tisdag 4 augusti 2015

Svenskt förortsliv

Nu har jag efter 25 år i centrala Stockholm och några städer utomlands åter hamnat i Näsbypark i Täby, där jag växte upp på 70-talet. Igår kom containern med vårt flyttlass och idag gjorde jag första besöket på Systembolaget i Täby Centrum. Min vän som inhyser min svenska vinkällare är nämligen på sitt landställe och jag kommer inte åt mina champagner. Det kändes konstigt att inte ha en enda flaska champagne hemma så jag köpte jag en Pol Roger 2004.

11 kommentarer:

 1. kul, välkommen till sverige! ser fram emot bloggposter om svenska restauranger (+ mer champagne förstås)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det blir absolut mer svenskt fokus nu.

   Radera
 2. Hejsan, är en champagneintresserad nörd som druckit det mesta av rang.

  Står nu inför ett jättesvårt val, nämligen att välja mellan Krug Clos du Mesnil -98 och -00, alternativt vanliga Krug -98. Om vi tar bort de ekonomiska aspekterna hade valet fallit på CdM -98 eller -00? Verkar råda väldigt delade meningar om Clos du Mesnil -98, många älskar den samtidigt som många anser det vara en av de sämsta CdM.

  Tar vi med de ekonomiska aspekterna: Anser du CdM värd 6000 kr mer än vanliga årgången av Krug -98?

  Besöker Stockholm 14-16 augusti för den årliga sommarweekenden med finmiddagar. På fredagen tar vi Frantzén där Krug -96 och Salon -90 skall avnjutas. Lördagen väntar Mathias Dahlgren Matsalen där Selosse BdB -98 är bokad, tycker det skulle vara spännande att testa CdM -98 gentemot Selossen och se hur de står sig mot varandra, eller vad säger du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag har bara druckit Krug Clos de Mesnil 1998 vid två tillfällen och båda var när den var nysläppt. Jag tyckte då att det var en fantastisk champagne medan jag vid samma tidpunkt inte alls var särskilt imponerad av Krug 1998. Jag har inte hört någon säga att Krug CdM 1998 är en svag årgång så utan de ekonomiska aspekterna är svaret tveklöst Krug CdM 1998.

   En bra "vanlig" årgångs-Krug och många Krug Grande Cuvée med lite ålder ligger mycket nära CdM och därmed är det aldrig motiverat att lägga 6000 kr mer för CdM 1998.

   Gud vilken härlig restauranghelg som väntar! Selosse 1998 mot Krug CdM 1998 låter både intressant och otroligt gott. Krug 1996 är fantastisk men jag undrar om inte Salon 1990 kommer att kännas som numret mindre - för mig är det en svag årgång av Salon (svenska auktionspriserna säger mig att det finns många som tycker annorlunda :-)).

   Radera
  2. Hej igen och tack för ditt intressanta och snabba svar.

   Lyckades förhandla ner priset på CdM -98 med en tusenlapp så jag bokade upp flaskan, skall bli spännande att testa den mot Selosse BdB -98.

   Avnjöt Krug -96 tillsammans med Clos du Mesnil -96 vid samma tid förra året och det var tyvärr ett stort misstag, de stora pengarna jag satsade på CdM -96 vart bara en besvikelse. Vanliga -96 utklassade lustigt nog Clos du Mesnil även om jag är en Blanc de Blancs-kille.

   Som jag nämnde har jag druckit mycket fantastiskt, men min allra största vinupplevelse hade jag när jag drack Clos du Mesnil -90, därav min kärlek till Clos du Mesnil och främst årgången. Har förstått att Salon -90 inte är i närheten, men därav testet. Den näst främste BdB från min största vinupplevelse var jag bara tvungen att testa en dag :)

   Radera
  3. Absolut, det är klart att du ska prova! :-)

   Har du provat äldre Comtes de Champagne? Den blir fantastisk med lite ålder. Prova till exempel 1989:an. 1995 och 1996 är inte dumma heller.

   Radera
  4. Har "bara" druckit -95 och -96, de båda är ju två diamanter enligt mig. Vid denna unga ålder tycker jag att -95 fortfarande är bättre än -96.

   Radera
  5. Jag tyckte att 1996:an var fantastisk redan som ung medan 1995:an behövde lite tid. När jag provade 1995:an förut var den riktigt bra och jag har några flaskor kvar i källaren. Dock inga 1996:or, tyvärr. :-(

   Radera
  6. Jag är ju bara 21 år gammal så har inte druckit så mycket av dessa som unga, utan de senaste åren. 95:an drack jag i våras senast och upplevde den som väldigt tillgänglig, medans jag drack 96:an förra hösten då ansåg jag den ganska stram och knuten. :) Har en 96:a kvar, tycker du skall vara glad över 95:orna kvar hade i vart fall jag varit!! :)

   Radera
  7. Härligt att ditt champagneintresse väckts så tidigt. Själv frälstes jag inte förrän i 35-årsåldern. :-)

   Radera
 3. HEJ ELVIS!

  Vi är ett par som har startat att importera i vårt tycke en riktigt god champagne – Champagne Mathelin från Marnedalen. Den är hållbart odlad och prisad i franska vinguider. Det vore jättekul att höra vad du tycker om våra 4 sorters champagner. Mer info om oss och Champagne Mathelin hittar du på vår hemsida www.bonnebox.se. Hör gärna av dig till oss vid intresse.

  Bästa hälsningar
  Marie & Micke
  Bonnebox.se

  SvaraRadera