lördag 23 juni 2012

Krug 2000 - nya årtusendets bästa champagne hittills

Ända sedan jag fick hem min första flaska Krug 2000 har jag längtat efter att prova den. En ny årgång av Krug, det främsta champagnehuset, är alltid en stor händelse och det var nästan fyra år sedan sist. Förra årgången av Krug, 1998, har jag alltid varit lite tveksam till och på något sätt har det höjt mina förväntningar på den här årgången. Jag har tänkt att Krug kommer inte att släppa två svaga årgångar i rad.

Kvällen före midsommarafton, ute hos min kusin som har sommarhus på Muskö, var det äntligen dags. Vilken champagne! Till att börja med så är den helt öppen och tillgänglig redan nu vilket är helt underbart. Allt finns där: Krugtonerna, mandariner, krondill. Det är väldigt mycket av allt. Den utvecklas och blir bättre med luft så det finns klar utvecklingspotential men den är fantastisk redan nu. Av alla champagner jag provat från 2000-talet, och det är många, är den här bäst hittills. Det finns några 2002:or som kanske har högre potential men för att bedömas idag håller jag Krug 2000 högst.

På Systembolaget har Krug 2000 inte släppts än, men för er som inte orkar vänta kan jag varmt rekommendera att köpa från franska Millesimes.com. Den kostar 173 Euro plus frakt, eller 179 Euro om man vill ha den i originalkartong. Det tar bara två-tre dagar innan den levereras hem till dörren.

19 kommentarer:

  1. Låter som en fantastisk champagne.

    Såg att Roberson Wines nylanserade svenska sida hade Krug 2000 till det facila priset av 5010 kr. Vem tror dom kommer att handla egentligen? Det mesta av den andra champagnen dom hade var också dyr tex. Pol Roger NV 400 kr, Winston -99 1630 kr, Krug GC 1690 kr, Bollinger NV 520 kr. Alla dyrare än på bolaget

    /Robert

    SvaraRadera
  2. 5000 kr för Krug 2000 är helt sjukt dyrt. Jag hoppas att de inte får en enda kund.

    SvaraRadera
  3. Krug 2000 är en härlig champagne men gjorde en resa ner tillchampagne förra veckan där jag besökte några champagnehus. Måste rekommendera en för mig ett otrolig bra champagnehus, André Jaqcuart, och då helst deras Mesnil Experience som jag provade. Där får ni en underbar champagne för nästan gratis pengar :)

    SvaraRadera
  4. Jag kan bara hålla med om André Jacquart Experience. I november utnämnde jag den till Systembolagets bästa champagne under 300 kr och det tycker jag fortfarande.

    SvaraRadera
  5. Experience som finns på bolaget är en mycket trevlig champagne men deras Mesnil Experience, som inte finns på bolaget är en riktigt underbar champagne

    SvaraRadera
  6. Aha, Mesnil Experience har jag inte provat. Spännande!

    SvaraRadera
  7. Låter gott! Har någon av er smakat eller vet vart man kan få smaka Krug CdM eller CdA? Är nyfiken på dem båda.

    Några andra goda Champagner jag skulle rekommendera är Fourny (77482) , Charles Heidsieck (77522), Taittinger 2004 (7871) eller Armand de Brignac (95154), verkligen goda samtliga av dem!

    SvaraRadera
  8. Krug Clos de Mesnil har jag provat fyra årgångar av: 1979, 1986, 1996 och 1998. Det är en fantastisk champagne. Krug Clos de Ambonnay har jag inte provat.

    Av de champagner du rekommenderar skulle jag stryka Armand de Brignac direkt. Det finns ingen anledning att lägga så mycket pengar på en så medioker champagne. Cool flaska kanske men är man intresserad av innehållet så finns det mycket bättre champagner för en fjärdedel av priset.

    SvaraRadera
  9. Det instämmer jag faktiskt till 75% på, flaskan gjorde den aningen godare ;) Men så dålig är den ändå inte. Speciellt inte om den får ligga och gotta till sig ett par tre år.

    Hur har ni fått möjligheten att prova era CdM? Har ni inhandlat dem via MoëtHennessy eller någon hemsida kanske? Några tips på vart man kan finna isf till hyfsat pris?

    SvaraRadera
  10. Jag var på ett VIP-besök på Krug för ett par år sedan och blev då bjuden på Clos de Mesnil 1998. Övriga har jag druckit tillsammans med vinvänner - en faktiskt på restaurang.

    SvaraRadera
  11. Jag får bara lyfta på hatten för ett bra inlägg om champagne.

    Själv har jag nyligen inhandlat ett par flaskor av detta, och har tänkt att prova det snart, och din beskrivning för mig definitivt inte att ändra på de planerna.

