onsdag 14 maj 2014

Riedelglas mycket billigare här

Väldigt många produkter som är producerade i Europa är billigare här i USA vilket känns lite konstigt. Det gäller till exempel barnvagnar och bilar, som båda är ungefär 30-40% billigare. Jag skulle också säga att champagne generellt är något billigare här.

Häromdagen var jag på varuhuset Bloomingdales och råkade slinka förbi avdelningen med vinglas. Jag såg ett par väldigt snygga Bordeauxglas från Riedel utan fot som man skulle kunna ha som vatten- eller vinglas. När jag frågade om priset fick jag veta att de kostade 80 dollar för sex glas och då fick man dessutom två glas på köpet! Det blir bara 65 kr styck! Champagneglasen kostade något mer, runt 80 kr styck. Vad kostar de på NK? 300 kr styck?

14 kommentarer:

 1. Hej Elvis!

  Det beror på att ett enda företag effektivt lyckats etablera monopol på den svenska marknaden och sätter vilka priser de vill. Gillar man inte detta faktum så är det bara att handla något annat eller beställa från utlandet.

  Det är förresten enorma marginaler på vinglas. Exempelvis Spiegelau Expert Tasting kostar riktpris 200 för 2-pack till privatkund - och 24,90 ex moms till storkund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säg, vilket enda företag är det som monopoliserat barnvagnsförsäljningen i Sverige? Eller är det kanske så att priset i konsumentled inte alltid är direkt avhängigt marknadsaktörernas sammansättning?

   /Alko.fi

   Radera
 2. Det är nu inga "ungefär 30-40%" det handlar om när det gäller Riedel. Om flera aktörer fick sälja glasen, som i andra länder, skulle priserna snart rätta till sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riedel sälger också factory seconds med obetydeliga och svårt at se fel.

   Radera
  2. Glasen på Bloomingdales var knappast någon andrasortering.

   Radera
 3. Köpte med mig ett par Riedel-glass fr NY. 11$ för två bourgogneglas. Perfekta att ha där men även funktionella vardagsglas som körs i diskmaskinen. Inte så sugen köpa fler här hemma..

  SvaraRadera
 4. Många saker är betydligt billigare i USA. Kolla t.ex. Gillette hyvlar, skor, förutom barnvagnar och glas. Misstänker det har att göra med hård konkurrens....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, Ulrik. Men det känns bara lite lustigt när det handlar om produkter som tillverkas i Europa.

   Radera
  2. Intressant att Riedels egna EU-webshop tar €28 för ett 2-pack Vinum medan andra tyska firmor begär halva priset.

   http://www.weinglaeser24.de/index.php/cat/c52_Vinum-Rotwein.html

   http://www.porzellantreff.de/de/Riedel-Vinum-c1807.html

   Den tyska marknaden måste vara den mest välfungerande i EU, gäller förstås även vin. Massor av duktiga handlare i tuff konkurrens.

   Radera
  3. €28 per glas i 2-pack alltså.

   Radera
 5. Svensktillverkafe Eton-skjortor köpte jag för 660 kr st..

  SvaraRadera
 6. Hård konkurrens, visst. Motsatsvis kan påstås att det överlag finns en väldigt dålig prismedvetenhet i Sverige. Kanske rentav ett oligopolliknande tillstånd. Köper alltid mina springskor från England. Halva priset och levererades via flygfrakt till dörren inom 24 h. Och sen har vi ju det här med vin...

  SvaraRadera
 7. Det är samma sak med bilar. I USA är Europeiska bilar mycket billigare än i Europa

  SvaraRadera
 8. Svensk prismedvetenhet är minst 10 år efter tx Danmark o inte minnst Tyskland. Går jag til mitt lokala supermarket på höger sida betalar jag 44 kr, går jag til vänstervkostar eksakt samma 36 kr, känns mycket konstigt

  SvaraRadera