torsdag 1 januari 2015

David Léclapart – en presentation

Jag inleder 2015 med att presentera David Léclapart, åtta på min lista över Champagnes främsta odlare. Här är listan igen med länkar till de presentationer jag skrivit:

1. Jacques Selosse
2. Vilmart
3. Diebolt-Vallois
4. Pierre Péters
5. Tarlant
6. Paul Déthune
7. Cédric Bouchard
8. David Léclapart 
9. André Jacquart
10. Paul Bara

Foto: Pål Allan
















David Léclapart är en av de trevligaste personerna jag har träffat i Champagne och jag önskar att jag kunde sätta honom högre på min topplista. Många håller honom säkert som den främste odlaren efter Jacques Selosse men jag har själv svårt att komma överens med Léclaparts speciella och knastertorra stil. Toppchampagnen L'Apôtre är fantastisk och de enklare vinerna är ibland bra men faller mig ofta inte i smaken alls.

Léclapart håller till i premier cru-byn Trépail där han har 3 hektar odlingar. Han är tredje generationens odlare men först 1999 började han producera vin under eget namn. Han arbetar biodynamiskt och har mycket egna idéer. Alla viner görs på druvor från en och samma årgång men de får inte årgångsbetecknas eftersom de inte lagras tillräckligt länge på jästen. Vilken årgång det är kan man läsa av av siffrorna på etiketten på baksidan: 04 står för 2004, osv. Léclapart använder ingen dosage vilket gör att alla hans viner är knastertorra.

Jag minns att när jag var där i oktober 2010 var hans lotter de enda av byns odlingar som hade fått höstfärger, till skillnad från grannarnas besprutade odlingar.

De tre huvudvinerna är alla gjorda på 100% Chardonnay och heter L'Amateur, L'Artiste och L'Apôtre. L'Amateur är det enklaste vinet och är en blandning av sex olika vingårdar medan L'Apôtre är toppvinet och är från en enda vingård. L'Apôtre lagras på ekfat till 100%, L'Amateur på stålfat och L'Artiste 50/50 på ek- och stålfat. L'Artiste kan vara väldigt bra vissa årgångar, till exempel 2006, men L'Apôtre är ett säkrare kort.

Sedan har Léclapart under många år gjort ett vin som heter L'Alchimiste, en mycket märklig rosé på 100% Pinot Noir. Det vinet har precis ersatts av en vit blanc de noirs som heter L'Astre men den har jag inte provat.

9 kommentarer:

  1. Trevligt inlägg! Jag håller Léclapart mycket högt och på min lista är han mycket riktigt nr 2, efter Selosse och före Agrapart. Jag tillhör även dem som gillar L'Alchimiste, men jag ser fram emot att få testa L'Astre och tror att det var smart av honom att göra det bytet!

    /Martin

    http://champagne-bloggen.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du provat L'Alchimiste 2006? Den provade jag när jag besökte Léclapart och den var närmast lila i färgen!

      Radera
    2. Oj! Nej, 2006:an har jag inte druckit.

      Radera
  2. Fick prova L'Astre för ett litet tag sedan men korkat nog skrev jag inte ner vilken årgång det var. En mycket speciell champagne och den föll mig klart bättre i smaken än L'Alchimiste som jag inte alls gillade. Skulle nästan beskriva L'Astre som en sauvignon blanc från Champagne och ingen i sällskapet var i närheten av att gissa PN. Kul att prova och som sagt väldigt annorlunda men det är nog ganska få som kommer tycka att det är exceptionellt bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Jag är nyfiken och kommer absolut att prova den så fort jag får chansen.

      Radera
  3. CH: den enda årgången av L'Astre som släppts är 2010!

    SvaraRadera
  4. Jag ser att L'Astre kan köpas för drygt 200 dollar här i USA. Hmm, jag tror att jag avstår. :-)

    SvaraRadera
  5. L'Astre var en riktigt besvikelse. Druckit den vid två tillfällen nu. Provade den på fat tidigt 2013 och har större förhoppningar.

    L'Apotre 2008 och L'Artiste av samma årgång är dock två måste-köp. Riktigt riktigt bra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan det vara så att Léclaparts Pinot-material inte är så bra, helt enkelt?...

      Radera