lördag 25 januari 2014

Dags för Krug 2003

Det är alltid en stor händelse när Krug, det i särklass främsta champagnehuset, släpper en ny årgång och nu är det dags igen. Intressant nog väntar Krug med 2002 och släpper 2003:an först. Den finns att beställa på Farr Vintners och Fine+Rare i England men det lär dröja några månder innan den dyker upp i butik.

Jag ska givetvis ge den en chans men jag måste erkänna att jag är lite skeptisk. Krug karaktäriseras alltid av en hög syra och den bör lysa med sin frånvaro i en 2003:a. Varför släpper de då ett årgångsvin från 2003 överhuvudtaget? Är det relativt nye ägaren LVMH som vill öka lönsamheten genom att släppa fler årgångsviner tro? Jag har läst att produktionen av Krug 2003 är 25% mindre än för en genomsnittlig årgång men det låter ändå i mina öron som för stor produktion för att hålla kvaliteten uppe. Jag hoppas verkligen att jag har fel.

Jag ska till London i nästa vecka och ska se om jag kan få tag på en flaska och prova.

7 kommentarer:

 1. Hej !
  Jo jag skulle vilja fråga en grej! I helgen drack vi en Moet Chandon Brut Imperial 1975. Men jag har inte fått tag i uppgifter om den, trots mejl tll Moet. Juhlin har inget om den såvida inte "vanlig" Moet Chandon 1975 hette Brut Imperial!? Vet du nåt om det?
  tack säger Kransen!!

  SvaraRadera
 2. Vanliga årgångsvinet hette faktiskt Brut Imperial på den tiden. Jag vet inte mellan vilka år men åtminstone på 70-talet och en bit in på 80-talet.

  Innan dess (som 1964:an jag drack för ett par veckor sedan) hette de Millésime Blanc och ännu tidigare Dry Imperial. På senare år heter de Grand Vintage. Kanske det finns någon läsare som har koll på årtalen för alla namnbyten?

  Hur var den?

  SvaraRadera
 3. Bruno Paillard 2004, prisvärd för 485 på SB?

  /Svante

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Svante!
   Jag har inte provat den årgången men priset är rimligt.

   Radera
 4. Hm, ok. Producenten som sådan, då?

  Referensramar: Vilmart grand cellier 08 och Krug gc är mycket gott. Den Roederer rosé 08 du tipsade om föll däremot inte på läppen...

  /Svante

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte helsåld på Bruno Paillard. Vanliga årgångsvinet är ojämnt och vanliga non-vintage är inte så imponerande.

   De viner jag brukar tycka bäst om är deras blanc de blancs (både årgångslösa och årgångsvinet). Nu ser jag att deras årgångs-blanc de blancs är tillfälligt slut på Systembolaget men mitt tips är att vänta på att den kommer tillbaka och köpa den istället (den kostar 100 kr mer).

   Och medan du väntar kan du prova Charles Heidsieck Brut Réserve och Tarlant Cuvée Louis. Båda bör passa din smak!

   Radera
  2. Tack för svaret och din blogg, dig kan man lita på Elvis!

   /Svante

   Radera