måndag 30 december 2013

Recension av Richard Juhlins En doft av champagne

Som jag skrev om i höstas släppte Richard Juhlin en ny bok för ett par månader sedan: En doft av champagne med undertiteln 8000 champagner provade och betygsatta. Richard Juhlin är världens främste champagneexpert och har skrivit flera böcker om champagne tidigare. Han är också känd för sitt extrema doftsinne och -minne och är en fantastisk blindprovare av champagne. Édouard Cointreau berättar exempelvis i förordet till boken att han har en video som visar när Richard Juhlin prickar in Bollinger 1934 och Piper-Heidsieck 1945 vid en blindprovning av champagner från Cointreaus egen vinkällare. Jag tvivlar på att någon annan i världen hade klarat det. Och det finns många exempel på liknande prestationer.

Egentligen hade jag tänkt vänta tills mitt nästa Sverigebesök och köpa boken på svenska men jag kunde inte hålla mig utan köpte boken på engelska i USA vid mitt senaste besök där. På engelska heter den A Scent of Champagne med undertiteln 8,000 champagnes tasted and rated.

Undertiteln syftar på att Juhlin provat över 8.000 champagner, mer än någon annan i världen. Det finns tre tidigare böcker i den här serien och de har hetat just 2000 champagner (kom ut 1999), 3000 champagner (2002) och 4000 champagner (2004). Enligt Juhlins förord är det här hans sista bok om champagne.

Drygt halva boken innehåller en presentation av så gott som alla champagneproducenter som finns inklusive betyg på alla champagner som Juhlin provat. Man kan till exempel slå upp att Krug 1947 fått betyg 94 av 100 och innehöll en druvblandning av 43% Pinot Noir, 15% Pinot Meunier och 42% Chardonnay. Man kan också se att det dröjde ända till 1998 innan en årgångs-Krug innehöll mer Chardonnay (45%) än så igen. En mycket bra uppslagsdel för champagnenörden och trevlig att bläddra i även för den något mindre intresserade.

Första halvan av boken innehåller trevliga texter om dofter, champagneprovning, -produktion,
-lagring och mycket annat.

Juhlin har ibland kritiserats för att återanvända sina texter lite väl ofta. En text som först publicerats i 3000 champagner har dykt upp igen i 4000 champagner, sedan i Champagneguiden och dessutom i någon artikel i Livets Goda. Den här gången har Juhlin tagit sig i kragen och skrivit mycket nytt material, dessutom med smittande entusiasm. Han är en skicklig författare.

Precis som tidigare böcker i serien är den mycket snyggt formgiven och fotografen Pål Allan har tagit fantastiska bilder.


Den här boken är ett måste för alla som är intresserade av champagne. Eftersom den är så snyggt presenterad är den också en perfekt coffee table-bok och därmed en bra gåva till lite mindre intresserade. Den kostar bara 369 kr på Bokus och det är stark köprekommendation!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar