tisdag 1 juli 2014

Dom Pérignon Oenothèque byter namn

Idag fick jag mail från hela tre engelska vinhandlare som alla erbjuder köp av Dom Pérignon P2 1998. P2 har tydligen varit det interna smeknamnet på Oenothèque i ett tiotal år och nu blir det det officiella namnet. Den nya etiketten har samma färger som gamla Oenothèque men utan namnet Oenothèque så klart. Här är en läcker bild med dramatisk bakgrund som jag hittade på nätet:

12 kommentarer:

 1. Darth Angelus2 juli 2014 19:36

  Ok, jag kan tycka att Oenothèque var ett elegantare namn än P2, men det är naturligtvis inte upp till mig, och att det är fas 2 är rätt rimligt.
  Förresten, vilka engelska vinhandlare har du kontakt med? Jag fick också ett mail som hade med detta att göra idag eller igår.

  Väldigt snygg bild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, "Dom Pérignon P2" är ett rätt märkligt namn, som knappast säger något för den bredare allmänheten. Syftet är såklart att ha ett annat namn för en tredje release, då P3. Man kan undra varför man inte nöjde sig med att skriva ut P2 på baksidesetiketten, d.v.s. bibehålla namnet Œnothèque, och använda "Œnothèque P3" eller "Œnothèque extra" som beteckning för eventuella sena releaser.

   Jag skulle inte bli förvånad om vi får se Œnothèque-namnet komma tillbaka framöver.

   Radera
  2. Jag tycker också att namnet låter märkligt. P2 låter snarare som en exklusiv högtalare eller förstärkare än en champagne.

   Samtidigt så gissar jag att Moët & Chandon inte gör en sådan här förändring lättvindligt. Det är ändå deras mext exklusiva champagne så det bör ligga en hel del arbete bakom. Intressant att P2 varit det interna namnet i tio år (enligt Fine+Rare).

   Radera
 2. Farr Vintners, Fine+Rare, Bordeaux Index och Wine Bear.

  SvaraRadera
 3. Darth Angelus3 juli 2014 00:13

  Ah, ok.

  Jag har Bordeaux Index och Fine+Rare. Väldigt trevlig och serviceinriktad personal.

  SvaraRadera
 4. Kan ändringen måhända ha att göra med att Oenothèque inte är det lättaste namnet att uttala?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så lätt att stava heller. :-) Bokstaven Œ finns inte på mitt tangentbord.

   Radera
  2. Skaffa en Mac! Alt - O ger œ och med skift nedtryckt får man Œ.

   Radera
  3. Tack! Jag har en Mac men kände inte till det.

   Radera
 5. Darth Angelus3 juli 2014 11:09

  Det låter som en mycket rimlig hypotes, Guayabera!

  SvaraRadera
 6. frågan är hur många lådor du köpte ;)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ingen alls faktiskt. Jag är allmänt skeptisk till Dom Pérignon 1998, 1999 och 2000, även om jag inte druckit någon av dem på några år. Däremot har Dompa kommit tillbaka starkt med två utmärkta årgångar i 2002 och 2004.

   Däremot har jag precis köpt en del Cristal 2006 som investering. Fick dem under 1200 pund per 12-låda (in bond) och det tyckte jag var bra.

   Radera