fredag 4 november 2016

Hemförsäkring och viner

En läsare av bloggen har bett mig att dela med mig av mina erfarenheter av hur försäkringsbolag hanterar stulna viner. Jag önskar verkligen inga av mina läsare att få inbrott men om det skulle hända är det bra att vara förberedd. Själv var jag inte det, inte medvetet i alla fall.

Till att börja med så täcker hemförsäkringen viner och viner ersätts till dagens marknadsvärde. Det är precis som med allt annat. En jacka som köptes för fem år ersätts med vad den skulle kosta att köpa begagnad idag. För kläder, hemelektronik och det mesta man har innebär det att värdet sjunker, men inte för bra viner. Mina Krug 2002:or som jag köpte i våras för knappt 2000 kr styck är redan värda betydligt mer. Och mina Krug 1996:or som jag köpte för sex-sju år sedan har mer än dubblats i värde.

Samtidigt gäller det att kunna bevisa vad man hade i vinkällaren och det är inte så lätt. För egen del gjorde jag en inventering förra hösten när jag hade flyttat hem till Sverige och la in alla viner i Cellartracker. Jag hade dessutom kvitton på alla viner jag beställt online genom åren, till exempel från Farr Vintners, Fine+Rare Wines och FranskaVinlistan. Det här sammantaget gjorde att försäkringsbolaget IF trodde på min sammanställning men det hade varit ännu bättre om jag också haft några nytagna fotografier av vinkällaren, gärna med mig med på bilderna.

Sedan är frågan hur viner värderas. För egen del utgick jag från priserna på Wine-searcher och gjorde ett förslag som IF godtog. Det tyckte jag kändes rätt – jag tycker att det hade varit girigt att begära ersättning efter Systembolagets sjuka auktionspriser. Sedan är det klart att försäkringsbolaget har värderare som de kan använda.


Fallgropar då? Jag har hört talas om två även om de inte var tillämpbara på mig. Den ena är att vinkällare som kan nås utan att man går in i villan inte täcks av en vanlig hemförsäkring. Det gäller till exempel om man bor i lägenhet och har vinerna i källarförrådet eller om man bor i villa och har vinerna i en jordkällare på tomten. Den andra är att hemförsäkringen inte täcker “samlingar”, till exempel en frimärkssamling. En vinkällare som man inte konsumerar något från, man kanske bara köper vinerna som en investering, kan eventuellt räknas in i den kategorin. Varje läsare av bloggen förstår att det inte var tal om att det skulle gälla mina viner.

2 kommentarer:

 1. Tack, mycket bra information o tips om en vinkällar selfie var bra. Jag sparar alla kvitto, men det mesta registreras ju också elektronisk på "min sida" hos div. handlare, använda du sådan dokumentation ?
  Tack o trevlig helg igår blev det Roederer Rosé 09 på Magnum, riktigt bra just nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag använde alla mailbekräftelser som jag hade sparat.

   Jag älskar årgångs-Roederer Rosé. Jag har två lådor Roederer Rosé 2008 på väg från Österrike - de ska komma nu i veckan.

   Trevlig helg, du med!

   Radera