tisdag 16 september 2014

Skörd i Champagne

Skörden pågår för fullt i Champagne. Det vet jag eftersom jag följer några champagnehus och -odlare på Facebook, bland annat Krug, PhilipponnatBollingerPol RogerTarlant och Savart. Det är rätt skönt med lite bilder från champagneskörden bland alla förfasade inlägg om det svenska riksdagsvalet i Facebookflödet.

Det har varit soligt och svalt väder under skörden vilket är bra men jag vet inte hur 2014 varit i övrigt. Någon som hört något?

2 kommentarer:

  1. Hej !
    Apropå skörd i Champagne; Inget vinområde har väl så generösa volymer beträffande volym/hektar som Champagne!? Något om man verkligen undviker att diskutera, utan menar att jomen vi har ju regler för hur mycket man får pressa ur en viss mängd druvor. Det jag då funderar över är att det nästan överallt annorstädes istället framhålls hur lite(!) vi skördar och vad det gör för kvaliteten, så är frågan; gör det verkligen så stor skillnad med skördevolymen!?? Jag "älskar" bra mogen champagne, och tydligen går det bra att framställa goda viner med enorma uttag!?
    Vad sägs??
    hälsar LE och tackar för jättekul sida!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej LE!
      Det här är en väldigt intressant fråga och det stämmer att skördeuttaget i Champagne är stort, jämfört med andra vinregioner. För 2014 är det max 10,500 kg/ha som gäller men snittet under 2000-talet ligger ännu högre än så.

      Skördeuttag är en komplex fråga. 1982 i Bordeaux var en årgång med väldigt högt skördeuttag (med Bordeaux-mått), ändå är det en av de bästa årgångarna någonsin. Det finns inget linjärt (omvänt) förhållande mellan skördeuttag och kvalitet.

      Det är lite som med gamla vinrankor. Det brukar ofta sägas att ju högre ålder desto högre kvalitet men det stämmer inte heller alltid. Första årgången av Krug Clos du Mesnil är ett bra exempel på det.

      Men vad som är oroväckande är att skördeuttaget i Champagne ökat kraftigt de sista 10-15 åren och det verkar vara drivet av efterfrågan snarare än årgångarnas karaktär.

      En av de bästa champagner jag provat var en NV Perrier-Jouët från 70-talet som lagrats under perfekta förhållanden i 30-35 år. Jag har svårt att tro att en Perrier-Jouët från idag skulle kunna vara så bra efter samma tid.

      Lyckligtvis finns det kvalitetsmedvetna hus (t.ex. Jacquesson) och odlare (t.ex. André Jacquart) som går i motsatt riktning och minskar skördeuttaget just för att öka kvaliteten.

      Förhoppningsvis hamnar det ökade skördeuttaget i storsäljande standardskumpor som vi champagneälskare ändå inte dricker (Moët, Nicolas Feuillatte, Laurent-Perrier, osv).

      Radera