onsdag 15 januari 2014

Oaxens vinlista

Om två veckor, den 1-2 februari, ska jag till Stockholm och har bokat in ett besök på Oaxen Krog. Jag besökte gamla Oaxen vid ett par tillfällen och då var den nog Sveriges bästa restaurang. Nu vet jag inte hur den står sig i konkurrens med Frantzén och Mathias Dahlgren men det ska bli spännande att äta där.

Jag mailade igår och bad dem skicka sin vinlista så att jag kan komma dit förberedd. Champagnedelen är mycket imponerande med många viner från Jacques Selosse: fyra olika årgångar (1998, 1999, 2002 och 2003) och sedan rosén, Initial, V.O. och Substance med olika degorgeringsdatum. Dessutom Krug, Salon och några intressanta odlare. Just nu lutar det åt att jag kommer att ta in en Selosse Rosé, jag kommer att diskutera med sommelieren hur den passar till maten.


Bland de stilla vinerna hittade jag tre äldre årgångar av Viña Tondonias vita Gran Reserva: 1964, 1968 och 1970. Jag älskar Vina Tondonias viner och är mycket nyfiken på de här, inte minst 1970:an som är mitt födelseår. Men jag har aldrig druckit ett så gammalt (stilla) vitt vin och vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig.

Tur att jag har två veckor till på mig att fundera på det här.

2 kommentarer:

  1. Jag drack en vit Ch La Louviere 1962 för några är sedan. Förväntningarna var på noll. Det var faktiskt gott liv i det och absolut drickbart. Det blev en fin upplevelse. En 25 år gammal vit Marques de Murrieta 1983 var också en bra upplevelse.

    SvaraRadera
  2. Ruso, jag är sugen som sagt… Och min vän som jag ska dit med är också född 1970.

    SvaraRadera