsning. Dosagen är 10 gram.

      Grand Cellier är Vilmart standardårgångsvin. Det innehåller 20% Pinot Noir och 80% Chardonnay vilket är samma druvblandning som toppvinet Coeur de Cuvée.

      Grand Cellier är ett klart bättre vin och har större lagringspotential. Prisskillnaden på 150 kr känns rimlig. Å andra sidan gillar jag Grande Reserve också. När jag hade ett par lådor med Grande Reserve på magnum respektive halvflaska hemma blev de inte långlivade. :-)

      Radera
  2. Fick nyss veta av dem att, tack vare ett misstag hos Vilmart, inte kommer några Grand Cellier Rubis från 2008 till Sverige -.-

    Det värsta är dock att det inte går att leta fram dom någonstans när jag tittat runt lite.
    Mvh// Jakob

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad tråkigt att höra!

      Radera
    2. Nu har jag kollat upp fakta och det gjordes ingen 2008:a av Grand Cellier Rubis, inte någon 2007:a heller. Så det handlar inte om att Sverige inte fått allokering.

      Radera
  3. Var på provning med Franska Vinlistan igår där vi provade igenom deras nuvarande kampanj. Laurent Champs närvarade på sitt första Sverigebesök vilket var intressant. Ganska bra provning rakt igenom där Grand Cellier Rubis Rose 2009 och Grand Cellier dÓr från 89 och 90 får sägas vara topparna och där man fick känna potentialen på exempelvis Grand Cellier dÓr 2009 om man orkar vänta sisådär 15 år.

    Laurent höll 2009 som en mycket bra årgång som han var toppennöjd med.

    Gällande Grand Cellier Rubis Rose så tolkade jag det som att den inte gjordes 2008 utan senaste årgång var 2006. 2009 var i villket fall riktigt trevligt av detta vin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt att få prova Grand Cellier d'Or 89 och 90 och vad trevligt att få träffa Laurent Champs. Nu är jag lite avundsjuk faktiskt!

      Jag har för mig att det åtminstone gjordes en 2007:a av Grand Cellier Rubis - jag ska kolla upp det!

      Radera
    2. Nu har jag fått svar från Franska Vinlistan.

      Första årgången av Grand Cellier Rubis vad 1997. Efter det har dessa årgångar gjorts: 98, 99, 00, 02, 04, 06 och nu 09. Essle, du hade alltså helt rätt i att 2006 var senaste årgången före 2009.

      Radera
  4. Har fått tag på 3 flaskor Grand Cellier Rubis 2009 och är lyrisk att få dricka detta vin på min 60-årsdag imorgon!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt! Grattis i förskott!

      Radera