Jag har fått en del frågor efter del 1 och 2 som jag tänkte försöka besvara här.
Hur och när vet man om en årgång varit bra eller inte?
En mycket bra fråga. Till att börja med så kan man vinmakarna mäta syranivå och potentiell naturlig alkoholstyrka (ju mognare druvor desto bättre, men det får inte vara någon röta) och en del andra saker. Det ger en tidig indikation på hur bra årgången kommer att bli och det går redan rykten om att 2008 är fantastisk. Den hyllade årgången 1996 hade mogna druvor som gav 10,3% alkohol kombinerat med hög syra (10,0). När både syran och alkoholnivån är tvåsiffrig så är det ett riktig bra år. Samtidigt kan man inte mäta allt, utan får prova vinerna och se hur de utvecklar sig. När 1996:orna släpptes hyllades årgången som den bästa sedan 1928, men de sista åren har årgången omvärderats. Syran har visat sig vara för hög för många champagner och det är bara de allra bästa (till exempel Krug) som har tillräckligt med frukt för att balansera syran. Andra årgångar, som 1976, ansågs länge ha alldeles för låg syra för att kunna bli något men har under de senaste 10-15 år visat sig bli helt fantastiska. När somliga nu hyllar den varma årgången 2003, också med låg syra, så hänvisar man till 1976:orna utveckling, men jag tror att det är att göra det för lätt för sig.
Du gav själv ett exempel på Dom Perignon 2002. Men att du ej skulle kunna tänka dig en 2003:a. Hur summerar du slutsatsen som du gjort?
Personligen tycker jag att 2002 är en riktigt bra årgång. Anledningen är att alla verkar ha lyckats med sina 2002:or. Prestiger som Cristal och Dom Pérignon är underbara, men också enklare champagner som Franck Bonville och Paul Goerg är riktigt bra. De håller länge i glaset och de viner som börjat visa mognadstoner är också väldigt bra. Dom Pérignon 2003 är jag inte alls lika imponerad av och sättet den dog på i glaset efter en timme är för mig ett starkt varningstecken på att lagringspotentialen inte finns där.
Hejsan Elvis
SvaraRaderaHittade din blogg för ca 6 månader sen och följer den sen dess. Trevligt med en kunning champagne Elvis :). För mig är det bara champagne som gäller eller en trevlig öl. Har börjat fylla upp min champagne källare och då är det alltid underhållande att läsa din blogg med tips och ideér. Men även roligt och intressant att läsa dina besök på restauranger världen över. Vad jag ville säga är en kanonblogg, bra jobbat, ser fram emot fler inlägg och må gott.
Hej, har du någonsin prövat att beställa champagne från utlandet via internet? Är det krångligt? Jag är en nybliven champagneälskare som skulle vilja få tag på en del flaskor som är slut här hemma.
SvaraRaderaPeder,
SvaraRaderaJag beställer mycket champagne från utlandet, främst ifrån England och Frankrike. Det är bättre utbud och nästan alltid billigare. För enstaka flaskor kan jag rekommendera Millesimes.com i Frankrike. Det brukar ta mindre än en vecka att få hem flaskor från dem. Om du vill köpa lådvis av vin så rekommenderar jag Farr Vintners (http://www.farrvintners.com/) eller Fine+Rare Wines (http://www.frw.co.uk/) i England, men då får man normalt vänta i 1-2 månader innan vinerna kommit.
Det enda som är lite krångligt är att betala den svenska alkoholskatten vilket jag oftast (men inte alltid) gör. Det går tyvärr inte att deklarera alkohol digitalt vilket gör att det blir en del pappersexercis. Se Skatteverkets hemsida för hur man gör:
http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/skatter/punktskatter/allapunktskatter/alkoholskatt/privatpersonerskopavbeskattadalkohol.4.436232221132e42ec478000448.html
Jag kanske ska skriva ett blogginlägg om det här...
Hej
Raderastort tack för ditt svar. Jag hade tyckt det varit jättesnällt om du orkat skriva några kommentarer om hur man gör. jag har många gånger stått och vägt om jag ska försöka göra en import via nätet men har ofta dragit mig från det när jag läst på SKV hemsida om att man ska skicka in en "deponeringssumma" till tullen innan m.m.
Jag har frågat många avdra intresserade och ingen utav dem har prövat göra det så jag hade blivit väldigt tacksam. Har varit inne på de sidorna du skriver ovan och hittat en del intressanta flaskor. De årgångarna går inte få tag på här hemma tyvärr om man som ajg blev intresserad lite för sent. har bara samlat i ungefär 1,5 år men det är aldrig för sent att börja :)
Toppen inlägg Elvis! Tredje gången jag läser det nu. En undran som nu slog mig var om vad finns någon speciell sorts champagne som är extra värd att kika på?
SvaraRaderaTänker då på allt från märken till druvor. Vilka faktorer på själva vinet spelar störst roll för att kunna avgöra om vinet är en kandidat att ställa i källaren eller inte?
Se till de exklusiva champagnerna som Armand de Brignac, Louis Roederer:s Cristal, Krug, Dom Perignon. Har de alla någon egenskap som de alla delar? Någon egenskap som gör dem extra värda att lagra?
Det handlar både om druvkvalitet och vinifikationsmetoder. Av de prestigechampagner du nämner är Krug nummer ett. Det finns ingen mer pålitlig champagne än Krugs årgångsviner.
SvaraRaderaDom Pérignon är bra under bra champagneår (till exempel 1985, 1988, 1996 och 2002) men bör undvikas under svagare år. Cristal brukar vara ett pålitligt kort, varje gång den släpps.
Armand de Brignac hör inte hemma i det här sällskapet. Det är en medioker champagne i dyr förpackning och är absolut inte värd så mycket som den kostar att köpa.
Jag har också läst på flera ställen att Armand de Brignac inte är en värdig kandidat bredvid andra klassiska tillverkare. Men vad var det med Brignac som gjorde att den kunde utses till världens bästa champagne år 2009 av Fine Champagne? Är det ett PR-trick som Brignac ligger bakom eller är Fine Champagne en tidsskrift som anses vara trovärdig och kunnig nog för att avgöra en sådan sak?
SvaraRaderaArtikeln nedan: http://www.spruceup.se/artiklar/armand_de_brignac/documents/ADBFineChampagneLR.pdf
Det måste vara ett PR-trick som Cattier, huset bakom Armand de Brignac, ligger bakom. Det är inte lätt att få lönsamhet i vintidningar...
SvaraRaderaDet vore för bra för att vara sant att ett mediokert hus som Cattier plötsligt lanserar en ny non-vintage champagne (dessutom med 35% Pinot Meunier!) som direkt blir världens bästa champagne. Men det är absolut smart marknadsföring och ingen är gladare än jag om det sprutas Armand de Brignac i stället för Cristal på nattklubbarna.