fredag 11 oktober 2013

Roederer Estate l'Ermitage - världens bästa mousserande vin

Jag får ofta frågan om det finns några mousserande viner som är värda att köpa och det enkla svaret är NEJ. (Och för att förtydliga: Champagne är inte ett mousserande vin utan är just... champagne!)

Men det finns faktiskt några bra mousserande viner som kan mäta sig med champagne. De är dock alla svåra att få tag på och ingen av dem finns att köpa i Sverige. Den bästa av dem alla är Roederer Estate l'Ermitage från Anderson Valley här i Kalifornien. Det är champagnehuset Louis Roederer som äger Roederer Estate och deras viner säljs bara i USA. Deras årgångsvin heter l'Ermitage och det håller mycket hög kvalitet. Jag vet att till och med Richard Juhlin har tagit l'Ermitage för en champagne vid en blindprovning. Jag har hört att han gissade på Louis Roederer, lustigt nog - på något sätt kände han igen husstilen. Jag köpte en 2004:a igår för bara 40 dollar och ska ge bort som present till ett par goda vänner här i Los Angeles.

8 kommentarer:

 1. För svenskar som är nyfikna att testa så ska denna och en till cuvée faktiskt lanseras på monopolet nästa månad.

  /M

  SvaraRadera
 2. Jaså, det visst jag inte. Jag har aldrig sett Roederer Estate utanför USA och har hört att det beror på Louis Roederers varumärkesstrategi.

  Vet du vad l'Ermitage kommer att kosta? Är det i beställningssortimentet?

  SvaraRadera
 3. Kommer inte ihåg exakt vad som sades men 400-500kr har jag för mig så betydligt dyrare än i USA. Nyheterna bör visas på Bolagets hemsida om ca en vecka så då kan man se exakt vilka viner det är och vad priserna hamnade på.

  Jag har aldrig provat vinerna men hört och läst en hel del om dom så det kanske blir någon flaska trots priset för att vidga vyerna lite.

  /M

  SvaraRadera
 4. Jag ska hålla ögonen öppna och det är absolut ett vin att prova för alla champagneintresserade men om priset är så högt så blir det nog ingen storsäljare.

  SvaraRadera
 5. Jag hade fel på priset!

  Quartet 186kr
  L'Ermitage 2004 313kr

  /MD

  SvaraRadera
 6. Kul! l'Ermitage slår många champagner i normal prisklass så 313 kr tycker jag är ett fullt rimligt pris. Quartet har jag inte provat. Antar att importören är glad över det här vältajmade blogginlägget. :-)

  SvaraRadera
 7. Darth Angelus6 mars 2014 23:41

  Jag drack L'Ermitage för första gången ikväll (årgång 2004). Den var verkligen riktigt bra, och steg upp på min förstaplats som det bästa mousserande vin (champagne åsido) som jag druckit, och gick således om engelska Nyetimber, min tidigare favorit. Kort sagt tyckte jag att detta smakade mer som äkta champagne än Nyetimber, och jag tyckte mig t.o.m. skönja lite grann av "moderproducenten" Louis Roederers stil, men detta kan vara inbillning.
  Mycket trevligt vin med god balans/harmoni och en viss längd.

  Priset känns väldigt lågt för kvalitén. Riktigt bra köp, helt enkelt.

  Stort tack för den rekommendation (även om jag fått den från annat håll också)!


  Vad gäller Quartet så drack jag den också, för ett tag sedan. Trevlig i början, men hade ingen riktig längd. Det var inget stort fel på den, men den kändes ändå plattare, och det dröjde inte jättelänge innan jag inte hade någon stor lust att dricka mer.
  Mellan dessa två rekommenderar jag L'Ermitage, utan minsta tvekan. Den var mycket bättre, så jag tycker definitivt den berättigar det högre priset, och mer därtill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Hoppas att fler upptäcker Roederer Estate l'Ermitage!

   Radera