lördag 5 oktober 2013

Intressanta 1996:or på vinauktionen på måndag

På måndag är det dags för nästa dryckesauktion i regi Stadsauktion/Systembolaget. I vanlig ordning är champagnen först ut och över 90 poster champagner kommer att klubbas på måndag eftermiddag med start kl 13.00.

En riktig raritet finns med, en Deutz Vinotheque Brut Millésime 1975 (två poster: här och här) på magnum och det är inte vanliga årgångsvinet utan en blanc de noir med druvor från Aÿ. Det här vinet har bara producerats en gång och då gjordes bara 200 magnum (inga flaskor). Den får 98(99) poäng av Juhlin och det här är dessutom vinotheque-utgåvan vilket innebär att den legat i Deutz källare, under perfekta förhållanden, extra länge. Det är svårt att värdera ett sådant här unikt vin men utropspriset på 18.000 kr per post känns rimligt. Jag kommer inte att köpa det själv men smakar gärna om någon vill bjuda på det.

Som vanligt vill jag varna för alla äldre champagner. När Stadsauktionen skriver att vinerna är ”stored in private cellar” betyder det helt enkelt att Stadsauktion inte har en aning om hur vinerna lagrats. Men om man är lite gambler och är medveten om risken är det klart att Dom Pérignon 1961 och 1964 (två poster: på flaska och på magnum) är intressanta. Det anses vara två av de bästa årgångarna av Dompa som gjorts.

Här är ett par köptips:

Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1996. Ett fantastiskt vin och utropspriset är rimligt.

Dom Pérignon Oenothèque 1996. En jättebra årgång av Dompa och också rimligt utropspris.

Selosse 1996. Alla årgångsviner från Selosse är riktiga kultviner och just 1996:an är en av de allra bästa vinerna från den här fantastiska årgången.

Tre 1996:or, med andra ord. Lycka till på måndag!

4 kommentarer:

 1. Hur mycket tycker du man ska betala för en Krug 1996?

  Tror du detta verkar seriöst?
  http://www.champagnes.nl/krug-brut-1996.html

  För övrigt har du en grymt bra sida! Du är faktiskt min nya startsida :)

  SvaraRadera
 2. Vad kul, tack!

  Champagnes.nl har bra betyg hos wine-searcher.com (http://www.wine-searcher.com/merchant/17991) så jag skulle absolut våga handla av dem. 285 Euro för en Krug 1996 tycker jag är ett bra pris och frakten brukar inte vara särskilt dyr från Holland. KÖP! :-)

  SvaraRadera
 3. Tusen tack för din hjälp, flaskan vart beställd idag!
  Nu är det bara att hoppas att den kommer fram utan skador eller tull krångel.
  Mvh// Jakob

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går säkert bra. Jag håller tummarna!

   Radera