söndag 29 september 2013

Varför champagne är bäst på magnum

Jag har flera gånger antytt att jag är väldigt förtjust i champagne på just magnumbutelj. Tidigt i bloggens historia rekommenderade jag att köpa nyårschampagnen på magnum och när jag tipsade om Winston Churchill 1999 på magnum nämnde jag att magnum är den optimala flaskstorleken för champagne, för att ta två exempel.

Vad är det som är så speciellt med champagne på magnum? Det finns faktiskt flera skäl till det:

Om man jämför en halvflaska (37,5 cl), en flaska (75 cl) och en magnum (150 cl) ser man att flaskhals och kork är lika stora. Det innebär att den lilla luftficka som finns under korken är lika stor för de här tre flaskstorlekarna. Den här lilla mängden luft spelar en stor roll för champagnens mognadsprocess och eftersom det i en magnum finns minst luft per mängd vin gör det  att champagnen kommer att mogna betydligt långsammare på magnum än på flaska och långsammare på flaska än på halvflaska. Det här är inte en automatisk fördel. Jag har exempelvis druckit en Salon 1976 på magnum som var alldeles för ung! Men min erfarenhet säger ändå att magnum ger en optimal utveckling och dricker man en 80-talare eller en 1990:a idag på magnum så är den nästan garanterat bättre än på flaska.

När champagne tillverkas görs först stilla vin(er) som sedan tappas på flaska varpå jäst och socker tillsätts för en andra jäsning. Champagnen ligger sedan med jästfällningen kvar i flaskan under lång tid. Ett och ett halvt år är minimum för non-vintage och tre år är minimum för årgångsviner men alla champagnehus med ambitioner väntar betydligt längre än så. Eftersom en så stor del av en champagnes tillkomst sker i själva flaskan (till skillnad från stilla viner) har flaskstorleken betydelse redan från början. Varje gång jag provat samma champagne från flaska och magnum samtidigt så är skillnaden slående!

Men varför inte satsa på ännu större flaskor då? En jerobaum (300 cl) eller varför inte en nebuchadnezzar (1500 cl) som är tio gånger större än en magnum? Nja, till att börja så blir flaskhalsen tjockare från jero och uppåt så första argumentet faller. Men framför allt är det många champagnehus som inte låter andra jäsningen ske på större flaskor än magnum (vissa har jero som max), av tillverkningstekniska skäl. Större flaskor tappas i stället med färdig champagne från mindre flaskor och det är en process som inte alls är bra eftersom vinet utsätts för en luftning i samband med det. Nej, magnum ska det vara!

Avslutar med en bild från ett besök på Perrier-Jouët 2008. Buteljen längst till vänster är en 75 cl-flaska och titta vad löjligt liten den ser ut i sammanhanget.

6 kommentarer:

  1. Flaskan längst till höger ser grymt stor ut för att vara en 75cl-flaska. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag har alltid haft svårt för höger och vänster. :-)

      Tack för påpekandet, jag går in och ändrar i texten.

      Radera
  2. Tack för en bra blogg. Jag anser att finns den inte i Magnum så är det ingen ide att köpa. Det är ju en enorm skillnad på innehållet i en magnum. Pol Roger nv Magnum är ju bättre än winston på flaska alla dar i veckan..

    SvaraRadera
  3. En NV Pol Roger på magnum kostar dessutom mindre än en flaska Winston Churchill. Jag håller nästan med. Om en Winston har fått några års flasklagring, som Winston Churchill 1998, så slår den vanliga Pol Roger även på magnum. Men du kan mycket väl ha rätt vad gäller en nysläppt Winston mot en nysläppt magnum NV. Intressant, det borde faktiskt provas i en blindprovning!

    SvaraRadera
  4. Intressant det här med magnumflaskor. Även jag tycker att Champagne oftast smakar mycket bättre om den serveras ur en magnumbutelj. Hade förmånen att få besöka Bollinger i Ay för några veckor sedan och tog då upp detta ämne med vår värdinna/guide i samband med att vi fick se Bollingers lager av reservviner. Dessa lagras ju, som du vet, på magnumbutelj försluten med naturkork. Hon förklarade att fördelen med magnum, förutom luften per mängd vin, är att jästfällningens yta är större (även detta per mängd vin) på en magnumbutelj. Tror även att man inte skall underskatta den psykologiska effekten av att man blir glad över att se en större flaska...
    /Björn J.

    SvaraRadera
  5. Det finns absolut en psykologisk effekt eftersom magnumflaskor är så snygga. Och jero också. Men jag har provat magnum blint ett par gånger utan att veta att det är magnum, så jag vet hur stor smakskillnaden faktiskt är.

    SvaraRadera