söndag 10 november 2013

Billecart-Salmon – en presentation

För ett par månader gjorde jag en topplista över de tio främsta champagnehusen (enligt mig) och jag tänker i tio separata inlägg under en tid framöver presentera vart och ett av de här husen. Jag börjar med Billecart-Salmon som är nummer 8 på min lista.

Billecart-Salmon grundades 1818 och håller till i premier cru-byn Mareuil-sur-Aÿ, den kanske allra främsta premier cru-byn i Champagne.  Granne med Billecart-Salmon i Mareuil-sur-Aÿ ligger för Philipponnat, 6:a på listan, och bara ett par kilometer bort ligger grand cru-byn Aÿ där både Bollinger och Gosset (7:a och 9:a på min topplista) ligger.

Billecart-Salmons standardviner är ok men kanske lite slätstrukna. Rosén är snäppet bättre av de två men är väldigt dyr i Sverige (549 kr för en flaska). Jag brukar själv aldrig köpa hem Billecart-Salmon Brut eller Rosé Brut men blir heller inte besviken om det är glaschampagne på en restaurang eller på ett flygplan.

Billecart-Salmon gör fem olika årgångsviner:
  • Cuvée Nicolas François (eller NF som den kallas) som är deras “standard-vintage”.
  • Cuvée Elisabeth Salmon som är deras “standardrosé-vintage”.
  • Grand Cuvée som är ett slags prestigevin, ett helt fantastiskt vin, klart bättre än NF. Lite av en kännarchampagne också och svår att få tag på. Tyvärr blir 1998:an, den senast släppta årgången, sista årgången av det här vinet. Jag vet inte om beslutet är kommersiellt grundat eller om Billecart-Salmon helt enkelt tappat kontrakt med odlare av druvmaterialet som använts i det här vinet.
  • Blanc de Blancs. Ett lite udda årgångsvin eftersom Billecart-Salmon inte äger några Chardonnayodllingar.
  • Le Clos Saint-Hilaire, en bland de noir och vingårdschampagne gjord på Pinot Noir från Billecart-Salmons hemby Mareuil-sur-Aÿ. Första årgången av det här vinet var 1995 men jag har tyvärr inte provat någon årgång av det än. Det är en av de allra dyraste champagnerna som finns och kostar hela 3699 kr på Systembolaget.


Sammanfattningsvis en vit standardvintage, en rosé, en vit prestige, en blanc de blancs och en blanc de noir. Ett imponerande utbud av årgångsviner som täcker in alla smakriktningar.

Jag drack Cuvée N.F. 2000 härom dagen och blev inte särskilt imponerad. N.F. är ett vin som behöver tid och 2000 är inget undantag. Lite störande hög dosage som låg ovanpå vinet och inte var integrerad än.

12 kommentarer:

  1. Fantastiskt läsning som alltid!

    Vet inte om du tänkt dig någon speciell ordning på detta, men du får gärna ta Philipponnat som nästa inlägg. Ska ha fest om en vecka, och tänkte att jag skulle pröva det huset :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack!

      Jag hade inte planerat någon speciell ordning men ska absolut skriva om Philipponnat under de närmaste dagarna.

      Radera
  2. Billecart-Salmon är verkligen ett bra hus. Deras Grande Cuvée har alltid varit en favorit. Orsaken till att de tar bort den är enligt François Domi är att målgruppen, dvs sådana som oss är för liten i förhållande till kostnaden för en separat cuvée. Då de redan har Le Clos Saint-Hilaire, NF och Cuvée Elisabeth Salmon (som jag inte skulle kalla en standardrosé) blir det för många prestige och semi-prestige. Kan bara beklaga beslutet. Då GC endast görs de bästa årgångarna kommer druvmaterialet primärt hamna i NF dels för att utöka reservvinet.

    PS. Jag är rätt säker på att de äger ett antal vingårdar i Cote des Blancs, bland annat i Avize och Le Mesnil-sur-Oger

    SvaraRadera
  3. Anders, du är bara en mupp. Håll dig borta från den som kan nåt och sprid dina kommentarer på flashback. Vi som läser här är intresserade av vin, inte kunskap som man fått via nätet. Ingen koll=stängd mun

    SvaraRadera
  4. Ojojoj Elvis har verkligen aggressiva följare!

    Tänkte bara tillägga att Billecart Salmon också gör årgångar av sin vanliga Brut och även Extra Brut. Så NF har lite bättre druvmaterial. Tror det också att de många olika vinerna är bakgrunden till att Grande Cuvée försvann. Billecart Salmon har helt enkelt för många viner.

    Tänk vad kan kan lära sig via internet nu för tiden

    SvaraRadera
  5. Anonym, jag har i.o.f.s. ganska bestämt fått intrycket att Anders druckit en del champagne.

    Egentligen har jag inte mycket att bidra med vad gäller Billecart Salmon, då jag druckit för lite av det huset för det, men ville bara säga att jag tycker att det är en alldeles utmärkt idé att beskriva topphusen så här. Jag ser absolut fram emot att läsa om de andra, i synnerhet Krug, Pol Roger och Bollinger.

