torsdag 23 oktober 2014

Vilmart & Cie – en presentation

Att Vilmart är en av mina absoluta favoritodlare kan inte ha undgått någon läsare av den här bloggen. Jag älskar stilen och toppvinet Coeur de Cuvée är en av mina absoluta favoritchampagner. På min lista över de främsta champagneodlarna placerade jag Vilmart på en andraplats, tätt efter Jacques Selosse. 

Vilmart grundades 1890 av Désiré Vilmart och har sedan dess gått i arv från generation till generation. Idag drivs Vilmart av Laurent Champs vars mor hette Vilmart som ogift. Det är under Laurent Champs tid (sedan 198990) som Vilmart nått sin nuvarande kultstatus. Jag har sjäv inte provat någon äldre Vilmart än Coeur de Cuvée 1992, en underbar årgång. Om någon har en 1990:a som ni vill avvara så hör jag gärna av er till mig.

Vilmart har sin hemvist i byn Rilly-la-Montagne, en premier cru-by precis söder om Reims. Den här delen av Champagne är mest känd för sin Pinot men Vilmarts odlingar är 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir.

Premier cru är ingen imponerande klassificering i Champagne precis så vad är det som gör Vilmart så bra? Till att börja med har Vilmart väldigt bra lägen på sina odlingar, en viktig aspekt som klassificeringssystemet i Champagne helt missar. Sedan lagras alla Vilmarts champagner, även ingångsvinet, på ekfat från Bourgogne i tio månader, malolaktisk jäsning undviks och alla druvor odlas med ekologiska metoder. Det här tillsammans med högkvalitativ Chardonnay från “Pinotregionen” Montagne de Reims ger Vilmarts en väldigt speciell stil. Ibland kallas Vilmart för fattigmans-Krug” men den parallellen förstår jag inte riktigt - jag tycker att Vilmarts stil är mer autolytisk och lätt medan Krug har mer kraft och komplexitet.

Ekfatskaraktären finns alltid där och vinerna vinner alltid på lagring även om jag tycker att toppvinet Coeur de Cuvée brukar vara väldigt charmigt redan vid släpp.

Ingångsvinet heter Grande Réserve och är till skillnad från de tre (!) bättre vita champagnerna Pinot-dominerad (70%). Det märks att druvmaterialet är enklare men det här är också en billig champagne (296 kr hos Franska Vinlistan). För en ekfatslagrad champagne utan malolaktisk jäsning är det ändå ett rimligt pris, tycker jag. För ett par år sedan hade jag ett par lådor halvflaskor av den här champagnen och de gick åt snabbt.

Det finns en bättre årgångslös champagne också som heter Grand Cellier. Druvblandningen är omvänd (70% Chardonnay och 30% Pinot Noir) jämför med Grand Réserve och är ett stor kliv uppåt i kvalitet. Det här är dessutom ett vin som vinner mycket på några års flasklagring.

Sedan finns det två vita årgångsviner: Grand Cellier d'Or och Coeur de Cuvée. Båda är underbara viner som håller mycket hög klass, årgång efter årgång. Av Coeur de Cuvée görs det bara ungefär 3000 flaskor per årgång och till det använder Vilmart enbart druvmaterial från de bästa lägena och  använder dessutom bara första delen av första pressningen, därav namnet “förstapressningens hjärta”. Senaste årgången, 2006, finns på Systembolaget just nu för 777 kr.

Jag har läst att Vilmart kommer att släppa en Coeur de Cuvée Blanc de Blancs från årgång 2009 och det är verkligen ett vin att se fram emot!

Sedan har Vilmart två roséer också: årgångslösa Cuvée Rubis och årgångsvinet Grand Cellier Rubis. 1997 var en fantastisk årgång av Grand Cellier Rubis och den kan man ibland hitta i vinlistor på restauranger eller vinbarer men jag tycker inte att årgångarna från 2000-talet har imponerat lika mycket. 2002 har fått högt betyg av Juhlin (94) men just den årgången har jag inte provat.

Här i USA är det tyvärr dyrt med Vilmart, ungefär 20-30% dyrare än i Sverige. Men jag har ett trevligt lager Coeur de Cuvée i min källare i Sverige som jag inte kan tulla av.

2 kommentarer:

  1. deras kommande bdb 2009 har bara 4gr socker, testade den i helgen. Blir spännande när den släpps senare i år, kan gott få vila lite på flaska än för min del./pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen! Vet du om den kommer att heta Coeur de Cuvée Blanc de Blancs? Det är vad jag har hört den kallas men vet inte om det blir det officiella namnet.

      Radera