Häromdagen stötte jag på vad jag skulle vilja kalla för en spretig vinlista. Det är nyöppnad restaurang nära där jag bor i Manila, ägd av två trevliga holländare, och med höga ambitioner, både vad gäller mat och vin. Den heter Caviar Restaurant and Champagne Bar och borde passa mig perfekt. Tyvärr är det bara inredningen och ambitionsnivån som är bra… Maten är inte tillräckligt bra, det är märkliga tillbehör som sötat smör och rökta oliver, servicen är inte tillräckligt bra och vinlistan är… spretig.
Han som köpt in vinerna har tyvärr inte tillräckligt med vinkunnande och han har plockat ihop viner utan någon som helst idé eller röd tråd. Det stör mig. Den dyraste champagnen är exempelvis en Salon 1997 på magnum. Men varför skulle någon vilja dricka den det här decenniet (eller nästa)? Varför itne ta in ett par Dom Pérignon med lite mognad i stället? Dessutom är den tryckta vinlistan, liksom den på webben, full av pinsamma brister. Exempelvis är producentens namn utelämnat för flera viner. “Barbaresco 2008“ för 4700 pesos, kan det vara något? Dom Pérignon är listad som en non-vintage, osv.
Ett spretigt vin kan komma i ordning med lagring men knappast en spretig vinlista.
Tycker det mest oroande med listan är att det är löjligt många viner från Frankrike. Variation förnöjer, speciellt om man är vinintresserad och inte bara varumärksslav...
SvaraRaderaEn vinlista för label drinkers av label drinkers. :-)
RaderaJa, herregud! Ett tydligt tecken på någon med mycket pengar men för lite tid och kunskap. Gillar deras stavning av Cristal också! :)
SvaraRaderaFast visst är Salon 97 bra idag!
Jag föredrar faktiskt Salon 96 idag. Men på magnum har jag svårt att tro att Salon 97 skulle vara annat en knuten och alldeles för ung.
RaderaDär ser man! Jag har inte "vågat" korka upp någon av mina Salon 96 än! :)
RaderaJag har bara druckit 97:an från vanlig butelj och du kan ha rätt angående magnum.
Inte ett enda vitt vin utan bubblor??? En caviarbar borde väl rimligtvis ha Chablis, lite annan vit Bourgogne, och i din del av världen lite nyzeeländare (Sauvignon Blanc, Chardonnay och varför inte lite Riesling) och några mer friska & svala australier?
SvaraRaderaDet hade jag inte ens tänkt på, men du har absolut rätt. Vad märkligt, det finns ju jättebra vita viner både från Nya Zeeland och Australien. Och vill man göra en vinlista för label drinkers så är vit bourgogne ett måste.
RaderaDe har ingen koll, helt enkelt, och känner inte ens till sina egna brister för då hade ju kunnat rådfråga någon mer kunnig.