fredag 6 december 2013

99 champagneposter på årets sista vinauktion

På måndag startar årets sista vinauktion. Kanske är många upptagna med julstök så att priserna blir något mindre uppskruvade än vanligt?

Det finns 99 poster champagne att bjuda på och de klubbas mellan kl 13.00 och 16.22 på måndag eftermiddag.

Jag brukar normalt avråda från att bjuda på äldre champagner eftersom man inte vet hur de lagrats men Krug Grande Cuvée från 1970-talet är spännande och utropspriset på 1600 kr är inte så mycket mer än man får betala för en nysläppt Krug Grande Cuvée på Systembolaget. En vällagrad Krug Grande Cuvée är bland det bästa man dricka, alla kategorier.

Och när jag ändå är i farten vill jag rekommendera Henriot Cuvée Baccarat 1976. Baccarat är det tidigare namnet på Cuvée Enchanteleurs och ett vin jag inte tror att jag sett på auktionen förut. 1976 var en varm årgång som ändå visat sig långlivad. Förvänta er en champagne med mycket mognad. Att etiketterna ser lite fuktiga är en bra indikation på att den lagrats i en fuktig vinkällare och inte i ett vitrinskåp.

Vad sjutton, det finns en Veuve Clicqout Grande Dame 1979 också. Jag har inte provat Grande Dame 1979 men 1979 är en klassisk toppårgång med hög syra och mycket kraft. Trots att Veuve Clicquot är ett väldigt framgångsrikt hus har de inte lyckats skapa samma kult kring sin prestigechampagne som Moët & Chandon (Dom Pérignon) och Roederer (Cristal) men Grande Dame är ett väldigt bra vin.

Det fick väl helt enkelt bli 100% äldre champagner jag tipsar om den här gången, som omväxling.

Jag avslutar med lite gnäll. När ska Systembolagets “professionella värderare“ få tillgång till Systembolagets egen prislista? Nu är det en Winston Churchill 2000 som har fått obegripliga 1400 kr i utrop vilket med avgifter är 46% högre än Systembolagspriset. Winston Churchill ingår sedan länge i det ordinarie sortimentet och just årgång 2000 finns just nu i lager hos 45 butiker bara i Stockholms län.

10 kommentarer:

 1. Krug GC: Lite underligt med beskrivningen sent 70-tal. Etiketten användes mellan 1982 och 1996.

  magnum

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var slarvigt av Stadsauktion (och dumt av mig att lita på dem…).

   Radera
  2. Jag skrev och påpekade det för Stadsauktion så nu har de uppdaterat beskrivningen.

   Radera
 2. För mig verkar det som att man skriver det säljaren uppger utan att kolla fakta (när det är möjligt).
  Vid förra auktionen sålde man 3 flaskor Selosse 1996 med uppgiften "direkt från Domaine" med deg. datum skrivet direkt på flaskan, jag skickade en bild till Anselme Selosse och fick till svar att flaskorna nog såg riktiga ut men att inga flaskor sålts utan etikett och att det inte var han som skrivet på flaskorna!!

  magnum

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en präktig skandal! De flaskorna gick väl för skyhögt slutpris, om jag minns rätt.

   Radera
 3. Yes, slutpriset landade på 17.500 SEK för tre Selosse 1996:

  http://www.stadsauktion.se/1310/201484-1996-selosse-grand-cru/

  SvaraRadera
 4. Präktig skandal, men, La Grande Dame 1979 är å andra sidan spektakulärt bra - senast provad i mars 2010, då en magnifik pjäs för 1200:-.
  Kan man få in detta under 2000:- och buteljen är i bra skick är det ett kap.

  SvaraRadera
 5. Hej! Jag fick via omvägar höra om era diskussioner och vill nu klargöra en del oriktigheter. De etikettslösa Selosse 1996 som klubbades tidigare kom från en av Sveriges största vinkällare, med ansedd och klar proveniens. De köptes utan tvekan direkt hos tillvekaren. Vid köptillfället var en av världens mest ansedda champagneprofiler närvarande. Det finns fullständig bevittning av detta. Kom gärna direkt mig om ni har frågor eller om ni har funderingar så slipper vi alla dessa falska rykten som pratar om skandal och kan sprida osäkerhet och då kan vi klargöra och kommunicera på ett tydligt sätt. Jag vill inte ha med objekt på auktion som har tveksamheter vad gäller lagringshistoriken eller proveniens. Vi vill så långt som möjligt säkerställa kvaliteten och vi refuserar objekt om vi har minsta misstänksamhet eller om det visar sig finnas luckor i dokumentationen. Vad gäller Krug som 70-talstappning så korrigerade vi tidsangivelsen då det i efterhand kom information om att det var fel. Det är jag tacksam för - vi vill att det ska vara rätt! Vi har dokumentation över olika buteljeringar och om vi hade kontrollerat detta så hade det varit rätt från början. Ni är fortsättningsvis välkomna med era synpunkter och iakttagelser direkt till oss på en gång! Med vänlig hälsning Sören Nylund, värderingsansvarig för dryckesauktionerna, Systembolaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sören, tack för klargörandet och välkommen till bloggen. Och det var jag som mailade och berättade om rätt årtionde för Krug GC.

   Du får gärna kommentera varför ni gång på gång tar in champagner som finns att köpa i Systembolagets ordinarie sortiment och sätter högre utropspris än Systembolaget, nu senast med Winston Churchill 2000.

   Radera
 6. Anselme Selosse säger att han aldrig har sålt flaskor utan etikett, men han har alltså fel enligt Systembolaget? :-)

  SvaraRadera