    Jag vill bara påpeka att i den mån den har slagit samtliga 2002:or du druckit hittills (även om det "bara" är nu, och inte potential) så är det ingen dålig bedrift. 2002 är betydligt starkare år än 2000 i champagne, både på pappret och enligt mina egna, högst personliga erfarenheten. Exempelvis tycker jag att såväl Cristal som Dom Pérignon har varit betydligt större än sina 2000-motsvarigheter. Jag måste också medge att jag är rätt frälst i årgång 2002.

    Vad gäller Krug 1998 kan jag också hålla med om (dock med reservation för att jag bara druckit den ett par gånger, för flera år sedan) att den inte riktigt kom upp i den nivå jag blivit van att se från husets årgångschampagne. Alla övriga Krug-årgångar jag provat (1988, 1995 och 1996) har varit starkare. Om 2000 även den visar sig vara det, i mitt tycke, så kommer jag att vara mycket nöjd.

    Vad gäller Anonym som frågade om Clos du Mesnil så kan jag bara säga att jag druckit tre årgångar (1985, 1988 samt 1998) vid lika många tillfällen, och att jag till fullo delar Elvis uppfattning om att det är en fantastisk champagne. Jag skulle nästan beskriva dem som "den sjunde himlen på flaska", eller liknande, speciellt de mer mogna 80-talsårgångarna. Ljuvligt, magiskt vin.

    Efter allt det här så är det självklart att jag längtar efter 2002:orna av både Krugs "vanliga" årgång och CdM.


    P.S.
    Ursäkta mitt svar på gammalt inlägg! Jag hittade hit när jag googlade efter recension på Krug 2000, även om jag dessutom känner igen dig ifrån finewines-forumet.
    Ville bara tacka för dina tankar om en väldigt lovande champagne.

    SvaraRadera
  12. Darth Angelus, det är alltid trevligt med kommentarer här på bloggen!

    Krug 2002 och Winston Churchill 2002 kommer att ruinera mig...

    SvaraRadera
  13. Även för mig lär nog årgång 2002 av Krug samt champagnen uppkallad den f.d. brittiske premiärministern bli en kostsam historia. Även Salon kan nog läggas på min lista.

    SvaraRadera
  14. Jag kan nu meddela att jag drack Krug 2000 i förrgår. Så bra, speciellt om man beaktar den mediokra årgången. Jag upplevde den som pigg, och helt klart väldigt hustypisk.

    Däremot är jag inte riktigt beredd att hålla med om att det är årtusendets bästa hittills, då jag upplever åtminstone en eller ett par 2002:or som större och redan något trevligare, men det var ett tag sedan, så jag kan minnas mina bästa (främst Cristal 2002) fel, och den är i stort sett i samma nivå, i nuläget.

    I vart fall gillar jag 2000 mer än 1998, men något mindre än 1995 och 1996.

    En värdig Krug Vintage.

    SvaraRadera
  15. Krug vintage är bland det bästa jag vet och jag tycker att 2000 är helt underbar redan nu. Inte i nivå med 1996 och inte samma potential som 1995 men en väldigt bra champagne.

    SvaraRadera
  16. Ja, Krug vintage är fantastisk, och den bästa champagnen under 2000 kr för mig (medel av årgångar). Och visst var Krug 2000 redan mäkta gott.
    Jag har dock kommit fram till att jag har en smakpreferens där jag gillar toppårgångar redan i ung ålder. Syrorna är sådär extra pigga, då, även om det kan ses som barnarov. Ibland är halvbra årgångar godare i ungdomen än toppår, men 2000 brukar inte vara godare än 2002, för mig.
    Men Krug 2000 är uppe bland toppen, med Cristal 2002 (som jag bara druckit ett par gånger, då jag vill spara kvarvarande flaskor), för mig.

    SvaraRadera
  17. Jag korkade upp Clos du Mesnil 2000 för en stund sedan, och dess elegans är enorm (långt över vad man normalt hittar det året). Det är, inte helt oväntat, den främsta 2000:an jag provat.
    Jag känner inte riktigt att jag kan beskriva ett sådant här vin, men låt mig fastslå att det är riktigt stort och rent utav fantastiskt.

    Den "vanliga" Krugen från det året var förstås inte fy skam det heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bara att gratulera, Darth Angelus. Varje årgång jag druckit av Clos du Mesnil har varit en upplevelse.

      Radera
    2. Det tackar vi för!

      Jag håller förstås med om det du skriver om Clos du Mesnil här till 200%, men jag hade ändå inte trott att sådan enorm elegans kunde finnas i en 2000. Clos du Mesnil tycks konstant tänja på gränserna för det möjliga.

      Radera