måndag 28 oktober 2013

Att skriva provningsanteckningar

Jag brukar sällan skriva utförliga provningsanteckningar här på bloggen och det beror på flera saker. Till att börja med så dricker jag nästan bara vin i sociala sammanhang nuförtiden, oftast i samband med middagar eller restaurangbesök. Då provar jag inte lika koncentrerat som på en mer ”formell” vinprovning (med ”formell” menar jag bara att ett gäng vinintresserade samlats för att prova ett antal viner, det betyder inte att det är ett märkvärdigt sammanhang på något sätt). I en restaurangmiljö, omgiven av störande dofter och med mörk belysning, blir det rätt meningslöst att dokumentera olika doftelement och beskriva färgen på vinet.

Jag saknar vinprovningarna jag brukade gå med mina vinvänner i Sverige. Det är väldigt roligt att verkligen fokusera på vinerna, att följa deras glasutveckling och låta doftassociationerna flöda fritt. Ibland brukar det sägas att luktsinnet är det sinne som är närmast kopplat till minnet. Jag vet inte riktigt vad som menas med det eller om det stämmer, men jag har många gånger upplevt att gamla minnen väckts till liv av dofter. Om man då i ett vinprovargäng delar med sig att sina associationer så kan det leda till väldigt roliga diskussioner. Och efter sådana provningar brukar jag sätta mig och skriva noggranna anteckningar, för min egen skull och det är intressant att läsa i efterhand. Jag kan gå tillbaka och läsa om hur jag uppfattade Krug 1996 första gången jag provade vinet i juli 2008 och kan jämföra med hur jag uppfattade samma vin fem år senare. Själv använder jag Excel vilket kanske inte är optimalt. Jag vet att många använder Cellartracker för att både skriva och dela med sig av provningsanteckningar men själv är jag bara passiv användare, jag har aldrig lagt in några egna anteckningar där.

4 kommentarer:

 1. Har du fört anteckningarna i Excel så går det att importera allt till cellartracker om man använder deras bulk-mall.

  SvaraRadera
 2. Intressant, det visste jag inte. Jag kanske borde "uppgradera" till Cellartracker någon gång.

  SvaraRadera
 3. Om tillfälle ges, vorre det kul att ha en sammankomst med likasinnade med bra viner. och jag kan ju somsagt alltid ställa upp med att få till lite shysst 'tilltugg'
  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Johan, jag kommer till Sverige i december eller januari och jag kommer garanterat att höra av mig. Vill gärna gå på ett par bra champagneprovningar med likasinnade.

   Radera