onsdag 22 maj 2013

Vad ska man ha för glas till champagne?

När man beställer champagne i en bar eller på en restaurang får man oftast champagnen serverad i en glastyp som brukar kallas champagneflöjt: höga och smala glas. Tanken är att den minimala kontaktytan mellan luft och vin ska behålla bubblorna i glaset plus att det blir en snygg ”pelare” av bubblor i glaset. Bortsett från de här små ”fördelarna” finns det inte mycket positivt att säga om de här glasen. Det går knappt att uppfatta någon doft, särskilt inte när glaset är fyllt till brädden. Själv ber jag alltid att få champagne i vitvinsglas när jag är på restauranger eller barer som envisas med sådana här glas. Faktum är att även rödvinsglas är ett bättre alternativ! Jag har varit på champagneprovningar där vi använt Riedel Vinum Bordeaux-glas.

Vad ska man köpa om man vill ha bra champagneglas hemma? Jag har själv Juhlinglasen från Reijmyre och tycker att de är riktigt bra. Ofta kan man hitta tvåpack i butik för 500 kronor även om listpriset ligger någon hundring högre.
 











Om priset inte är en faktor så skulle jag rekommendera Riedel Sommeliers Vintage Champagne. Det är de bästa champagneglasen jag provat men räkna med 800-900 kronor per glas i Sverige plus att de lätt går sönder när man diskar dem... Om man har möjlighet ska man köpa sina Riedelglas i Tyskland eller Österrike där de är betydligt billigare.











Som synes är Riedelglasen och Juhlinglasen ganska lika i formen.

Ibland väljer jag att servera champagne ur martiniglasen ur Orrefors Nobelserie.











Det här är inte alls optimalt och nästan lika dåligt som en champagneflöjt. Jag gör det bara för att jag tycker att glasen är snygga och festliga och för att det blir lite retrokänsla för mig. Mina farföräldrar brukade servera champagne ur liknande glas. Och jag gör det enbart med enklare aperitifchampagner.

Sedan har jag ytterligare en typ av champagneglas hemma, ett franskt rätt billigt glas som jag hittade på Les Crayeres, en tvåstjärnig restaurang i Champagne. De kostade bara 12 euro per glas och är ett utmärkt allroundglas för provningar och särskilt för champagne. Jag köpte på mig en hel del och har gett bort till vänner. Jag avslutar med en bild från förra sommaren med just glasen från Les Crayeres i förgrunden.





10 kommentarer:

  1. Vi började med Juhlinglasen, sen gillade vi Riedel Sommelier för att nu ha snöat in på Orrefors Difference!

    Orrefors är väldigt likt Juhlinglaset till formen men har en smalare öppning och är snäppet högre än Riedel. Vi använder alla tre utifrån vilken champagne vi dricker.

    Prismässigt ligger Orrefors mittemellan, 399:-. Brukar handla hos Cervera som ofta har rabatter. Extra plus för att dom har Orrefors glasgaranti = nytt glas inom två år vid kross. Har utnyttjat det två gånger. Hittillls...

    Tog en jämförelsebild men det går visst inte att klistra in bilder i kommentarerna.

    SvaraRadera
  2. Zalto er perfekt!

    SvaraRadera
  3. Jag vet hur Orrefors Difference ser ut - det är ju samma typ av glas som Juhlinglasen och Riedel Sommeliers. Formen kallas väl för tulpanform ibland. Väldigt trevliga glas som jag provat ett par gånger.

    Zalto har jag inte provat men jag tycker att de ser lite för kantiga ut.

    SvaraRadera
  4. Har några Orrefors Difference hemma efter Fondberg lysande kampanj för några års sedan.
    Köp en Comtes de Champagne -98 och skicka in kvittot till Fondbergs så får du 2 glas på posten.
    Gillar verkligen de glasen men kör generellt med dem som Jonas pratar om från Les Crayeres.
    Finns mera info om dem här:
    http://www.verreriedelamarne.fr/Grand-Champagne
    http://fine-magazines.epaper.fi/reader/?issue=37086;5c972e0d91c500beb6b08556a5ba16b5;35

    SvaraRadera
  5. För mig började det med Orrefors Dierence, men när jag för ungefär fem år sedan provade Riedel Sommelier Vintage Champagne märkte jag att dofterna kändes mycket mer och större från dem. Om jag skulle återgå till Orrefors nu så skulle det kännas som att kapa av mina champagneupplevelser, vilket förstås är allt annat än önskvärt.

    Jag har två glas av Juhlins modell, och de känns ungefär i nivå med Riedels, doft- och smakmässigt. Dock så gillar jag nog Riedelglasens form lite mer.
    Även om jag inte vill slå ytterligare en spik i kistan för det redan krisdrabbade svenska glasriket, så kan jag inte säga att jag fullt ut kan rekommendera Orrefors. Inte när dessa två alternativ finns. Bra glas är en viktig del av upplevelsen. Det betyder inte att Orrefors inte är fina, bara att Riedels och Juhlins glas slår dem.

    SvaraRadera
  6. Jag tycker det är värt att notera att hos många tyskspråkiga glastillverkare (fler av de kända firmorna är ju från Tyskland eller Österrike) kallas de smalaste glasen för Sektglas eller Sektflöte, medan Champagnerglas eller Champagnerflöte brukar vara lite kupigare. Det är förvånansvärt vanligt att få in Champagne i något som påminner om IKEA:s champagneglas (eller ännu smalare), och det är verkligen inte bara ett svenskt fenomen.

    Jag har champagneglas från Schott Zwiesel, ur serien Top Ten, som påminner rätt mycket om dina från Les Crayères i formen, även om de är lite smalare i kupan. Jag sprang på dem till bra pris i Belgien för några år sedan. Tyvärr tror jag hela den serien inte längre tillverkas.

    SvaraRadera
  7. Jag instämmer i att flöjtglasen inte är de optimala glasen för champagne. Men jag har också utvecklat en generell skepsis inför alla tulpanformade glas. Dessa glas tränger ju ihop dofterna istället för att låta dem få maximal kontakt med luften. Min erfarenhet och näsa säger mig därför att icke-tulpanformade glas är att föredra. Jag satsar därför på "champagneskålen", som var comme-il-faut förr i tiden. Kosta Bodas Suggar Dandy är troligen de enda vettiga glasen för bubbel, vilket ska svepas omedelbart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om den här kommentaren var ironisk men "maximal kontakt med luften" är inte att föredra, i så fall kunde man ju hälla ut champagne på en tallrik. :-)

      Radera
  8. Hej,

    Jag fick upp ögonen för din blogg nyligen och måste säga att det är otroligt intressant att läsa och komma i kontakt med din kunskap och intresse för champagne och vin.
    En fråga angående glasen från Les Crayeres som är på bilden ovan.
    Är de Grand Champagne 45? Samt, är de munblåsta eller maskintillverade?

    Tack för trevlig läsning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för de vänliga orden!

      Ja, det stämmer att glasen är Lehmanns Grand Champagne och de är maskintillverkade.

      Radera