måndag 21 oktober 2013

8000 champagner av Richard Juhlin

Jag upptäckte först häromdagen att Richard Juhlins nya bok om champagne släpptes i september. På svenska heter den En doft av champagne: 8000 provade och betygsatta champagner. Den släpps på engelska och ytterligare några språk nu i november.

Det här är en fortsättning på Richard Juhlins serie böcker 2000 champagner, 3000 champagner och 4000 champagner som släpptes 1999, 2002 respektive 2004. Själv har jag ett mycket välläst exemplar av 4000 champagner hemma liksom hans pocketbok Richard Juhlin Champagne Guide.

En vanlig kritik mot de här böckerna är att mycket material är återanvänt från tidigare böcker, inte bara provningsanteckningarna, men det spelar ingen roll för mig. Det här är antagligen den mest heltäckande bok som skrivit om champagne och för bara 369 kronor på Adlibris är den ett måste. Själv kommer jag att köpa boken nästa gång jag är i Sverige. Jag återkommer med en recension då.

8 kommentarer:

 1. Hej, vi tycker precis som du. Boken är helt underbar och är absolut det mest heltäckande du kan hitta på marknaden. Tänk dessutom att den finns på svenska, underbart. Vi var på lanseringen av boken på champagne baren på Mood Stockholm, där du kan träffa likasinnade varje fredag.
  Bra blog! hälsar vi på www.champagne.se

  SvaraRadera
 2. Håller med! Fantastiskt verk, beställde den lyxigare varianten i box, signerad och med ett års medlemsskap i hans champagneklubb.

  SvaraRadera
 3. Laika, BiB? Bok in box...

  Svante

  SvaraRadera
 4. Haha, hellre bok in box eller bag-in-box!

  SvaraRadera
 5. Precis som du har jag två böcker av Juhlin, men i mitt fall är det "3000 champagner" och "Champagneguide". Det har varit rolig och intressant läsning och ökat intresset för vad det är i flaskorna, som vi dricker. Men personligen tycker jag att det känns lite B att det är i stort sett samma text, som dyker upp i bok efter bok.
  Och när samma texter dyker upp i de olika bloggar, som Björnstierne Antonson skriver, så börjar jag undra vem som egentligen skriver Juhlins böcker?
  Poängtabeller klarar jag mig utan, så det verkar som om jag kommer att kunna undvara "En doft av champagne".
  Men jag ser fram emot en recension av dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att det är svagt att återanvända provningsanteckningarna så många gånger, särskilt när gamla texter dyker upp i Livet goda och bloggar och påstås vara från vinprovningar som hållits flera år efter att provningsanteckningarna ursprungligen publicerades.

   Men vad gäller 8000 champagner så kanske man kan ha överseende och se det som ett slags "Greatest Hits"-samling i ny fin förpackning, med lite nya inslag. Jag återkommer när jag köpt boken.

   Radera
 6. det finns många bättre böcker om bubbel på andra språk om man letar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror lite på vad man är ute efter. Jag tycker att Juhlin har hittat en bra kombination mellan informativa texter, snygga bilder och den nästintill kompletta listan över champagneproducenterna och deras viner. Om jag vill veta druvblandningen i en Ayala 1975 eller vilka årgångar som Bollinger släppte på 70-talet går i alla fall jag till Juhlins böcker.

   Radera