fredag 30 maj 2014

Bakläxa om Krug

Min fru läste just presentationen som jag skrev om Krug i förrgår och jag fick underkänt eftersom jag glömde att nämna att vi hade Krug Grande Cuvée som förlovningschampagne.

Mitt tips till alla män som funderar på att fria: Lägg en flaska Krug på kylning så kan inget gå fel! :-)

onsdag 28 maj 2014

Krug – en presentation

Krug är utan tvekan världens främsta champagnehus. Jag skulle kunna flytta runt de andra champagnehus på min topplista beroende på humör men Krug skulle alltid ha förstaplatsen.













Krug ingångsvin heter Grande Cuvée och den är ofta bättre än konkurrenternas prestigeviner! Det är en non-vintage men Krug vill att man ska säga multi-vintage och det har man god grund för. Basårgången utgör 50-65% av innehållet, resten är reservviner från ett tiotal årgångar och druvor från ett stort antal olika byar (upp till 200 viner kan ingå). En mycket ambitiös champagne. Den Grande Cuvée som jag druckit det senaste året har varit gjord på basviner från 2004 och reservviner ända tillbaka till 1990 års årgång. Det här gör att man får både mognad och ung fräschör på samma gång. Grande Cuvée kostar 1495 kr på Systembolaget så även prismässigt spelar vinet i samma liga som exempelvis Dom Pérignon och Cristal.

Sedan har Krug ett årgångsvin som bara släpps de bästa årgångarna, ungefär 4-5 per decennium brukar det bli. Krug 1979 och 1988 hör till mina allra största champagneupplevelser. Även yngre årgångar som 1995, 1996 och 2000 är stora viner. Jag ser att Krug 2000 finns kvar på Systembolaget för bara 1701 kr, det tycker jag är ett bra pris för ett så stort vin! Jag har inte provat senaste årgången (2003) än. Jag såg den aldrig i Asien när jag bodde där och jag har inte sett den i USA heller än.

Mitt i byn Le Mesnil-sur-Oger, den främsta Chardonnay-byn i Champagne, ligger en vingård som heter Clos du Mesnil. Sedan 1971 ägs den av Krug och från årgång 1979 och framåt har Krug gjort en vingårdsbetecknad champagne med 100% Chardonnay-druvor från Clos du Mesnil. Precis som årgångs-Krug släpps den bara från de bästa årgångarna. Jag skulle vilja utnämna Krug Clos du Mesnil till världens främsta champagne. Varje årgång jag provat (1979, 1985, 1986, 1995, 1996 och 1998) har varit fantastisk och jag tror att Clos du Mesnil 1985 är den bästa champagne jag druckit.

Härlig provning hos Krug hösten 2010. Från vänster: Krug Grande Cuvée,
Krug 1995, Krug 1998, Krug Clos du Mesnil 1998. Foto: Pål Allan


















Krug brukar ibland likna Clos du Mesnil med en soloviolinist, årgångs-Krug med en stråkkvartett och Grande Cuvée med en symfoniorkester, baserat på hur många olika viner som ingår i respektive champagne. Det är ett vackert sätt att se på den trion och de här tre vinerna är grunden i Krugs portfölj.

Men Krug har tre viner till: Krug Rosé, Krug Collection och Krug Clos du Ambonnay.

Krug Rosé lanserades på 80-talet och är en multi-vintage-rosé som kan ses som ett syskon till Grande Cuvée. Bra flaskor kan vara otroliga men jag har också druckit flera svaga flaskor på senare år så det är en mer ojämn champagne. Med ett pris på hela 2657 kr på Systembolaget blir det svårt för mig att rekommendera köp. Köp Grande Cuvée eller årgångs-Krug i stället!

Krug Collection är samma vin som årgångs-Krug men har fått ligga kvar i perfekta förhållanden i Krugs källare under längre tid. Till skillnad från Bollinger RD och Dom Pérignon Oenothèque degorgeras dock Krug Collection vid samma tidpunkt som vanliga årgångsvinet. Tanken är att årgångs-Krug släpps när den är “färdig“ och Krug Collection släpps när samma vin når sin “andra topp“. Den senaste årgången av Krug Collection är 1989 och nästa släpp förväntas bli den fantastiska årgången 1988. Krug Collection finns inte på Systembolaget.

