tisdag 22 november 2016

Provning av alla Franska Vinlistans champagner

Igår besökte jag ett champagneevent som Franska Vinlistan arrangerade på Franska Ambassaden i Stockholm. Laurent Champs (Vilmart) och Anselme Selosse (Jacques Selosse) var båda där och serverade sina viner, liksom alla övriga producenter som Franska Vinlistan har i sitt imponerande utbud. Att stå och prova igenom Jacques Selosse alla viner och samtidigt höra Anselme berätta om vingårdarnas jordmån, lutning och väderstreck är en upplevelse. Det är ingen tvekan att Selosse var den stora stjärnan igår.

Av de 28 viner jag provade igår håller jag Jacques Selosse Substance som vinnare men om man väger in priset tycker jag att senaste upplagan av Selosse Initial är ett mycket bra köp. För oss som minns när Initial kostade 400 kr kan priset 899 kr kanske avskräcka men det är en champagne som slår de flesta andra champagner i samma prisklass och det finns flaskor kvar på Systembolaget.

Vilmart då? Jag har ett par lådor Coeur de Cuvée 2008 hemma men det var första gången jag provade vinet och för en gångs skull blev jag inte så imponerad av Coeur de Cuvée. Coeur de Cuvée brukar vara väldigt bra direkt vid släpp men den här var lite obalanserad och behöver nog lite tid. När man provar 28 champagner under två timmar blir det inga djupanalyser men jag kommer att låta mina lådor ligga orörda i källaren i ett par år. Däremot var Grand Cellier d’Or 2011 väldigt elegant och bra och för mig var det kvällens bästa Vilmart. Även ingångsvinet Grand Réserve är bra och får ses som rena fyndet för 325 kr. Den finns inte listad på Franska Vinlistans hemsida just nu men kan beställas med leverans före jul.

Av de champagner som finns listade av Franska Vinlistan just nu tycker jag att Paul Déthune Cuvée Prestige för 435 kr/flaskan är bäst.

6 kommentarer:

 1. Gillar att du fått upp bloggfrekvensen igen! Även om jag inte lämnar avtryck i form av kommentarer så ofta så tänkte jag att det var dags att visa lite uppskattning nu - är ju inne i princip varje dag på bloggen och kikar. Du är en stor inspirationskälla till min vinkällaruppbyggnad sedan ett par år tillbaka :-)

  Såg att du skulle SA igen och efterlyste tips. Vi var där för ett par år sedan och fick då några tips från bekanta, som jag kan mejla över, ifall det skulle vara till hjälp. Du kan isf. mejla mig på dick@verendus.se så skickar jag dig dokumentet.

  Mvh,

  SvaraRadera
 2. Tack Dick, det gläder mig att du uppskattar bloggen. Efter att vinkällaren blev stulen deppade jag ett tag men nu är glädjen tillbaka.

  Jag skickar ett mail nu!

  SvaraRadera
 3. Eventet hölls på ambassadörens residens på Narvavägen. Ambassaden ligger på Kommendörsgatan!

  SvaraRadera
 4. Tack för en bra blogg. Vet du vilket år Selosse Initial serverad på provning blev degorgerad? Har köpt några flaskor på SB degorgerade Jan-2016. (2011 bas år?)

  Börjar få lite panik efter alla mediokra omdömen av Vilmart CdC 2008 från provning. Köpte nyligen några flaskor. Tror du den har stor utvecklingspotential eller är det en svag 2008?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Anselme Selosse berättade att det var basår 2011 (innehåller även 2010 och 2009) och jag skulle gissa att det var samma degorgergingsdatum som din flaska.

   Jag tror inte att du behöver oroa dig över Vilmart Coeur de Cuvée 2008. Jag har provat så gott som alla årgångar av Coeur de Cuvée och jag kan inte tänka mig att 2008:an inte kommer att leverera. Jag skulle inte säga att den är dålig nu - den är lite obalanserad bara.

   Radera