    SvaraRadera
  6. Anders, tack för dina kommentarer. (Anonym, Anders är dels en vän, dels mycket kunnig champagneprovare, så det finns ingen anledning till påhopp.)

    Jag hade missat Billecart-Salmon Extra Brut Vintage, den har jag faktiskt inte provat. Men finns verkligen vanliga Brut som vintage? Det hittar jag ingen information om på deras hemsida.

    Och jag kan hålla med om att Elisabeth Salmon är mer än en standardrosé. Semi-prestige hade kanske varit ett bättre ord.

    SvaraRadera
  7. Måste kolla. Tror att Billecart gjort både Extra och Brut som årgång. De släpper ju inte varje år så får gå tillbaka lite.

    Har också kollat en del om ägande av vingårdar. Billecart Salmon ska äga 4 HA i Chouilly, Avize och Le Mesnil-sur-Oger. Var läste du att de ej hade några Chardonnayodlingar? Sedan kan de naturligvis odla även i Mareuil-sur-Aÿ om de önskar, precis som Philipponnat gör. Har svårt att tänka mig att de endast odlar Pinot och köper in all Chardonnay.

    En "intressant" kommentar om dem är att då jag var där första gången visade de upp sitt nya blandningsfat. Storleken var den största jag någonsin sett, ca 1 miljon liter. De blandar sin cuvée i extrema volymer då variationen blir mindre ju större volym. Jag var tvungen att fråga -- "om nu det är något fel på druvsaften ni blandar i, då riskerar ni ju nästan hela produktionen". Efter en kort paus blev svaret "vi gör inga sådana fel" :-)

    SvaraRadera
  8. Min källa för druvorna var Richard Juhlins Champagne Guide: "Billecart köper in 95 procent av sina druvor från 23 mycket fina vingårdar. De egna druvorna utgörs av Pinot Noir från hembyn. Man han kontrakt med flera respekterade odlare från Grand cru-byarna Avize, Cramant och Mesnil."

    SvaraRadera
  9. Tack för en bra blogg och ett trevligt inlägg! Även jag måste dock komma med några tillägg.

    Först och främst tycker jag att Billecart-Salmon förtjänar en bättre placering än åtta, men det är så klart en fråga om tycke och smak och jag vet hur svårt det är att få ihop en sådan här lista när man måste begränsa sig! :)

    Enligt min mening är både Cuvée NF och Cuvée ES prestigecuvéer.

    När det gäller deras "vanliga" årgångsvin är det extra brut, d v s det finns inte både ett årgångsvin av Brut och av Extra Brut! Druvsammansättningen av årgångsvinet är f ö enbart pinot noir/chardonnay medan såväl Brut som årgångslösa Extra Brut även innehåller pinot meunier. Som lite kuriosa kan jag nämna att det på 60- och 70-talen även fanns en "vanlig" årgångsrosé!

    Bland de årgångslösa har du missat Extra Brut, den relativt nya ekfatslagrade Brut Sous Bois och Demi-Sec (även om denna egentligen i grunden är samma vin som Brut Réserve fast med extra dosage).

    Totala utbudet ser således ut så här:

    Standardcuvéen Brut Réserve
    Extra Brut (helt utan dosage så den borde eg heta Brut Nature)
    Demi-Sec
    Brut Rosé
    Brut Sous Bois
    Brut Blanc de Blancs

    Vintage (extra brut)
    Vintage Brut Blanc de Blancs
    Cuvée Nicolas François Billecart
    Cuvée Elisabeth Salmon (rosé)
    Grande Cuvée
    Le Clos Saint-Hilaire (vingårdschampagne, extra brut)

    Även jag har läst att Billecart äger chardonnayodlingar i Chouilly, Avize och Le Mesnil-sur-Oger medan Juhlin även i sin nya bok hävdar att de enbart äger odlingar (pinot noir) i Mareuil-sur-Aÿ.

    Jag ser fram emot kommande inlägg om dina topp tio-hus!

    M v h,
    Martin

    http://champagne-bloggen.blogspot.se/

    SvaraRadera
  10. Martin, tack för din kommentar! Jag får göra bättre research till kommande presentationer. :-)

    Jag kan hålla med om att NF kan kallas prestige, för mig ligger den någonstans mitt emellan, precis som Bollinger Grande Année (som jag för övrigt tycker är bättre).

    Och rangordningen på min topplista får man ta för vad den är. Jag la ganska stor vikt vid hur bra ingångsvinerna är och där tycker jag Billecart-Salmon ligger en bit efter 1-7 på min lista. Hus som Moët och Veuve Clicquot kom inte med alls på listan av just den anledningen.

    SvaraRadera
  11. Ja, Bollinger (La) Grande Année är också ett fantastiskt vin! Men med tanke på att Bollinger inte har någon enklare årgångscuvée, tycker jag inte det ligger lika nära till hands att kalla det för en prestigecuvée. Men det är så klart ingen exakt vetenskap det här! :)

    Jag förstår hur du tänker angående listan.

    SvaraRadera