måndag 7 oktober 2013

Var ska man förvara champagne hemma?

Jag fick en fråga i kommentarsfältet häromdagen om hur man ska lagra champagne hemma om man inte har en vinkyl eller ett vinlagringsskåp. Är garderoben eller kylskåpet bäst?

Till att börja med är lagring av vin inte någon exakt vetenskap. Flaskor som lagrats perfekt kan visa sig vara dåliga och flaskor som misshandlats kan vara hur bra som helst. Det betyder dock inte att man ska behandla sina viner hur som helst. Generellt ska vin lagras liggande, svalt (runt 12 grader är perfekt), fuktigt (gärna 60-70% luftfuktighet), mörkt och vibrationsfritt. Dessutom är det viktigt att förhållandena är någorlunda konstanta. Snabba temperaturskiften är inte bra.

Av någon anledning väljer många att lägga sina viner i skåpet ovanför kylskåpet hemma i köket och en sämre plats finns nog inte. Det är en av de varmaste platserna i hemmet, det är snabba temperaturväxlingar och det vibrerar från kylskåpet. En fuktig jordkällare som kanske är 7 grader på vintern och 17 på sommaren är däremot mycket bra. Så långsamma temperaturförändringar har ingen negativ inverkan på vinet.

Bästa platsen i en lägenhet är att lägga vinerna i en mörk garderob. Bor man i villa med källare så kan man ofta hitta en bra plats i källaren. Att lägga vinerna i kylskåpet är dock ingen bra idé eftersom det dels vibrerar, dels är extremt torrt i ett kylskåp och torr luft torkar ut korken. Handlar det bara om ett par månader är det ingen fara men längre tid är inte bra.

Hur länge kan man ha en flaska champagne i en garderob om vi utgår från att det är drygt 20 grader i garderoben? Champagne är ett rätt tåligt vin och några år är inga problem alls. Som generellt råd skulle jag vilja säga max fem år. Vad som kommer att hända är dock att vinerna blir “snabblagrade” och utvecklas mycket fortare än ett vin som lagrats under perfekta förhållanden. Det behöver inte alls vara negativt och en NV Pol Roger eller Bollinger kan bli helt underbara efter några års lagring i rumstemperatur. Men om det är ett vin som man vill lagra längre så ska man låta det ligga så bra som möjligt från början.

6 kommentarer:

 1. Tror du det är någon idé att satsa på en vinkyl av den billigare typen runt 5000:-?
  En med kompressor som är som ett vanligt kylskåp.

  Har en del finare champagne som ska lagras i en del år.
  Eller måste man satsa på ett riktigt vinlagrinsskåp för att det ska bli bra?

  Har även platsbrist nu, tills jag får min nya lägenhet i Maj.
  Tror du mina Krug vintage klarar att ligga i källar förådet från nu tills i vår, eller är det att gambla?

  Tack för sjukt fin läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för berömmet!

   Om tanken är att du ska lagra vin i åratal i vinkylen så tycker jag att du ska satsa på ett vinlagringsskåp i stället. En vinkyl är bra för att vinerna ligger i rätt temperatur och en vinkyl ger en väldigt trevlig och exklusiv känsla till ett hem också, tycker jag. Samtidigt är det ofta knepigt att få rätt luftfuktighet i enklare vinkylar så det är inte optimalt för längre lagring.

   Jag är säker på att dina Krug klarar både ett och två år i källarförrådet, bara de inte råkar ligga nära en varmvattenledning eller något sådant. När jag bodde i Stockholm brukade vårt källarförråd hålla 18-19 grader året runt och jag hade själv en del vin där.

   Radera
 2. Om man köper en låda Champagne som man ska lägga in i vinskåpet, bör man ta ut flaskorna, eller kan man lägga in lådan? Det går lättare att stapla med kartongen kvar, men är detta inte bra så tar jag självklart ut dom :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägg in hela lådan om du har plats för det. Det påverkar inte lagringsbarheten och det ser trevligt ut med lådor.

   Alla viner jag köper för investering ligger kvar i sina lådor - en obruten låda ger högre pris när man vill sälja i framtiden.

   Radera
 3. Hej och tack för en skön blogg med bra läsning! Vet du om det finns någon site där man kan se rangordningen för vilka champagner som lämpar sig att lagra längst? Vi har fått 25 flaskor i present (från ca 400kr och uppåt) och jag skulle vilja veta i vilken ordning vi borde öppna dessa. Tråkigt att om man som okunnig först öppnar de som bör gå att lagra många år och spår de som bör öppnas tidigt..

  Hälsningar Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan, tack för berömmet.

   Vilken trevlig present! (Bröllopspresent?)

   Cellartracker har en del sådan information men kan du inte publicera listan här så skriver jag ett blogginlägg om det. Jag ska också säga att det delvis är en smaksak - jag vet flera (till exempel min fru) som inte alls gillar mognadstoner i champagne med andra (till exempel jag själv) älskar det.

   Radera