torsdag 30 augusti 2012

Bra odlarchampagner i septembersläppet

På lördag är det den 1 september och då släpper Systembolaget fyra odlarchampagner:

André Clouet 2007 för 349 kr
André Jacquart 2005 för 389 kr
David Léclapart l'Apôtre 2005 för 1150 kr
David Léclapart l'Artiste 2006 för 895 kr

André Clouet gör bra blanc de noirs på 100% Pinot Noir och hans utmärkta Silver Brut finns i beställningsortimentet för fyndpriset 289 kr. Jag är inte lika imponerad av hans årgångsviner även om jag inte provat 2007:an än. Däremot skulle årgångsvinet kunna vinna pris för fulaste etiketten i Champagne:


André Jacquart är ett stjärnskott bland champagneodlarna och jag har skrivit om hans champagner förut. Årgångsvinet är en blanc de blancs och dosagen är låg (2005:an ligger på 4 g/l). En härlig champagne som det nu släpps 600 flaskor av till rimligt pris. Den fanns i beställningssortimentet tidigare för marginellt högre pris. Köp!

David Léclapart har på kort tid blivit en kultodlare nästan i klass med Jacques Selosse och det här är första gången Léclapart släpps på Systembolaget. Systembolagets allokering är bara 120 flaskor av l'Artiste och 96 flaskor av l'Apôtre och de lär alla säljas på lördag.


Foto: Pål Allan

David är en biodynamisk odlare mest känd för sina blanc de blancs (enda undantaget är hans rosé som är en blanc de noirs). Han använder inte dosage så hans viner är knastertorra. Alla hans viner är årgångsviner men eftersom de inte ligger tillräckligt länge på jästfällningen får de officiellt inte klassas som årgångschampagner – däremot kan man utläsa årgången av siffrorna på baksidan. 06 betyder att det är 2006:a. Jag har skrivit ut årgångarna ovan men den informationen står inte på Systembolagets hemsida.
l'Apôtre är Léclaparts bästa vin och är ett vingårdsvin gjort på druvor från vingården La Pierre St Martin. Det är ett underbart vin men jag tycker att Léclaparts berömmelse gjort att priserna rusat i höjden och 1150 kr är lite väl mastigt. Man får betala en hel del för kultstatusen. Dessutom blev jag inte särskilt imponerad av just 2005:an vid en vertikalprovning på Grappe av just l'Apôtre förra hösten – den hamnade i skuggan av både 2006:an och 2004:an. Men visst är även l'Apôtre 2005 ett bra vin. l'Artiste 2006 är däremot en väldigt bra årgång av l'Artiste så min rekommendation är att köpa l'Artiste i det här släppet. Egentligen är väl den också ganska dyr men Léclapart är samtidigt en väldigt spännande odlare som alla champagneintresserade borde prova.

7 kommentarer:

  1. Jag beställde en André Jacquart 2005 och en André Clouet Silver Brut på Systemets hemsida, och så här 1,5 timme senare är André Jacquart 2005 slut! (websaldot var iofs bara 48 flaskor) .Väntar leverans om en vecka.

    Vad är dina erfarenheter av Bonnaire? Har tänkt beställa en Grand Cru Blanc de Blancs för 329 kr. Vad tycker du?

    SvaraRadera
  2. Intressant! Det finns en hel del André Jacquart 2005 kvar ute i vinbutikerna i alla fall. Grattis till bra köp!

    Jag är väldigt förtjust i chardonnay från Cramant, och därmed tycker jag mycket om Bonnaires blanc de blancs. Både Bonnaire Grand Cru Blanc de Blancs och Bonnaire Variance är mycket bra, medan billiga Bonnaire Brut Tradition inte är en blanc de blancs och bör undvikas.

    SvaraRadera
  3. Tack för ditt svar! Bonnaire ligger nu i högen för framtida beställningar.

    SvaraRadera
  4. Hej
    Köpte några flasker L'Artiste efter ha läst ditt inlägg ovan hur länge ska dom liggga på rygg innan man får njuta av dom. På SB isste dom inte så jag chansar här och eftersom detta är första inlägget så passar jag på och tackar för en fantastisk blogg

    Mvh
    Jimmy

    SvaraRadera
  5. Hej Jimmy,
    Jättekul att du tycker om bloggen. Bra av SB att inte svara på frågan om hur länge l'Artiste bör lagras för det är en svår fråga att svara på. Det här med champagner utan dosage är en ganska ny företeelse och det är svårt att säga hur de kommer att utvecklas. Om vi tittar på Comtes de Champagne, Taittingers prestigechampagne som också är en blanc de blancs, så innehåller den drygt 10 g/l socker och det märks när man dricker en ung Comtes. Sockret integreras sedan på något sätt med tiden och när man dricker en mogen Comtes, till exempel från 70- eller 80-talet så kan de vara helt fantastiska och sockret märks då inte längre. Frågan är hur mycket sockret hjälper till i den här utvecklingen och om en non dosage-champagne klarar så lång lagring. Det får framtiden utvisa.

    Jag drack en l'Artiste 1999 förra året som var helt fantastisk och 2006 är på papperet en bättre årgång än 1999, så du kan säkert lagra dina l'Artiste 2006 i tio år. Däremot måste du inte vänta så länge. De är bra redan nu och kommer att vara riktigt bra redan om 2-3 år, skulle jag tro. Hur många har du? Det är alltid spännande att följa ett vins utveckling genom att dricka det i olika faser av sin utveckling.

    SvaraRadera
  6. Hej

    Tack för informationen. Jag har köpt fyra flaskor och om jag tolkar dig rätt så ska man vänta i ca två år innan jag ska attackera den första flaskan. Medans jag ändå håller på och terroriserar dig så tänkte jag ställa en fråga till. Jag köpte
    ett par flaskor selosse version orginale på sb i december har du någon ide om när de skall drickas.

    Mvh
    Jimmy

    SvaraRadera
  7. Jimmy, om du klarar att vänta i två år innan du öppnar din första l'Artiste så kommer du att bli belönad men själv skulle jag nog inte kunna hålla mig så länge. :-)

    Selosse VO, härligt! Om den inhandlades förra året är den antagligen degorgerad våren 2011 (datum står på baksidan av flaskan). Då skulle du kunna korka upp den första nu, om du vill. Men de kommer att vinna på några års lagring.

    SvaraRadera