tisdag 16 oktober 2012

Är Bollinger James Bond 002 for 007 en bra investering?

Jag fick en bra fråga från en läsare igår kväll som jag tänkte försöka besvara i det här inlägget. Frågan gällde om Bollinger James Bond 002 for 007 är en bra investering eller inte. Bollinger har gjort en specialetikett och -kartong till 30.000 flaskor av Grande Année 2002 för att fira att det är 50 år sedan den första James Bond-filmen kom.


Bollinger har varit James Bonds favoritchampagne i alla filmer sedan Live and Let Die 1973 (i de tidigare filmerna drack han Dom Pérignon). Det är inte första gången Bollinger släpper en James Bond-upplaga av Grande Année; för ett par år sedan släpptes den här exklusiva förpackningen till Grande Année 1999:


Den kostade ungefär 50.000 kr, har jag för mig, och släpptes i en mycket liten upplaga. Jag hade gärna haft en sådan som prydnad i min vinkällare men jag har varken en så stor vinkällare eller så mycket pengar över.

Den senaste specialutgåvan är betydligt billigare (1249 kr i Sverige, cirka 100 pund i England) och får väl mer ses som en konkurrent till Dom Pérignon Andy Warhol Edition. Vad tror jag då om prisutvecklingen? Till att börja med så är 2002 en väldigt bra årgång av Grand Année, den klart bästa sedan 1996. När jag investerar i champagne köper jag bara toppårgångar. Förpackningen gör den lite mer exklusiv men det handlar fortfarande om en upplaga på 30.000 flaskor så det är inte något skilling banco precis. Jag tror att den kommer att kosta lite mer än vanliga Grande Année i framtiden (också) men jag tror inte på någon accelerande ökning jämfört med Grand Année. Själv har jag investerat i vanliga Grande Année 2002 i stället.

6 kommentarer:

 1. Tack för ett bra inlägg. Ur det rena Champagne-perspektivet delar jag helt din tanke och åsikt. Men samtidigt blir ju givetvis följdfrågan hur du tror att man kan förvänta sej ur det direkta James Bond-perspektivet vad gäller framtida prisförväntningar.

  //Thomas

  SvaraRadera
 2. Jag tror att James Bond-flaskorna kommer att följa Grande Année i utvecklingen. De är 30-40% dyrare nu vid släpp och kommer antagligen att förbli det.

  Om vi tittar på Grande Année 1996 så är den ungefär 60% dyrare än en Grande Année 2002 idag och det är en bra indikation på hur priset för en Grande Année 2002 kommer att utvecklas de kommande sex åren.

  Räkna med 60% värdeökning till 2018.

  SvaraRadera
 3. Hej !
  Jag har en annan kommentar men som ändock har med inköpen på beställningssortimentet att göra. Jag beställde ett vin som fanns i begränsad upplaga första dagen kl 10. Men inte fick jag den. Då kollade jag vidare och fick bekräftat att systembolaget fortfarande använder sig av undermåliga datasystem. När man beställer från b-sortimentet väljer man ju en butik att hämta vinet i. Det man då utätter siig för (utan att veta om det) är att beställningen inte går iväg förrän den butiken har sin beställningsdag! Varje butik har en fast beställningsdag i veckan då beställningarna skickas. Jag beställde på internet 1:a okt(måndag) men butiken har beställningsdag tisdagar, så min beställning gick iväg på tisdagen! Försent!! Jag bråkar med systembolaget om detta men jag kommer bara till deras "buffert" dvs kundtjänst som skickar frågorna vidare! Jag hoppas fler personer uppmärksammar ämnet och kräver bättre rutiner!! Tyvärr hade jag fel info om detta innan då ngn sade mig att datasystemet hade ändrats, så att beställningarna gick direkt...
  hälsar
  kransen

  SvaraRadera
 4. Trist att höra, Kransen. Det finns mycket ont att säga om Systembolaget, deras sortimenet och rutiner. Själv köper jag nästan alla mina viner från andra källor nuförtiden. Jag rekommenderar FRW och Farr Vintners i England för lådinköp av vin, och Millesimes.com i Frankrike för köp av enstaka flaskor.

  SvaraRadera
 5. Till Anonym.

  Jag fick först också samma "dåliga" förklaring från Systembolaget. Sedan sa dom att man hade ändrat system så att beställningarna delades ut i turordning, oavsett vilken butik man hade beställt till. Själv hade jag tur och hann att få ett antal flaskor. Har du inte lyckats på annat håll utan skulle vara intresserad av en så hör gärna av dej så diskuterar vi.

  //Thomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thomas!
   mail; johan.enmyr@hotmail.se

   Radera