torsdag 24 november 2011

Bra champagnesläpp på Systembolaget den 1 december

Nästa torsdag släpps femton intressanta champagner i Systembolagets tillfälliga sortiment. Jag skulle vilja säga att det här är det bästa champagnesläppet på flera år:

Taittinger Comtes 2000
Deutz 2006
Deutz Rosé 2007
Diebolt-Vallois 1983
Diebolt-Vallois 1999
Dom Pérignon Oenothèque 1996
Henriot Rosé
Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1981
Jacques Selosse Initial
Jacques Selosse Substance
Jacques Selosse Version Originale
Larmandier-Bernier Terre de Vertus
De Saint Gall Orpale 1998
Paul Bara Special Club 2004
Pierre Gimonnet Special Club 2002

Det här är en stark samling champagner. Den klarast lysande stjärnan är tveklöst Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1981.

Henriot introducerade sitt prestigevin Cuvée des Enchanteleurs med årgång 1985. Det är en blandning av 55% Chardonnay och 45% Pinot Noir (proportionerna varierar lite mellan olika årgångar) och tillhör det absoluta elitskiktet av toppchampagnerna. 80-talsårgångarna (85, 88 och 89) är alla fantastiska men jag undrar om inte senaste årgången (96) är bäst hittills. Det får framtiden utvisa. Men om första årgången av Cuvée des Enchanteleurs var 1985, vad är det då som släpps på Systembolaget nu? Jo, Henriot har en stor mängd äldre prestigeviner i sina källare och när de släppts på senare år har Henriot döpt dem till Cuvée des Enchanteleurs trots att de hette något annat när de släpptes första gången. 1981:an hette till exempel Cuvée Baccarat. Jag har inte provat 1981:an men med tanke på att den vilat tryggt i Henriot källare i alla år och att Henriots prestiger brukar vara strålande, är det stark köprekommendation! Priset är 1899 kr vilket jag tycker är ett bra pris för en perfekt lagrad champagne av så hög klass. Tyvärr är jag bortrest och kommer inte att hinna köpa någon men jag får hoppas på att någon av mina generösa champagnevänner låter mig provsmaka.

Jag vill också nämna Jacques Selosse, Champagne främste odlare. Selosse Substance är en solera som innehåller alla årgångar från 1986 och framåt (skulle gissa att 2004 är den senaste årgången som ingår i blandningen som släpps nu). Substance är en väldigt speciell champagne, en av mina absoluta favoriter. Jag tycker att Initiale och VO blivit lite för dyra, men Substance är värd varenda krona. Den går dessutom alldeles utmärkt att dricka "ung", tack vare alla årgångar som ingår i blandningen.

6 kommentarer:

 1. Det är väl tveklöst det bästa släppet, men ändå hur tråkigt som helt. Alla viner har funnits länge att köpa utomlands men i Sverige får folket köa.

  SvaraRadera
 2. Nästan alla ovanstående champagner kommer nog att finnas kvar ett tag. Det är bara två man behöver köa för: Enchanteleurs 81:orna och Selosse Substance.

  Diebolt-Vallois Mis en Cave 1983 kanske säljer slut fort också, men den avråder jag från att köpa. Jag har druckit den vid ett par olika tillfällen och inte blivit särskilt imponerad.

  SvaraRadera
 3. Jag Hoppas kunna plocka på mig en av varje Selosse :)

  SvaraRadera
 4. Lycka till, Johan! Jag tror inte att det blir några problem att få tag på Selosse. Initial finns det gott om (600 flaskor) och Substance sålde inte slut förra året. VO är nog den som försvinner snabbast - det finns bara 126 flaskor.

  SvaraRadera
 5. Det blev en Enchanteleur 81:a till nyår, ska bli intressant att se om den funkar. :)
  Finns en kvar på bolaget fortfarande.
  //Kristofer

  SvaraRadera
 6. Härligt Kristofer, den kommer säkert att funka bra. :-)

  SvaraRadera