måndag 18 augusti 2014

Paul Bara – en presentation

Paul Bara är en två utpräglade Pinot Noir-odlare på min topplista över de främsta odlarna i Champagne. Här är en listan igen med länkar till de två presentationer jag redan skrivit:

1. Jacques Selosse
2. Vilmart
3. Diebolt-Vallois
4. Pierre Péters
5. Tarlant
6. Paul Déthune
7. Cedric Bouchard
8. David Léclapart
9. André Jacquart
10. Paul Bara

Paul Bara har sitt säte i Bouzy, en grand cru-by som ligger granne med (också grand cru-byn) Ambonnay. Bouzy har inte lika bra rykte som Ambonnay men Paul Bara väldigt bra lägen på sina odlingar: 10,5 hektar i Bouzy och 0,5 hektar i Ambonnay.

Paul Bara är dessutom medlem i odlarnas Special Club, eller Club Trésors de Champagne som den egentligen heter. Det är en förening som bildades 1971 för att höja statusen bland odlarna. Varje medlem har rätt att släppa ett årgångsvin under varumärket Special Club enligt vissa regler och föreningen har en egen mycket snygg flaskform för ändamålet. Föreningen har just nu 28 medlemmar varav endast Paul Bara kom med på min tio-i-topplista men flera var nära och på en topp-20-lista skulle definitivt Pierre Gimonnet och Larmandier komma med och kanske någon mer.

Familjen Bara har varit odlare i Bouzy sedan 1833 men sålde fram till 1929 allt druvmaterial till champagnehus. Sedan följde några år som deltagare i ett kooperativ och efter andra världskriget började Paul Bara släppa viner under eget namn.

Vinerna då? De är alltid Pinot-drivna och jag brukar nästan alltid skriva röda äpplen i mina provningsanteckningar. Jag tycker att stilen är konsekvent även om prestigevinet Comtesse Marie de France sticker ut med sin elegans. Glädjande kan jag konstatera att Paul Bara-utbudet i Sverige är väldigt bra; alla hans viner finns i beställningssortimentet på Systembolaget.

Av Paul Baras champagner (han gör ett stilla rött vin också) är det bara Comtesse Marie de France som är en blanc de noir. Alla andra innehåller mellan 10 och 30 procent Chardonnay.

Ingångsvinet heter Brut Réserve och det har ett syskon i rosén Brut Grand Rosé. Sedan finns årgångsvinet Brut Millésimes där nuvarande årgång är 2002 på Systembolaget. Sedan finns Special Club, Special Club Rosé och Comtesse Marie de France som alla tre kan betraktas som prestigeviner. Jag har faktiskt inte provat Special Club-vinerna men en stor anledning till att Paul Bara är med på min topplista är Comtesse Marie de France, ett underbart vin som håller jämn hög klass, årgång efter årgång.

Sedan gör Paul Bara Bouzy Rouge, ett stilla rött vin. Jag har inte provat det heller och det kan vara intressant att prova som kuriosa men jag är säker på att man för samma pris (371 kr) kan hitta många bättre rödviner.

3 kommentarer:

  1. Härlig beskrivning! Lite trist att Special Clubflarrorna inte går att dölja särskilt bra vid blindprovning... det får bli karaff eller så får man bygga upp med fyllnadsmassa så det ser ut som en vanlig flaska ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar använda en bylsig plastpåse. :-)

      Radera
  2. Av de paul Bara jag prövat, Special Club Rosé 2008 och Comtesse Marie de France 2002, så var de bägge helt magiska Champagner, även om rosén dog lite på sista glaset.

    Detta är hittills en odlare som jag gillar skarpt!

    SvaraRadera