måndag 14 oktober 2013

DN uppmärksammar oberoende vinhandlare

DN:s nye vinskribent Alf Tumble publicerade i lördags en trevlig och bra artikel om Caviste, en mycket seriös oberoende vinhandlare som riktar sig till den svenska marknaden. Jag har varit på en del provningar som Martin Berggren, mannen bakom Caviste, har lett och han är mycket trevlig och seriös och uppmärksammar oftast riktigt små franska vinproducenter. På champagnesidan har han bland annat sålt utmärkta Pierre Moncuit (som jag hade som bröllopschampagne för fem år sedan) och Savart.

Det är kul att Sveriges största tidning uppmärksammar att det finns andra kanaler än Systembolaget att köpa vin på!

Själv drar jag mitt lilla strå till stacken genom att sedan länge länka till fem bra vinhandlare på nätet (varav Caviste är en) men jag har inte riktigt lika många läsare som DN.

7 kommentarer:

 1. Tjena Elvis!

  Lurkar här en hel del - mycket bra blogg!

  Jag har två jubilarer där jag tänkte köpa två skumpor á 500 SEK per flaska. Det är i veckan, så beställningar går bort. Har du något tips i det häradet? Stockholm.

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Roederer Rosé 2008 som jag skrev om för några veckor sedan finns kvar på Systembolaget Regeringsgatan och kostar 495 kr. En vin för källaren men ändå väldigt gott redan nu för den som inte orkar vänta. Roséchampagne är lite extra festligt också så det är ett perfekt presentvin.

   Radera
 2. Stort tack för ett riktigt bra tips!

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Har nu betat av din blogg från start till nutid, ett gediget och härligt/ärligt delgivande av upplevelser och tankar, tack för det. Jag är och kommer nog aldrig landa i närheten av din nivå men din kunskap och entusiasm smittar, oavsett.

  Jag funderar på att fokusera på Champagne ett tag framöver, men då budget, tid och kunskap är knapp skadar det verkligen inte med lite handledning. Jag tänkte börja titta på champagne upp till 600 kr, dina poster om bästa på bolis 3, 4 och femhundra är ju alltid en start. Sedan har du pratat en hel del om millesimes, lönar det sig bara att handla där om man siktar på dyrare prestigechampagne eller kan man hitta "billigare" godbitar där också?

  2008 har du också pratat om som en bra årgång, passande då min äldsta dotter är född då. Sedan verkar vi ha två årsbarn, 2010 och 2012. Alla tips dessa årgångar är såklart välkomna, men känner jag dig rätt kommer tipsen bara du fortsätter blogg, vilket jag verkligen hoppas att du gör.

  Tack så länge, hoppas du har överseende med en glad amatör.

  Mvh David

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej David, vad kul att du tycker om bloggen!

   Det finns massor av bra champagner på Systembolaget i intervallet 400-600 kr om man inkluderar beställningssortimentet. Jag tycker inte att det finns anledning att snegla på Millesimes för viner i det prisläget eftersom fraktkostnaden blir en så stor del procentuellt. Däremot tycker jag att du ska hålla ögonen öppna om du reser till England eller Frankrike.

   Det stämmer att mina barn är födda 2010 och 2012. Eftersom årgångschampagner måste lagras i minst tre år innan de får säljas så finns det inga 2010:or eller 2012:or på marknaden än. Ingen av årgångarna föregås med särskilt gott rykte så vi får hålla tummarna för de champagner som ofta blir bra även udda år, till exempel Philipponat Clos des Goisses, Pierre Peters Les Chetillons och Vilmart Coeur de Cuvée. Det kommer du garanterat att få tips om här på bloggen så småningom! Jag tänker lägga upp ett rejält lager från båda årgångarna. :-)

   Radera
  2. Pol Roger 2002 kan finnas kvar på en del butiker.
   Den är definitivt värd den extra slant som den kostar
   gentemot NV.

   Radera
  3. När David skrev "millesimes" syftade han på den franska vinfirman Millesimes.com, inte på årgångschampagner generellt. Därav mitt svar om Millesimes och fraktkostnad.

   Givetvis finns det all anledning att köpa årgångschampagne!

   Radera