måndag 1 oktober 2012

Arton nya champagner släpps på Systembolaget idag

Jag vill börja med att be om ursäkt för stiltjen här på bloggen. En intensiv jobbresa till Seoul och  Manila har gjort att bloggen fått vila lite.

I dag släpps arton nya champagner på Systembolaget, tre i ordinarie sortimentet, fyra i det tillfälliga sortimentet och elva i beställningssortimentet. En stor dag för oss champagneälskare med andra ord.

Mest intressanta är de fyra champagnerna som släpps i det tillfälliga sortimentet:
Bollinger GA Rosé 2004
Egly-Ouriet 2002
Egly-Ouriet Brut Tradition
Gosset 2000

Bollinger är ett av de allra främsta champagnehusen. Jag är inte särskilt imponerad av deras non-vintage rosé som lanserades för ett par år sedan men deras årgångsrosé är mycket pålitlig. Jag har inte provat 2004:an än men vågar ändå rekommendera köp.

Egly-Ouriet är en mycket bra odlare från Ambonnay känd för sina Pinot Noir-dominerade champagner. I synnerhet årgångsvinet brukar vara riktigt bra.

Gosset är ett mycket bra hus men efter av ha provat 1999:an för ett par veckor sedan har jag ganska låga förväntningar på Gosset 2000 men jag kommer givetvis att köpa en flaska och ge den chansen.

2 kommentarer:

  1. Måste fråga om du har ngn erfarenhet av de där äldre men nydegorgerade Palmer? Nu kom en 1979 för endast knappt 600:- . Låter misstänkt, men jag ska prova en nästa fredag i alla fall. Ingen enorm penningförlust om det blir i vasken.
    hälsar
    kransen

    SvaraRadera
  2. Jag har ingen erfarenhet av äldre Palmer men jag har druckit många bra 70-talare från enkla champagnehus, så även en enkel champagne kan hålla bra och utvecklas så länge. Om den här är nydeggad direkt från Palmer så vet man dessutom att den lagrats perfekt. Dessutom är 1979 en fantastisk årgång. Spännande!

    SvaraRadera