tisdag 26 november 2013

Vinproduktion i Filippinerna

Filippinerna är inget vinland. Det odlas inte vin här och det dricks ytterst lite jämfört med andra länder. Det dricks ungefär 1 flaska vin per nio invånare och år. Som jämförelse dricker nio invånare i Sverige ungefär 250 flaskor om året och nio invånare i Frankrike mer än dubbelt så mycket.

I förra veckan besökte jag Novellino Wines, en av Filippinernas största vinmakare. De gör viner som passar filippinska smaklökar och det innebär alkoholsvaga och mycket söta viner. Deras torraste vin ligger på ungefär 30 g socker/liter. De har på kort tid blivit mycket framgångsrika och har skaffat sig en marknadsandel på 25%.

Druvmaterialet köps in från hela världen och kommer i plasttunnor som druvkoncentrat. När jag frågade om druvsorter fick jag svaret att det inte spelade någon roll, det är en ”standardized product” som de uttryckte det. Detta späds sedan med filippinskt (filtrerat) kranvatten, jäses i stora aluminiumtankar och sedan avbryts jäsningen i förtid så att det ska bli mycket restsocker. Syra- och sockernivå justeras med tillsatser om det behövs och avslutningsvis kolsyras vinet. Alla viner är mousserande och röda, alkolstyrkan varierar mellan 5% och 9% ungefär och sockerhalten mellan 90 gram och 30 gram (ju lägre alkohol desto mer socker). Vinerna kostar ungefär 25-30 kronor i butik.

Det är lätt att fnysa åt det här men det var intressant att se hur ett ”industrivin” tillverkas. Det har inte mycket med kärlek till vin, natur eller terroir att göra.

Smaken då? Inte helt olikt svensk glögg faktiskt.

2 kommentarer:

 1. Hehe, inte riktigt säker på om det var en känga åt filippinsk vinindustri eller mot svensk glögg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-)

   Jag skulle tro att omsorgen av druvorna ligger på ungefär på samma nivå...

   Radera