måndag 30 januari 2017

La Colombe håller klassen

Under vår bröllopsresa 2009 åt vi en fantastisk lunch på La Colombe och för ett par veckor sedan var vi där igen, den här gången med våra barn.

Restaurang La Colombe utanför Kapstaden har legat på listan The World's 50 Best Restaurants flera gånger, som högst rankad som världens 12:e bästa restaurang 2010. Efter några år utanför listan gjorde den förra året comeback på 76:e plats. Ja, trots sitt namn innehåller listan numera hundra restauranger. På topp-100-listan finns bara två restauranger från hela Afrika. Båda ligger i Kapstaden; den andra heter The Test Kitchen och är rankad som nummer 22.

Chefskocken heter sedan 2010 Scot Kirton. Innan Kirton blev chefskock arbetade han som sous chef på La Colombe under Luke Dale Roberts som numera driver just The Test Kitchen.

När jag besökte La Colombe första gången låg den på vingården Constantia Uitsig men när vingården bytte ägare 2014 fick restaurangen flytta och nu ligger den på vingården Silvermist istället, inte långt från Hout Bay.


Eftersom vi hade barn med oss valde vi att äta lunch. Barn får endast följa med på luncher och bara om de uppför sig. Vi var de enda gästerna som hade med barn överhuvudtaget. Det var första gången barnen fick följa med på en fine dining-restaurang och vi var lite nervösa innan men det gick hur bra som helst. Fyraåringen råkade somna i bilen på vägen dit och sov sig igenom nästan hela restaurangbesöket. Personalen la ut kuddar bredvid vårt bord och han fick en filt så att han kunde sova gott. Sexåringen förstod stundens allvar och uppförde sig exemplariskt.

Till lunch får man välja mellan en sexrätters och en tiorätters avsmakningsmeny. Eftersom vi hade barnen med oss valde vi sexrättersmenyn. För fyra av rätterna hade man då två alternativ. Så här blev min meny:

La Colombe Garden

Tuna 'La Colombe'

West coast oyster, caviar, kalamansi, apple and soy

Miso seared scallop, quail, parsnip, braaied corn, and teriyaki

Linefish, squid, mussel, chorizo, coriander and soubise

Three ages of boerenkaas, onion, rhubarb, walnut and cumin

Med vinpaket (ett glas vin per rätt) kostade hela den här menyn endast 1.270 rand (825 kr) per person vilket är nästan löjligt billigt. Maten var fantastisk och vinmatchningarna perfekta. Alla vinerna i vinpaket var sydafrikanska men jag noterade att hemmavingården Silvermist inte var representerad. Kanske deras viner inte är tillräckligt bra?

Barnen fick välja mellan tre olika rätter som kostade ungefär 60 kr. Deras mat var också riktigt bra och trots att La Colombe egentligen inte är en restaurang för barn hanterade de barn mycket avslappnat, trevligt och proffsigt.

Jag tycker att La Colombe är minst lika bra som när jag var där förra gången. Ungefär i nivå med en riktigt bra 2-stjärnig restaurang i England eller Sverige.

Jag rekommenderar alla som åker till Kapstaden att försöka få bord på La Colombe.


Tuna 'La Colombe' serverades utan presentation förutom texten på burken.

West coast oyster, caviar, kalamansi, apple and soy

Miso seared scallop, quail, parsnip, braaied corn, and teriyaki. Notera
särskilt serveringen av teriyakisåsen i "fågelboet".

Sonen mycket nöjd med sin fiskrätt med handskuren pommes frites.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar