1. Krug
2. Pol Roger
3. Henriot
4. Jacquesson
5. Louis Roederer
6. Philipponnat
7. Bollinger
8. Billecart-Salmon
9. Gosset
10. Charles Heidsieck
Louis Roederer grundades samma år som mitt nya hemland USA, det vill säga 1776, men hette från början Dubois Père & Fils. Huset bytte sedan namn till Louis Roederer år 1833 när Louis Roederer, brorson till grundaren, ärvde huset. Det är fortfarande i samma familjs ägo. Och precis som Krug, Henriot och Charles Heidsieck ovan har Louis Roederer sin bas i Reims, Champagnes “huvudstad“.
Louis Roederer gör Pinot Noir-dominerade champagner, nästan helt på egna druvor. De gör två årgångslösa och fem årgångschampagner och det är en mycket stark uppställning utan svaga kort. De har förresten precis bytt etikett på alla champagner utom Cristal och Cristal Rosé:
Brut Premier är deras standard non-vintage. En mycket bra champagne, lätt och frisk i stilen trots 60% Pinot (40% Pinot Noir och 20% Pinot Meunier). Precis som alla bra non-vintage vinner den på ett par års lagring. När goda vänner ringer i sista sekund, kanske till och med från ett Systembolag, och ber om champagnetips brukar jag rekommendera Roederer Brut Premier eller Pol Roger Brut Réserve.
Sedan har Roederer en söt champagne som heter Carte Blanche. Etiketten är snarlik Brut Premier (både med förra och gamla etiketten) och finns på nästan alla Systembolag så se upp! Carte Blanche är nämligen en väldigt söt champagne, en så kallad Demi-Sec med en dosage kring 40 g/l. Jag kan inte säga att jag provat igenom söta champagner på något seriöst sätt men av dem jag provat tycker jag att Carte Blanche är en av de bästa. Men det generella tipset är att avstå från all söt champagne!
Roederer har klokt nog ingen årgångslös rosé i sitt sortiment. Som jag skrivit förut brukar inte enklare roséchampagne vara särskilt rolig – Roederer gör i stället två av de allra bästa årgångsroséerna.
Roederer har en Brut Vintage och en Brut Rosé Vintage. Årgångarna som säljs just nu är 2007 respektive 2008. Båda är mycket pålitliga och bra, charmiga som unga men vinner mycket på lagring. Roederer Rosé 2008 tipsade jag om i höstas (och köpte en hel del själv) men den är tyvärr slutsåld i Sverige nu. Roederer 2007 får ses som rena fyndet för 451 kr!
Sedan har Roederer en udda fågel i sortimentet: en årgångs-blanc de blancs (senaste årgången är 2008). Det är nästan som om Roederer, detta Pinot Noir-dominerade hus, vill visa världen att man kan göra en blanc de blancs också. Det är en väldigt bra champagne men rätt svår att få tag och jag kan inte minnas att jag någonsin sett den på Systembolaget. Jag gissar att produktionen är liten. Om ni stöter på Roederer Blanc de Blancs i någon vinbutik utomlands så rekommenderar jag: köp! Jag ser nu att 2008:an finns att köpa här i Kalifornien för bara 75 dollar så det blir till att prova snart! Den senaste årgången jag provat är 2005.
Så till Roederers mytomspunna prestigechampagne: Cristal.
Det är en prestigechampagne med lång historia. I slutet av 1800-talet dracks en mycket söt variant av den på ryska tsarhovet ur handblåsta kristallflaskor, därav namnet Cristal och därför är flaskan genomskinlig med platt botten (även om den inte är gjord av kristallglas längre). Cristal är också nummer ett för dem som vill imponera på omgivningen på nattklubbar runt om i världen och brukar vara svindyr i sådana miljöer.
Hur bra är den då? Det är en väldigt bra champagne, en av de allra bästa prestigerna. Tyvärr har jag druckit för lite äldre Cristal för att kunna göra en rättvis jämförelse med Dom Pérignon, Comtes och Krug, men tittar man på årgångarna från 1996 och framåt så tycker jag att den är i topp bland prestigechampagnerna, tillsammans med Krug och Winston Churchill.
Sedan finns det en Cristal Rosé som kostar 3595 kr på Systembolaget och brukar anses vara världens främsta roséchampagne. Jag har bara provat en årgång av den (1995) och det är den bästa roséchampagne jag druckit. Subtil laxrosa färg som lätt kan misstas för vit champagne, skrev jag. Och en kraft som får tankarna att gå till årgångs-Krug.
Efter den här sammanställningen kanske ni undrar varför jag rankar Louis Roederer först på femte plats. Det är en bra fråga som jag inte har något bra svar på. Kanske Roederer borde ha fått dela andraplatsen med Pol Roger.
alltid kul att läsa det du har att dela med dig till oss noviser
SvaraRaderaInstämmer, alltid trevliga inlägg och inspirerande läsning som man lär sig en massa av! Trevligt att få ta del av din kunskap! // Magnus Hjelm
SvaraRaderaTack! Det är alltid kul med positiv feedback. Nu är jag extra motiverad att skriva presentationen av Krug. Jag siktar på att publicera den inom ett par dagar.
SvaraRaderaDrack Roederer 2007 i förrgår och den var magisk, nästan på Vilmart 2008 nivå! Har ju också mina tre Roederer 2008 rosé mangumar som köptes på din rekommendation 8dessa får dock ligga 10 år).
SvaraRaderaDrack även ett glas Cristal 2006 på Systembolagets prestige provning. Föredrog den som andra favorit i rovningen (Initial som etta, drack även DP 04, Comtes 05 och Grande Silence).
Så Louis Roederer är nog ett hus jag gillar skarpt, fastän jag endast provat två viner.
Grym läsning som alltid!
// Jakob
Tack!
RaderaDu får prova vanliga Roederer Brut Premier snart - en bra "husskumpa". Och Roederer 2007 är billig, som sagt. Själv ser jag fram emot släppet av Roederer 2008 (vita) och kommer att försöka hitta på magnum till källaren.
Intressant att du rankade Initial före Cristal, Dompa och Comtes. Det tyder på att du skulle älska Selosse VO och antagligen Substance också. Skriv upp dig på Franska vinlistans mailinglista - de brukar ha ett Selossesläpp en gång om året (i september, har jag för mig).
Förlåt, jag skrev fel, det var Substance vi drack, helt magisk Champagne med en nästan gummi liknande doft.
RaderaMissade Franska Vinlistans släpp i höstas (eller snarare köpte annat då), men tänkte köpa en kombo med Substance och Rosé i höst att ha till jul.
En helt annan fråga, tror du Roland Champion SC 2008 bdb är något att prova? Fästmön överraskade med Paul bara SC rose 2008 för någon vecka sedan, och den var helt magisk, även om den dog lite på slutet.
Mvh// Jakob
Aha, då förstår jag bättre. Substance är en av mina absoluta favoritchampagner! Och rosén är inte dum heller!
RaderaJag tror stenhårt på 2008 generellt och Roland Champion är en bra odlare så jag tycker absolut att du ska köpa en flaska och prova!
Själv har jag inte provat hans Special Club, bara vanliga årgångsvinet (1995 och 2000). Jag tyckte att båda var bra och båda gångerna skrev jag att de var smöriga i stilen.
Hej Elvis,
SvaraRaderaNå bliver det en del spørsmål...
Kunne du tenke deg at skrive om dine topp 10 odlar champagner? På samme måte som du gjort med dine topp 10 champagnehus? Jeg har sett at du er veldig glad i odlere som Vilmart og Selosse, det ville vare kul og se hvordan du ranker de..
Hva tror du om Louis Roederer BDB 2008, vil den vare bedre enn den kommende Louis Roederer Vintage 2008? Då tenker jeg på hvis jeg skal kjøpe 6 flasker og legge unna i kjelleren i en 10-15 år. Kanskje er den vanlige Vintage bedre?
Hva tror du om Paul Bara Comtesse Marie De France 2002? Er det en veldig bra champagne, eller bare en "bra" champagne? Den finnes til salgs på det norska polet til rimelige 490,-
Tanken er også der at kjøpe en kasse og putte vekk i 10 år..
Mvh Vidar
Hej Vidar!
SvaraRaderaDet är alltid roligt med frågor och jag svarar gärna.
Jag har funderat på att skriva en liknande serie om odlare och nu när du ber om det blir jag extra motiverad att ta tag i det. Och ja, Selosse och Vilmart kommer att vara med på listan.
Roederer blanc de blancs är generellt strået vassare än både årgångsrosén och vanliga vintage och kostar också lite mer. Du väljer mellan två bra champagner från en toppårgång som 2008 så du kan inte välja "fel" - vanliga Roederer 2008 kommer säkert också att vara strålande om 10-15 år. Däremot tycker jag att du ska försöka få tag på ett magnum också - lagrad champagne på magnum är fantastisk!
Jag tycker att Comtesse Marie de France är väldigt bra. En härlig blanc de noirs med mycket elegans. 490 NOK är ett mycket bra pris för en så bra champagne!
"ett par magnum" skulle det stå
Radera