onsdag 10 oktober 2012

D.O.C. imponerar

Restaurang D.O.C. som tidigare hette Divino tillhör det absoluta toppskiktet av Stockholms restauranger. Kvaliteten på maten och servicen ligger mycket nära Michelinkrogarna men priserna är nästan löjligt låga, förrätter för cirka 150 kr och varmrätter runt 275 kr. Lägg till det en imponerande vinlista med rimliga påslag.

Jag var där med min fru igår för att fira en lyckad lägenhetsförsäljning och vi blev så imponerade att vi bestämde för att göra ett återbesök mycket snart, antagligen redan inom två veckor. Vi gjorde ett spontanbesök efter att vår son lyckosamt somnat i barnvagnen när vi gick hem från kontraktsskrivningen och nöjde oss med en antipasti och en primi piatti. Jag antar att en italiensk man skulle fnysa åt att vi åt så lite men vi blev lagom mätta.

Till antipasti tog vi en prosciutto di sauris 18 mesi med semibakade fikon och sötsalta valnötter. En underbar förrätt. Jag hade gärna druckit champagne men min fru insisterade på rödvin och vi tog in en flaska Fattoria La Massa Giorgio Primo 2008 på rekommendation av den mycket trevlige sommelieren. Den kostade 1300 kr vilket är mycket rimligt för ett vin som kostar minst 600 kr i butik i Italien. Ett bra Toscanavin gjort på Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot. Ungt men trevligt att dricka redan nu. Jag måste också berömma den tjocka och trevliga vinlistan med kartor och texter om olika vinregioner. Det är nästan så att jag borde gå dit ensam någon gång för att sitta och läsa vinlistan i lugn och ro.

Till ”huvudrätt” åt vi maccheroni med halstrade pilgrimsmusslor, tryffel och citron. Perfekt krämig pasta och härliga smaker. Det här är en rätt som jag kommer att vilja ha igen.

Efter den här lätta tvårättersmiddagen fanns det utrymme för efterrätt och det är jag glad för. Vi delade på en nocciole e mela, en terrine och sorbet på äpplen  med nougatmousse, saltkola, hasselnöt och Amedeichoklad. Perfekta smaker ihop och mycket snyggt presenterad – en efterrätt som vilken Michelinkrog som helst hade varit stolt över.

3 kommentarer:

 1. Tycker att 500:- för en Querciabella Batar är helt sjukt bra pris!!
  Tror att den kostar 399:- ex moms

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset. Det finns säkert fler fynd! Själv har jag inte så bra koll på rödvinspriser.

  SvaraRadera
 3. Tur att det är ett vitt vin då ;-)
  http://www.querciabella.com/Wines/Batar/index.htm

  SvaraRadera