måndag 23 november 2015

Årets Vilmart-släpp hos Franska Vinlistan

En av mina absoluta favoritodlare är Vilmart & Cie, en odlare som verkat i premier cru-byn Rilly de Montagne sedan 1890. Sedan 1990 drivs Vilmart framgångsrikt av Laurent Champs vars pappa gifte in sig i familjen (därav att hans efternamn inte är Vilmart).

Alla Vilmarts viner är bra men toppvinet Cœur de Cuvée är exceptionellt och ett vin jag köper varje årgång av. Nu kan man beställa 2007:an hos FranskaVinlistan fram till den 8 december. 2007 är en mellanårgång inklämd mellan en riktigt bra årgång (2006) och en fantastisk årgång (2008), men just Vilmart Cœur de Cuvée är extremt stabil och tillhör ofta mellanårgångarnas absoluta toppviner. Så var det till exempel 1997 och 1992.

Franska Vinlistan släpper dessutom Vilmart Grande Réserve, Vilmarts ingångsvin. Det är en klart enklare champagne än årgångsvinerna Grand Cellier och Coeur de Cuvée men är också klart billigare. Jag brukar alltid rekommendera champagne på magnum till nyår och Vilmart Grande Réserve på magnum för 655 kr är ett lockande alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar