tisdag 18 februari 2014

Jacquesson – en presentation

Nu är turen kommmit att presentera Jacquesson, fyra på min lista över de främsta champagnehusen. Jacquesson är ett champagnehus på stark frammarsch och kan snart komma att utmana Krug om kungakronan i Champagne. Vi får se. Det är ett spännande hus att följa.


Jacquesson grundades redan 1798 i Châlons-sur-Marne och hade en första storhetstid i mitten av 1800-talet under Adolphe Jacquesson. Hans söner dog dock båda i ung ålder och när Adolphe själv dog tappade familjen kontrollen över huset och en lång period av nedgång följde. Först 1974 när familjen Chiquet köpte Jacquesson och flyttade huset till Dizy vände det och den positiva utvecklingen pågår i högsta grad än idag.

När man besöker Champagne och frågar folk i branschen vilka andra odlare/hus de ser upp till nämns alltid Jacquesson tidigt. Det finns få hus som är så kvalitetsinriktade och åtnjuter sådan respekt som Jacquesson idag. Ett bra exempel på det är att Jacquesson valt att minska skördeuttaget i en tid där skördeuttagen annars ökat kraftigt i regionen. Jacquesson har också nyligen valt att säga upp kontrakten med ett antal odlare som man inte ansåg höll måttet och har därför minskat sin produktion. Allt detta för att öka kvaliteten. Jacquesson agerar snarare som en excentrisk odlare än ett champagnehus och det är bara att applådera för resultatet, vinerna, är fantastiska.

Låt oss börja med att titta på Jacquessons ingångsvin, deras årgångslösa vin. Till skillnad från alla andra champagnehus tror inte Jacquesson på idén att bibehålla en konstant stil för det här vinet utan låter stilen variera beroende på vilken basårgång som använts. För att förtydliga det ger man också vinet ett nytt namn varje år. Just nu säljs Cuvée 736 i Sverige och den är baserad på årgång 2008 och nästa heter Cuvée 737 och är baserad på 2009 (den är redan släppt i Frankrike och England). Det här var något som Jacquesson började med med basårgång 2000 och den cuvéen hette 728. Alla jag provat har varit bra men just 736:an är exceptionellt bra och ännu en indikation på 2008 års storhet. Dosagen ligger på bara 1,5 gram per liter vilket är extremt lågt för ett ingångsvin från ett hus. Det hade inte blivit bra utan exceptionell druvkvalitet.

Tyvärr är Cuvée 736 det enda vin från Jacquesson som finns att köpa på Systembolaget och dessutom bara via beställningssortimentet. Det är väldigt tråkigt att ett så bra och spännande hus inte är bättre representerat i Sverige. Det finns dock fler viner i den svenska importörens restaurangsortiment.

Jacquesson går i bräschen för bättre information på flaskorna. På baksideetiketterna kan läsa om  vinifieringsmetod, druvblandning, degorgeringsdatum och dosage.

Sedan har Jacquesson ett antal olika årgångsviner. Till att börja finns ett vanligt årgångsvin och senaste årgången av detta är 2002. En mycket bra årgång även om den på papperet svagare årgången innan, 2000, också var ett bra vin. Det finns också en sendegorgerad variant av årgångsvinet som heter Degorgement Tardif men det har jag aldrig provat. Senaste årgången av det är 1995. Jag har även läst att Jacquesson snart kommer att släppa en sendegorgerad variant av sitt årgångslösa vin! Första årgången av detta nya vin blir en variant av Cuvée 733, dvs basårgång 2005. Det blir ett spännande vin att prova.

Sedan har Jacquesson från och med årgång 2002 en serie med vingårdsbetecknade årgångsviner: Dizy - Les Corne-Bautray, Avize - Champ Caïn, Aÿ - Vauzelle Terme och rosén Dizy - Terres Rouges. 2002:orna av Les Corne-Bautray och Champ Caïn släpptes under begränsad tid på Systembolaget för två år sedan och jag hoppas verkligen att även 2004:orna kommer att släppas. I synnerhet Vauzelle Terme (en blanc de noirs) och Champ Caïn (en blanc de blancs) är fantastiska viner i yttersta elitskiktet i Champagne. Om ni skulle råka stöta på någon flaska i någon vinbutik någonstans i världen så är rådet: KÖP!

5 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Tack för bra inlägg! Har införskaffat flera av de vingårdsbetecknade, bl.a. på magnum av 2004. Ay Vauzelle Term 02 är dock omöjlig att få tag på tyärr. Har också det de släppte 1996, vilket känns kul. Det var dock innan de på allvar började minska skördeuttaget. Ser ändå fram emot att prova Avize 96 och Ay Vauzelle Term 96 :-) Jag tror inte att Vinovum kommer att ha mycket att erbjuda privatpersoner som väntar på SB-släpp på de vingårdsbetecknade 04orna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att gratulera att du fått tag på magnum av de här rariteterna! Härligt!

   Radera
 3. Hej! För alla som bor i Sverige/Stockholm kan jag berätta att man kan ta båten till ert grannland och gå till Det Stora Spritmonopolet Alkos flaggshipstore Arkadia (specialsortiment) på Salomonsgatan i Helsingfors och köpa såväl Jacquesson Avize, Corne-Bautray och Terres Rouges... Hälsningar Pia på Åland, som handlat där =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, Pia! Jag ser på Alkos hemsida att det finns hela 48 flaskor Avize Champ Caïn 2002 för rimliga 151,80 Euro per flaska... Det är värt en resa faktiskt! :-)

   Radera