torsdag 14 november 2013

Dom Pérignon 2004 provad

Jag har hållit ögonen öppna efter Dom Pérignon 2004 i några månader och i helgen fick jag äntligen prova den för första gången. En god vän på besök hade köpt den på Singapores flygplats och hade med sig den som present.

Jag råkade smälla korken i taket, det var ett enormt tryck i flaskan, kanske för att den varit ute och flugit. Ingen bra början men sedan, vilken doft och vilken champagne! Öppen på näsan med klassiska rostade Dompa-toner och bra längd och kraft i munnen. Min fru var helt lyrisk. Inte alls så “Chardonnay:ig“ som 2002 var som ung utan mer utvecklad och färdig.

Jag var inte särskilt imponerad av 2003:an och inte heller av 1998, 1999 och 2000, men det här är  faktiskt den bästa unga Dompa jag provat. Inte ens 1996 var så här bra som ung. Därmed inte sagt att 2004 har större potential än 1996 eller 2002 men det är en väldigt bra årgång av Dompa som blir spännande att följa.

12 kommentarer:

 1. Det lät otroligt trevligt.

  Årgångarna 1998-2000 var besvikelser, även för mig. 2000:an var visserligen trevlig, tycker jag, men någon form av storhet hade jag svårt att uppleva från dessa år. Det var först i och med 2002 som jag fick ett slags förtroende för ung DP till en grad som är värdig en prestigecuvée. Förutom den då drygt 20 år gamla 1988:an med dess rostade kaffetoner (som jag minns den) är 2002:an den enda DP:n som jag skulle klassa som en upplevelse, så jag kan verkligen lätt relatera till vad du skriver om 1998-2000.

  Själv har jag inte provat 2004:an än, och det lär dröja ett tag, tyvärr, eftersom lagren är överfyllda med champagne (och lite engelskt bubbel) redan.
  Men, det är väldigt glädjande att den nuvarande aktuella DP:n är så charmig (särskilt eftersom den är så lätt att få tag på, relativt de flesta andra prestigecuvéer), och provning av den ligger definitivt på att göra listan, och antagligen inte jättelångt in i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer själv att få svårt att motstå att köpa med mig Dompa 2004 när jag är ute och reser… :-)

   Radera
  2. Med lite eftertanke kom jag på att jag snurrat till det. :)

   Jag har visst druckit Dom Pérignon 2004. Men bara på glas, på en bar i London.

   Det kändes helt klart riktigt trevligt, som ung DP, men situationen gjorde det svårt att utvärdera vinet närmare. Exempelvis kunde jag inte följa hur det ändrades när flaskan varit öppen en stund.

   Radera
 2. Fleur de passion 2006 - omdöme?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte provat den än, tyvärr. Champagneutbudet i Manila är inte så imponerande.

   Radera
 3. Har en flaska men inte testat än. Kan bli fler...

  SvaraRadera
 4. Det är alltid en högtidsstund när det släpps en ny årgång DP! Jag har inte hunnit testa 04:an än, men det är härligt att den lever upp till förväntningarna! Jag tillhör dem som faktiskt gillar 03:an och tror att den kommer att blomma ut till ett fantastiskt vin om si så där 7-8 år!

  Anonym: Jag drack FdP 2006 hos Diebolt för några veckor sedan, men den är alldeles för ung idag. Köp och stoppa längst in i källaren!

  http://champagne-bloggen.blogspot.se/

  SvaraRadera
 5. Ttrevligt med lite prestiger som fungerar unga oxå!
  Någon som provat Coeur de cuvée 2005?
  hur står den sig mot 2004an?

  mvh Juhani

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jag tyvärr och nu får jag hemlängtan… Coeur de Cuvée är en av mina absoluta favoritchampagner.

   Radera
 6. Du gillar alltså inte DP 1999? Har inga minnen av den som ung, men den var riktigt bra och fortfarande förvånansvärt ungdomlig när jag provade den för några månader sedan, och den gick hem bra hos dem som provade den blint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte druckit den på ett par år och har ett par flaskor undanstoppade djupt ner i källaren. Dompa 99 ska få en ny chans om några år.

   Radera