Sedan har Krug en vingårdsbetecknad blanc de noirs som heter Clos d'Ambonnay, gjord på 100% Pinot Noir från en muromgärdad vingård i Ambonnay. Första årgången som släpptes var 1995 och den kostade över 20.000 kr vid släpp, tre gånger dyrare än Clos du Mesnil. Det motiverades lite märkligt av att produktionen av Clos d'Ambonnay bara är en tredjedel så stor som Clos du Mesnils. Sedan har ytterligare två årgångar släppts: 1996 och 1998. Jag har inte provat den själv och jag har inte hört någon som tyckt att Clos d'Ambonnay skulle vara bättre än Clos du Mesnil så jag har inga planer på att köpa någon flaska. Men om någon läsare råkar ha en och vill bjuda på ett glas så kommer jag gärna förbi!

Vad är det som gör Krug så speciellt då? Till att börja med sätter Krug alltid kvaliteten främst och har alltid gjort det. På 1830-talet arbetade Joseph Krug på Jacquesson men han valde att säga upp sig för att sedan grunda Krug 1843, med ambitionen att skapa viner med högre kvalitet. Sedan drevs Krug som ett familjeföretag ända fram till 1999. Far och son arbetade parallellt i många år för att efterträdas av nästa generations far och son och så fortgick det i över 150 år. Sedan 1999 är Krug en del av lyxkoncernen LVMH där flera andra champagnehus ingår, bland annat Moët-Chandon (M:et i LVMH) och Veuve Clicquot. Även om Krug inte drivs som ett familjeföretag längre så deltar Remi Krug i teamet som blandar Grande Cuvée och hans son Olivier Krug arbetar som ambassadör för huset.

Krug äger bara 20 hektar vingårdar och köper in en majoritet av de druvor som används. De har kontrakt med de allra bästa odlarna och köper in druvor av mycket hög kvalitet. Sedan vinifieras alla Krugs viner på 205-liters ekfat, så kallade barriques, och varje bys druvor vinifieras för sig. Efter alkoholjäsningen flyttas vinerna till ståltankar. Ektonen finns därför alltid i Krugs viner men jag har aldrig upplevt den som störande. Dessutom undviks malolaktisk jäsning vilket gör att syran alltid är hög. I vissa unga Krug Grande Cuvée och framför allt Krug Rosé kan den till och med vara lite störande. Några år i källaren gör att syran lugnar ner sig. Avslutningsvis får alla Krugs viner ligga länge på jästen. Grande Cuvée ligger 5-7 år på jästen och årgångsvinet minst 10 år, längre än nästan alla andra hus.

En barrique med vin från Aÿ. Foto: Pål Allan


















Grande Cuvée och årgångs-Krug innehåller ungefär två tredjedelar Pinot och en tredje Chardonnay men en sak som är unik för Krug bland toppchampagnerna är det stora innehållet Pinot Meunier: runt 15-25% i årgångsvinerna. Pinot Meunier brukar ses som den enklaste champagnedruvan och de flesta kvalitetshus använder inte Pinot Meunier överhuvudtaget i sina årgångsviner. Krug visar att det går att kombinera lagringsbarhet med en hög andel Pinot Meunier, något inget annat hus lyckats med.

Hur smakar då en Krug? Krug har en speciell underbar doft som jag brukar kalla “Krugparfym“ i mina provningsanteckningar. Krondill och honung ingår men jag har svårt att sätta ord på den. Prova! Sedan har Krug en kombination av kraft och syra som ger en hel symfoni av smaker i munnen. Det är ingen champagne man behöver lära sig att tycka om – alla som jag har bjudit på Krug har älskat den.

Jag vill avsluta med ett av mina favoritcitat, skrivet av vin- och matskribenten Paul Levy:


“Krug is the champagne that God gives his angels
when they have been especially good.“

måndag 26 maj 2014

Louis Roederer – en presentation

Nu har det gått drygt två månader sedan min senaste presentation av de, enligt mig, tio främsta champagnehusen. Nu är det dags att presentera Louis Roederer, nummer fem på listan, och efter den här presentationen återstår bara Krug.

1. Krug
2. Pol Roger
3. Henriot
4. Jacquesson
5. Louis Roederer
6. Philipponnat
7. Bollinger
8. Billecart-Salmon
9. Gosset
10. Charles Heidsieck

Louis Roederer grundades samma år som mitt nya hemland USA, det vill säga 1776, men hette från början Dubois Père & Fils. Huset bytte sedan namn till Louis Roederer år 1833 när Louis Roederer, brorson till grundaren, ärvde huset. Det är fortfarande i samma familjs ägo. Och precis som Krug, Henriot och Charles Heidsieck ovan har Louis Roederer sin bas i Reims, Champagnes “huvudstad“.

