onsdag 17 oktober 2012

En vertikalprovning av Krug Grande Cuvée och Krug Rosé

Krug är världens främsta champagnehus som jag skrivit om tidigare. Krug ”ingångsvin” heter Krug Grande Cuvée och är en non-vintage men det är en mycket ambitiös non-vintage som innehåller drygt tio olika årgångar och Krug föredrar att kalla den för en multi-vintage.

Krug Grande Cuvée är en av världens bästa champagner och i lördags hade jag förmånen att vara med på en provning av en rad Krug Grande Cuvée med olika ålder samt Krug Rosé med olika ålder. Eftersom både de här vinerna är non-vintage så är det svårt att veta exakt hur gamla de är men till den här provningen fanns alla etiketter som Krug någonsin använt representerade, dessutom två på magnum, samt en Krug Private Cuvée, föregångaren till Grande Cuvée. Utifrån etiketterna kunde vi ge kvalificerade gissningar på åldern.

Som champagneälskare blev jag nästan rörd bara av att se flaskorna uppställda före provningen:








































Alldeles nyligen har Krug bytt etikett på både Grande Cuvéen och Rosén och de har då också lagt till ID-koder på flaskorna. Som jag skrev om för några veckor sedan kan man få reda på degorgeringsdatum, basårgång och lite mer. Vi vet därför att den första Grande Cuvéen vi provade är baserad på 2004 års årgång och innehåller tolv årgångar varav den äldsta är från 1990. Informationen om den första rosén är inte lika utförlig, det enda vi fick veta är att den degorgerades 2010.

Vinnare i provningen blev magnumbuteljerna. Återigen visar det sig att magnum är den optimala storleken på en champagneflaska, inte bara för lagringspotential utan även som ung. Min vinnare var den äldre magnum-Grande Cuvéen (flaskan till vänster på bilden längst ner).

Det var en sagolik provning.

6 kommentarer:

  1. Hej!
    Inte skulle du vilja berätta lite mera om hur du upplevde vinerna?

    H. Avundsjuk

    SvaraRadera
  2. Jag vet, jag borde kanske ha skrivit lite utförligare beskrivningarna av vinerna.

    Jag upplever ofta krondill i den komplexa doften som jag ibland beskriver som "Krugparfym". För mig är krondillen en ledtråd till att det är Krug. Dessutom har Krug alltid en väldigt hög syra vilket är en förklaring till lagringspotentialen.

    De äldre vita Krug Grande Cuvéerna i provningen hade mycket choklad, nougat och kaffe, vilket är helt underbart när det kombineras med hög syra. Vissa upplevde svamp i de äldre vinerna men jag associerade inte så. Däremot upplevde en tydlig sötma, en härligt integrerad mognadssötma, i de äldre vinerna.

    Krug Roséerna var lite svagare. Den första vi drack (senaste etiketten) var väldigt varm i stilen och hade inte alls den sylvassa syra som brukar känneteckna unga Krug Rosé. Vi spekularade i att den var baserad på 2003 års årgång (en varm årgång med låg syra) men för mig var den för okaraktäristisk för att vara en Krug Rosé - den borde inte ha släppts. Den andra (med näst senaste etiketten) var däremot exakt som en ung Krug Rosé ofta är: dominerande syra och lite grapefruktig i eftersmaken. De är inte särskilt njutbara när de är så - generellt tycker jag att unga Krug Grande Cuvée brukar vara bättre än unga Krug Rosé. Den äldre Krug Rosén var tyvärr alldeles för varmt lagrad och var inte alls så bra som en äldra Krug Rosé kan vara.

    SvaraRadera
  3. Tack så mycket! Har själv inte ännu haft lyckan att smaka på äldre än 2 år lagrad grande cuvee, men har några lagringsprojekt på gång. Vad tycker du personligen är optimal ålder för GC som lagrats svalt?

    H. Avundsjuk

    SvaraRadera
  4. Optimal ålder för mig är 15-20 år för en bra lagrad Grande Cuvée. Om du har råd tycker jag att du ska försöka få tag på en eller ett par magnum att lägga till ditt lagringsprojekt.

    SvaraRadera
  5. Har du någon information om Krug private cuvee brut?
    Äger en sådan flaska med original förpackning.
    Årgång tror jag är nån gång runt 1980.
    Finns det något värde?

    Tacksam för svar!

    SvaraRadera
  6. Krug Private Cuvée är det äldre namnet på Krug Grande Cuvée. Den bytte namn 1978 så din flaska innehåller basvin från cirka 1970 eller ännu äldre. Jag har druckit ett par Private Cuvée som varit helt sagolika, fullt i klass med årgångs-Krug med samma ålder. Det är alltså ett halt

    Du kan säkert sälja den på vinauktion i Sverige för ett antal tusen. Jag skulle gissa att den skulle gå för runt 3000-4000 kr. Men gör inte det - drick den i stället!

    SvaraRadera