torsdag 17 november 2011

Finns det någon bra champagne under 300 kr?

När man besöker Champagne kan man hitta mycket bra för under 30 Euro, främst då okända odlarchampagner som har svårt att nå ut utanför Frankrike.

Men hur ser det ut i Sverige? Det finns 500 champagner på helflaska i Systembolagets utbud (inklusive beställningssortimentet). Av dessa kostar 102 under 300 kr. Finns det några bra champagner som är så billiga? Ja, inte många men några. Här är tips om godbitarna:

Det finns fyra champagner i det här segmentet som jag tycker är riktigt bra. Alla fyra finns i beställningssortimentet:

André Jacquart Brut Experience
André Clouet Silver Brut Nature
R & L Legras Brut
Tarlant Brut Zero

Min favorit av de här fyra är André Jacquart som är en spännande odlare från Mesnil. Årgångsvinet från 2002 var fantastiskt men senast när jag provade vanliga Experience mot årgångsvinet från 2005 tyckte jag att Experience var vassare. En riktigt bra champagne till ett rimligt pris.

André Clouet gör en av Systembolagets storsäljare: Grande Réserve. Den görs numera i alldeles för stor upplaga och bör undvikas. Silver Brut som bara kostar några tior mer är betydligt bättre. Precis som Grande Réserve är det en blanc de noirs, men Silver Brut görs utan dosage och (antagligen) på bättre druvmaterial.

R & L Legras är ett hus från Chouilly som gör bra champagner rakt igenom. De har en prestige som heter Cuvée St Vincent som kan vara väldigt bra men blivit lite väl dyr på sistone. Deras NV blanc de blancs är också bra och rekommenderas varmt.

Tarlant är en odlare från Oueilly som gör en del spännande champagner. Deras Brut Zero är en cuvée med en tredjedel vardera av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Som framgår av namnet är det ingen dosage men det finns ändå en fruktsötma som gör att det inte känns helt knastertorr.

Om man inte har tid att beställa finns det två hyggliga blanc de blancs i det ordinarie sortimentet som kostar under 300 kr. De är inte lika bra som ovanstående men de är säkra kort:
Palmer Blanc de Blancs 2004
Pierre Peters Cuvée de Réserve

Palmer är ett kooperativ som fått in en rad champagner i Systembolagets ordinarie sortiment. Satsa på deras årgång-blanc de blancs - den är klart bättre än de andra. Pierre Peters gör en av mina favoritchampagner, årgångsvinet Cuvée Speciale Les Chétillons. Deras NV är inte alls lika bra men en hygglig aperitifchampagne.

2 kommentarer:

  1. Tack för en kul blogg. Fransk champagne är ju en trevlig dryck, om än lite dyr. Kan du inte skriva lite om champagne från andra länder än Frankrike, som ju är mer prisvärda. Både Italien och Spanien gör väl bra drycker.

    Har provat en del och kan inte känna någon större skillnad men kanske experter som du kan hjälpa till med att hitta guldkornen från dessa länder. Det är en fördel om priset kan hamna under 100 kronor som är en mer lagom nivå.

    /SB

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym, om du vill prova bra drycker från Italien och Spanien så rekommenderar jag Gaja respektive Vega Sicilia.

    SvaraRadera