onsdag 18 januari 2012

"Rysk" kaviar

Till Dom Pérignon Rosén åt jag och hustru lite lyxmat från Lisa Elmqvist. Det blev blini med löjrom, lök och smetana, sedan "rysk" kaviar från Kina med lättstekta surdegsbaguetteskivor och citron, och avslutningvis varsin norsk hummer.

Det var många år sedan jag provade rysk kaviar senast. Jag vet att jag åt rysk kaviar från Sovjetunionen under ett besök i Prag när den staden låg i Tjeckoslovakien. Det var ett tag sedan, med andra ord. Rysk kaviar smakar väldigt mycket och den här tycker jag hade en tydlig jordig ton. Men det är som är mest slående är hur mycket det smakar och hur länge smaken sitter kvar i munnen. Ungefär som ett riktigt bra vin. Min fru tyckte inte om det alls utan lät mig mumsa i mig hela burken själv.

Jag kan ändå inte säga att jag är helsåld. Det är lite som ostron är för mig, det är OK men det är inte höjden av matupplevelse.

2 kommentarer:

  1. Var finns det att köpa ryska kaviar i Sverige? beluga dock, säler lisa elmqist detta? vad kostar en stor burk?

    SvaraRadera
  2. Jag tror inte att man kan köpa riktig rysk kaviar i Sverige eftersom stören är utrotningshotad i Ryssland. Den jag beskrev ovan var från Kina och kanske kan man hitta iransk kaviar (som lär vara fantastisk!), såvida inte sanktionerna mot Iran har stoppat det. Jag har ingen koll på priser.

    SvaraRadera