Louis Roederer gör Pinot Noir-dominerade champagner, nästan helt på egna druvor. De gör två årgångslösa och fem årgångschampagner och det är en mycket stark uppställning utan svaga kort. De har förresten precis bytt etikett på alla champagner utom Cristal och Cristal Rosé:














Brut Premier är deras standard non-vintage. En mycket bra champagne, lätt och frisk i stilen trots 60% Pinot (40% Pinot Noir och 20% Pinot Meunier). Precis som alla bra non-vintage vinner den på ett par års lagring. När goda vänner ringer i sista sekund, kanske till och med från ett Systembolag, och ber om champagnetips brukar jag rekommendera Roederer Brut Premier eller Pol Roger Brut Réserve.

Sedan har Roederer en söt champagne som heter Carte Blanche. Etiketten är snarlik Brut Premier (både med förra och gamla etiketten) och finns på nästan alla Systembolag så se upp! Carte Blanche är nämligen en väldigt söt champagne, en så kallad Demi-Sec med en dosage kring 40 g/l. Jag kan inte säga att jag provat igenom söta champagner på något seriöst sätt men av dem jag provat tycker jag att Carte Blanche är en av de bästa. Men det generella tipset är att avstå från all söt champagne!

Roederer har klokt nog ingen årgångslös rosé i sitt sortiment. Som jag skrivit förut brukar inte enklare roséchampagne vara särskilt rolig – Roederer gör i stället två av de allra bästa årgångsroséerna.

Roederer har en Brut Vintage och en Brut Rosé Vintage. Årgångarna som säljs just nu är 2007 respektive 2008. Båda är mycket pålitliga och bra, charmiga som unga men vinner mycket på lagring. Roederer Rosé 2008 tipsade jag om i höstas (och köpte en hel del själv) men den är tyvärr slutsåld i Sverige nu. Roederer 2007 får ses som rena fyndet för 451 kr!

Sedan har Roederer en udda fågel i sortimentet: en årgångs-blanc de blancs (senaste årgången är 2008). Det är nästan som om Roederer, detta Pinot Noir-dominerade hus, vill visa världen att man kan göra en blanc de blancs också. Det är en väldigt bra champagne men rätt svår att få tag och jag kan inte minnas att jag någonsin sett den på Systembolaget. Jag gissar att produktionen är liten. Om ni stöter på Roederer Blanc de Blancs i någon vinbutik utomlands så rekommenderar jag: köp! Jag ser nu att 2008:an finns att köpa här i Kalifornien för bara 75 dollar så det blir till att prova snart! Den senaste årgången jag provat är 2005.

Så till Roederers mytomspunna prestigechampagne: Cristal.


















Det är en prestigechampagne med lång historia. I slutet av 1800-talet dracks en mycket söt variant av den på ryska tsarhovet ur handblåsta kristallflaskor, därav namnet Cristal och därför är flaskan genomskinlig med platt botten (även om den inte är gjord av kristallglas längre). Cristal är också nummer ett för dem som vill imponera på omgivningen på nattklubbar runt om i världen och brukar vara svindyr i sådana miljöer.

Hur bra är den då? Det är en väldigt bra champagne, en av de allra bästa prestigerna. Tyvärr har jag druckit för lite äldre Cristal för att kunna göra en rättvis jämförelse med Dom Pérignon, Comtes och Krug, men tittar man på årgångarna från 1996 och framåt så tycker jag att den är i topp bland prestigechampagnerna, tillsammans med Krug och Winston Churchill.

Sedan finns det en Cristal Rosé som kostar 3595 kr på Systembolaget och brukar anses vara världens främsta roséchampagne. Jag har bara provat en årgång av den (1995) och det är den bästa roséchampagne jag druckit. Subtil laxrosa färg som lätt kan misstas för vit champagne, skrev jag. Och en kraft som får tankarna att gå till årgångs-Krug.

