onsdag 19 augusti 2015

Hur genomför man en champagneprovning?

En läsare frågade för några veckor sedan om tips om hur man genomför en champagneprovning. Det finns många sätt att göra det på, men här är lite saker som kan vara bra att tänka på:

Till att börja med så bör man bestämma om provningen ska vara blind eller inte. Med mina champagnevänner gör vi ofta så att alla tar med en kyld flaska och sedan döljer man sin egen flaska med folie eller i en plastpåse och häller upp åt de andra. Sedan får alla spekulera och tala fritt om vinet och bara en vet svaren, och sedan följer lite gissningslek. Huvudpoängen med att prova blint är dock inte själva gissandet utan att man ska få bilda sig en uppfattning om vinerna utan att veta vad man har i glaset. Det är alltid intressant att se vad som händer om man slänger in en oväntat dyr champagne eller en icke-Champagne. Plus att det är lärorikt att resonerera sig fram till vad man har i glaset.

Frågor som vi ofta diskuterar innan vi vet vad vi dricker är: Är det en odlare eller ett hus? Druvblandning? Årgång? Sedan försöker vi ofta ringa in odlaren eller huset geografiskt.

Om det är en person som köper in champagnerna till en provning så kan det vara roligt med ett tema, till exempel blanc de blancs, odlare, prestigechampagner, en viss årgång eller en viss prisklass. Eller att prova flera viner från samma hus/odlare, ungefär som den Krug-vertikal som jag var på i juli.

Man ska givetvis ha så bra glas som möjligt och helst en någorlunda doftfri miljö. Skippa rakvattnet och ha en bricka med starka ostar stående framme i rummet.


Jag tycker också att det är viktigt att varje vin får tid. Om man är sex eller färre så kan alla prova två glas av samma vin och låt det gå tid mellan, så att vinet hinner luftas ordentligt. Det kan hända väldigt mycket med ett vin under en kväll och “bra glasutveckling” som det kallas är en bra indikation på lagringsbarhet. Ett vin som “dör” snabbt i glaset, som min erfarenhet av Dom Pérignon 2003, är ett tecken det på omvända.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar