fredag 28 februari 2014

Köptips till vinauktionen på måndag

På måndag startar årets första dryckesauktion i regi Systembolaget/Stockholms Auktionsverk, denna gång med 62 champagneposter, betydligt färre än på auktionerna i höstas.

I vanlig ordning vill jag påminna om att det är ren gambling att köpa äldre champagner på de svenska dryckesauktionerna. Det som kallas för “stored in private cellar” av Auktionsverket betyder egentligen “vi har ingen aning om hur vinet har lagrats“. Och om det står att den lagrats på Grappe eller hos Magnusson Fine Wine så betyder det bara att vinet lagrats där de senaste åren.

Man kan så klart chansa och köpa äldre viner som man är nyfiken på men man ska vara medveten om risken och om vinet är dåligt finns det ingen reklamationsrätt.

Finns det något spännande att köpa då? Ja, absolut!

Bollinger RD 1985 har fått ett förvånansvärt lågt utropspris (2000 kr) och kan vara ett riktigt bra vin.

Sedan finns det fem poster men några av de allra bästa 1988:orna: Comtes, Winston Churchill, Jacques Selosse och två poster Krug (här och här). Alla dessa är underbara viner från en fantastisk årgång i Champagne. Winston Churchill brukar av någon anledning gå rätt lågt på de svenska auktionerna så om priset får styra blir det mitt huvudtips men alla fem vinerna är intressanta.

Lycka till på måndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar