onsdag 28 maj 2014

Krug – en presentation

Krug är utan tvekan världens främsta champagnehus. Jag skulle kunna flytta runt de andra champagnehus på min topplista beroende på humör men Krug skulle alltid ha förstaplatsen.













Krug ingångsvin heter Grande Cuvée och den är ofta bättre än konkurrenternas prestigeviner! Det är en non-vintage men Krug vill att man ska säga multi-vintage och det har man god grund för. Basårgången utgör 50-65% av innehållet, resten är reservviner från ett tiotal årgångar och druvor från ett stort antal olika byar (upp till 200 viner kan ingå). En mycket ambitiös champagne. Den Grande Cuvée som jag druckit det senaste året har varit gjord på basviner från 2004 och reservviner ända tillbaka till 1990 års årgång. Det här gör att man får både mognad och ung fräschör på samma gång. Grande Cuvée kostar 1495 kr på Systembolaget så även prismässigt spelar vinet i samma liga som exempelvis Dom Pérignon och Cristal.

Sedan har Krug ett årgångsvin som bara släpps de bästa årgångarna, ungefär 4-5 per decennium brukar det bli. Krug 1979 och 1988 hör till mina allra största champagneupplevelser. Även yngre årgångar som 1995, 1996 och 2000 är stora viner. Jag ser att Krug 2000 finns kvar på Systembolaget för bara 1701 kr, det tycker jag är ett bra pris för ett så stort vin! Jag har inte provat senaste årgången (2003) än. Jag såg den aldrig i Asien när jag bodde där och jag har inte sett den i USA heller än.

Mitt i byn Le Mesnil-sur-Oger, den främsta Chardonnay-byn i Champagne, ligger en vingård som heter Clos du Mesnil. Sedan 1971 ägs den av Krug och från årgång 1979 och framåt har Krug gjort en vingårdsbetecknad champagne med 100% Chardonnay-druvor från Clos du Mesnil. Precis som årgångs-Krug släpps den bara från de bästa årgångarna. Jag skulle vilja utnämna Krug Clos du Mesnil till världens främsta champagne. Varje årgång jag provat (1979, 1985, 1986, 1995, 1996 och 1998) har varit fantastisk och jag tror att Clos du Mesnil 1985 är den bästa champagne jag druckit.

Härlig provning hos Krug hösten 2010. Från vänster: Krug Grande Cuvée,
Krug 1995, Krug 1998, Krug Clos du Mesnil 1998. Foto: Pål Allan


















Krug brukar ibland likna Clos du Mesnil med en soloviolinist, årgångs-Krug med en stråkkvartett och Grande Cuvée med en symfoniorkester, baserat på hur många olika viner som ingår i respektive champagne. Det är ett vackert sätt att se på den trion och de här tre vinerna är grunden i Krugs portfölj.

Men Krug har tre viner till: Krug Rosé, Krug Collection och Krug Clos du Ambonnay.

Krug Rosé lanserades på 80-talet och är en multi-vintage-rosé som kan ses som ett syskon till Grande Cuvée. Bra flaskor kan vara otroliga men jag har också druckit flera svaga flaskor på senare år så det är en mer ojämn champagne. Med ett pris på hela 2657 kr på Systembolaget blir det svårt för mig att rekommendera köp. Köp Grande Cuvée eller årgångs-Krug i stället!

Krug Collection är samma vin som årgångs-Krug men har fått ligga kvar i perfekta förhållanden i Krugs källare under längre tid. Till skillnad från Bollinger RD och Dom Pérignon Oenothèque degorgeras dock Krug Collection vid samma tidpunkt som vanliga årgångsvinet. Tanken är att årgångs-Krug släpps när den är “färdig“ och Krug Collection släpps när samma vin når sin “andra topp“. Den senaste årgången av Krug Collection är 1989 och nästa släpp förväntas bli den fantastiska årgången 1988. Krug Collection finns inte på Systembolaget.

Sedan har Krug en vingårdsbetecknad blanc de noirs som heter Clos d'Ambonnay, gjord på 100% Pinot Noir från en muromgärdad vingård i Ambonnay. Första årgången som släpptes var 1995 och den kostade över 20.000 kr vid släpp, tre gånger dyrare än Clos du Mesnil. Det motiverades lite märkligt av att produktionen av Clos d'Ambonnay bara är en tredjedel så stor som Clos du Mesnils. Sedan har ytterligare två årgångar släppts: 1996 och 1998. Jag har inte provat den själv och jag har inte hört någon som tyckt att Clos d'Ambonnay skulle vara bättre än Clos du Mesnil så jag har inga planer på att köpa någon flaska. Men om någon läsare råkar ha en och vill bjuda på ett glas så kommer jag gärna förbi!

Vad är det som gör Krug så speciellt då? Till att börja med sätter Krug alltid kvaliteten främst och har alltid gjort det. På 1830-talet arbetade Joseph Krug på Jacquesson men han valde att säga upp sig för att sedan grunda Krug 1843, med ambitionen att skapa viner med högre kvalitet. Sedan drevs Krug som ett familjeföretag ända fram till 1999. Far och son arbetade parallellt i många år för att efterträdas av nästa generations far och son och så fortgick det i över 150 år. Sedan 1999 är Krug en del av lyxkoncernen LVMH där flera andra champagnehus ingår, bland annat Moët-Chandon (M:et i LVMH) och Veuve Clicquot. Även om Krug inte drivs som ett familjeföretag längre så deltar Remi Krug i teamet som blandar Grande Cuvée och hans son Olivier Krug arbetar som ambassadör för huset.

Krug äger bara 20 hektar vingårdar och köper in en majoritet av de druvor som används. De har kontrakt med de allra bästa odlarna och köper in druvor av mycket hög kvalitet. Sedan vinifieras alla Krugs viner på 205-liters ekfat, så kallade barriques, och varje bys druvor vinifieras för sig. Efter alkoholjäsningen flyttas vinerna till ståltankar. Ektonen finns därför alltid i Krugs viner men jag har aldrig upplevt den som störande. Dessutom undviks malolaktisk jäsning vilket gör att syran alltid är hög. I vissa unga Krug Grande Cuvée och framför allt Krug Rosé kan den till och med vara lite störande. Några år i källaren gör att syran lugnar ner sig. Avslutningsvis får alla Krugs viner ligga länge på jästen. Grande Cuvée ligger 5-7 år på jästen och årgångsvinet minst 10 år, längre än nästan alla andra hus.

En barrique med vin från Aÿ. Foto: Pål Allan


















Grande Cuvée och årgångs-Krug innehåller ungefär två tredjedelar Pinot och en tredje Chardonnay men en sak som är unik för Krug bland toppchampagnerna är det stora innehållet Pinot Meunier: runt 15-25% i årgångsvinerna. Pinot Meunier brukar ses som den enklaste champagnedruvan och de flesta kvalitetshus använder inte Pinot Meunier överhuvudtaget i sina årgångsviner. Krug visar att det går att kombinera lagringsbarhet med en hög andel Pinot Meunier, något inget annat hus lyckats med.

Hur smakar då en Krug? Krug har en speciell underbar doft som jag brukar kalla “Krugparfym“ i mina provningsanteckningar. Krondill och honung ingår men jag har svårt att sätta ord på den. Prova! Sedan har Krug en kombination av kraft och syra som ger en hel symfoni av smaker i munnen. Det är ingen champagne man behöver lära sig att tycka om – alla som jag har bjudit på Krug har älskat den.

Jag vill avsluta med ett av mina favoritcitat, skrivet av vin- och matskribenten Paul Levy:


“Krug is the champagne that God gives his angels
when they have been especially good.“

13 kommentarer:

  1. Jag hade provat mig igenom rätt många skumpor i de lägre prisklasserna innan jag testade Krug. Den parfym du beskriver slog till för mig under en blöt kväll. Vi avslutade en middag där för mycket vin, avec, etc intagits och satte oss i baren där de hade Krug på glas.

    Trots allt tidigare intag så smällde det bara till. Wow.

    /Svante

    SvaraRadera
  2. Ja, Krug måste höjas till skyarna! Det är uppriktigt sagt svårt att hitta lovord som är starka nog att ge denna producent rättvisa. Huset skulle inte stanna vid att vara mitt favorithus i champagne. Jag skulle säga att det är min favoritproducent av dryck i överhuvudtaget.

    Du har gjort en rätt utförlig beskrivning av husets viner, och jag har inte mycket att tillägga. Jag har hittills inte provat vare sig Collection eller Clos d'Ambonnay. En sak jag funderat på är hur stor skillnad man märker mellan Collection och en vällagrad Krug Vintage av samma årgång, eftersom det inte tycks handla om någon ytterligare jästkontakt eller annan skillnad i själva produktionsprocessen. Clos d'Ambonnay tar de väl ut det priset de kan, eller tror de kan, antar jag. Med jättelitet utbud så har de väl trott sig kunna sälja det. Dock så har jag sett vissa tendenser till att priset vikt sig en aning, sedan det kom ut, vilket ändå säger att det är svårt att se hur en champagne skulle kunna vara så bra att den är värd tre Clos du Mesnil.
    Ja, Krugs single vineyard blanc de blancs är utan tvekan den bästa champagnen jag druckit i alla kategorier, sett till genomsnittsupplevelsen av de årgångar jag provat (av detta vin 1985, 1988, 1998 och 2000). 1985 och 1988 i obestämd ordning skulle jag klassa som mina två främsta champagneupplevelser. Även Clos du Mesnil av medelårgången 2000 visade sig vara en större upplevelse än de allra flesta prestiger av en toppårgång som 1996.
    Det är naturligtvis svårt för en dödlig att med säkerhet säga vad som är världens bästa champagne (själv har jag inte provat alltför mycket av tänkbara rivaler), men jag håller definitivt med om att det finns gott fog för att tro att det mycket väl kan vara CdM. Det är en väldigt stark kandidat för den titeln, i varje fall.
    Krugs Vintage skulle jag säga är den som jag ansett vara bäst under 2000 kr. Inte riktigt så finstämd som CdM, möjligtvis, men fruktansvärt rik. 1996:an var nästan otrolig, senast jag drack den. Sedan är Krug Vintage, liksom Grande Cuvée, såpass "kompakt" i smaken att det går att bli mätt på den i relativt (andra champagner, även på ungefär samma nivå) små mängder. Det är väldigt mycket arom på liten volym, och det går att bli mätt på den, om än på ett väldigt tillfredställande sätt.
    Rosén har jag bara provat en gång. Även om det var den bästa av ett väldigt begränsat antal roséchampagner jag druckit, så blev den tyvärr lite av en besvikelse, då jag hade uppskruvade förväntningar på Krug. Kanske borde jag ha lagrat den längre. Nu har priset på den stigit rätt bra också. Nåväl, det är ju Cristal Rosé som sägs vara den bästa roséchampagnen.

    Men i slutändan får jag säga att på det stora hela är Krug mer än en kvalitativ fullträff till champagnehus. Det är en producent av livsupplevelser, och himmelska gåvor till näsa och gom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om det inte borde vara någon skillnad mellan en perfekt lagrad Krug vintage och en Krug Collection. Problemet är väl bara att väldigt få privata källare är lika bra som Krugs. Själv har jag bara en Krug 1988 kvar och när Krug Collection 1988 kommer att fylla på källaren och då känns det bra att veta att de är perfekt lagrade, till skillnad från att köpa på exempelvis auktion.

      Radera
    2. Jag har inte tänkt riktigt så, men du borde ha rätt. Krug torde veta precis vilka lagringsomständigheter som är optimala för deras viner, något som inte privata ägare kan göra. De flesta vinenthusiaster gör väl vad de kan för att lagra sina viner väl, men att göra det lika bra som Krug skall kunna göra, det är svårt.
      Sedan brukar väl vinets pris ändå ha stigit en del på auktion vid det laget det kommer ut. Att betala lite extra för garantin att det lagrats så gott det i överhuvudtaget går kan det ju vara värt.

      Vad skulle sägas om en Clos du Mesnil Collection?

      Radera
  3. När jag besökte Krug i februari frågade jag om vad som egentligen gäller för Krug Collection, om de är nydegorgerade eller degorgerade samtidigt som Krug Vintage, eftersom jag sett olika uppgifter. Svaret var då att det varierar! Å andra sidan, eftersom även Krug Vintage försetts med ID-kod, kommer det gissningsvis att gälla även för framtida releaser av Krug Collection. Då lär väl degorgeringsinformationen finnas att hämta. Undrar förresten om det inte borde vara Krug Collection 1990 som kommer härnäst, före 1988? Fast det är bara en gissning från min sida.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Jag önskar att de kunde vara lite mer specifika än "det varierar". :-) Min uppfattning är att normalfallet är att Krug Collection degorgeras samtidigt med vanliga vintage men att Krug vid några tillfällen släppt betydligt äldre årgångar som Collection och att de då varit sendegorgerade. Då tänker jag på årgångar som Krug Collection 1945, till exempel.

      Och jag gissar på Krug Collection 1988 före 1990. Jag tycker nämligen att Krug 1988 har varit helt fantastisk i flera år. Krug 1990 är bra också men riktiga 1990-entusiaster brukar fortfarande prata om framtidspotentialen. Vi får se vad Krug själva tycker. :-)

      Radera
    2. Hur bär man sig åt för att få komma till Krug för en provning? Bara att fråga eller måste man var "i branschen"?
      Tacksam för svar.

      //Viktor

      Radera
    3. Jag tror inte att det är omöjligt om man bönar och ber, men enklast är om man man kan bli rekommenderad av någon i branschen (t.ex. en sommelier eller en vinhandlare).

      Ett säkert sätt är annars att köpa en Clos du Mesnil eller Collection. Då får man nämligen med en inbjudan att besöka Krug i kartongen!

      Radera
    4. Tack för svaret. Det blir nog lite fjäskande inför nästa besök i champagne.

      Radera
  4. Har du hört om boken Krug by Krug Lovers?

    http://www.amazon.com/Krug-Lovers-Serena-Sutcliffe/dp/1614282889

    Den kom ut ifjol. Jag beställde den och fick hem den i fredags. Inte jättemycket information om firman, men massor av snygga bilder och citat från kända Krug-fans, smakfullt ihopsatt. Det blir nästan som ett slags bildalbum.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, den boken hade jag missat men den är beställd och landar hemma i brevlådan här på fredag.

      Tack för tipset! :-)

      Radera
    2. Kul! Meddela gärna vad du tycker!

      Radera