Efter den här sammanställningen kanske ni undrar varför jag rankar Louis Roederer först på femte plats. Det är en bra fråga som jag inte har något bra svar på. Kanske Roederer borde ha fått dela andraplatsen med Pol Roger.


onsdag 21 maj 2014

Dags att fira

Nu har vi köpt bil (en Audi Q7) och ska skriva på ett hyreskontrakt för en villa i Beverly Hills idag. Det blir en tur till The Wine House i eftermiddag för att köpa en flaska champagne att fira med. Det lutar åt en Philipponnat Grand Blanc 2005.

onsdag 14 maj 2014

Riedelglas mycket billigare här

Väldigt många produkter som är producerade i Europa är billigare här i USA vilket känns lite konstigt. Det gäller till exempel barnvagnar och bilar, som båda är ungefär 30-40% billigare. Jag skulle också säga att champagne generellt är något billigare här.

Häromdagen var jag på varuhuset Bloomingdales och råkade slinka förbi avdelningen med vinglas. Jag såg ett par väldigt snygga Bordeauxglas från Riedel utan fot som man skulle kunna ha som vatten- eller vinglas. När jag frågade om priset fick jag veta att de kostade 80 dollar för sex glas och då fick man dessutom två glas på köpet! Det blir bara 65 kr styck! Champagneglasen kostade något mer, runt 80 kr styck. Vad kostar de på NK? 300 kr styck?

tisdag 13 maj 2014

Hinoki and the Bird en bra restaurang

I fredags gick jag och min fru äntligen ut och åt middag på en bra restaurang här i Los Angeles. Det är något vi hade längtat efter länge – det var faktiskt lite jobbigt att bo i Manila där restaurangstandarden är så låg.

Vi bor i Century City och där ligger en restaurang som tydligen är riktigt inne nu: Hinoki & The Bird.  Century City är en rätt steril del av LA med höga kontorsbyggnader och ett par turisthotell men jag gillar området på något sätt och jag har bott på Intercontinental flera gånger under mina tidigare besök.

Hinoki & The Bird har en meny inspirerad av det japanska köket och man beställer in smårätter som gärna delas av alla runt bordet. Vi tog bland annat:

Marinated tuna, lemongrass salad
Hamachi, blood orange, avocado
Beef tartare, pickled jalapeno, parmigiano

Kale, crispy and raw, curried almonds, pecorino, red wine vinaigrette
Jidori chicken

Och några rätter till. Allt var mycket bra och det var en härlig bullrig stämning i lokalen. Jag kan varmt rekommendera ett besök!

Jag ville egentligen dricka champagne till men de andra ville ha rödvin så jag beställde in Araujo Estate Altagracia 2010, ett vin med drygt 80% Cabernet Sauvignon från Napa Valley. Jag bad sommelieren om ett vin från Kalifornien i klassisk Bordeauxstil och det här var ett av hans rekommendationer. Väldigt koncentrerat och kryddigt vin med mycket potential. Lite för ungt kanske men mycket bra redan nu. Jag borde börja föra noggrannare anteckningar på de stilla kaliforniska viner jag dricker här.

måndag 12 maj 2014

Grande Dame underskattad, som sagt

Idag avslutades champagnedelen av majauktionen och ingen av de sex posterna med Grande Dame, alla från toppårgångar, såldes över de högst rimliga utropspriserna. Grande Dame 2004 säljs för 1301 kr på Systembolaget – ända klubbades Grande Dame 1990 för 1200 kr, 1995 för 1000 kr och 1996 för bara 1266 kr per flaska. Sedan tillkommer klubbavgift på 20% men ändå  det gick alltså att köpa en Grande Dame 1995 billigare än den nio år yngre årgången kostar idag på Systembolaget. Det är bara att gratulera köparen!

Däremot gick de två posterna Krug Clos du Mesnil 1995 som jag tyckte hade för låga utropspriser båda runt 25% över utropspris. Fortfarande bra köp, tycker jag!

lördag 10 maj 2014

Mycket kosher

Vår närmaste matbutik är Ralphs vilket är en stor livsmedelskedja här i USA. Matutbudet är enormt och det är stort fokus på ekologiska grönsaker, frukt och kött, vilket jag tycker är bra. Dessutom verkar det finnas en stor judisk befolkning i området för det är väldigt mycket koshermat på hyllorna och när jag skulle leta rätt på korv gjord på griskött fick jag leta länge.

Jag hittade till och med ett judiskt öl med det fyndiga namnet He'brew. De har fyndiga slogans också, till exempel “Genesis Ale – The Chosen Beer and Messiah Bold – The One You’ve Been Waiting For.