lördag 7 december 2013

Dom Pérignon designad av Jeff Koons

Jag tycker att champagnehusen generellt är väldigt duktiga på att designa etiketter och kartonger. Champagne är en festlig dryck för de flesta och det avspeglas verkligen i förpackningarna. Några champagnehus, som Moët & Chandon och Bollinger, är så trygga med sin design att de nästan inte ändrar någonting över tiden. Här är exempelvis en uppställning av alla årgångar av Dom Pérignon från 1943 till 2003 (alla på magnum dessutom):


På senare år har dock Moët & Chandon börjat ge ut specialutgåvor av Dom Pérignon, designade av kända konstnärer. Jag skrev om det två första varianterna förra året. Första årgången var Dom Pérignon 2000 som finns i en Andy Warhol Edition som sedan användes för 2002 också, och den följdes av en David Lynch Edition för 2003.

Nu har det kommit en ny variant, signerad Jeff Koons. Jag är inte särskilt konstintresserad men har läst att Jeff Koons är den levande konstnär vars verk går för högst priser. Han har tidigare designat 2010 års etikett åt Château Mouton Rothschild:

Nu finns Dom Pérignon 2004 Edition Jeff Koons att köpa (även Dom Pérignon Rosé 2003 finns i en Edition Jeff Koons). Det här tycker jag är den klart snyggaste specialdesignen av Dom Pérignon hittills. Jeff Koons har låtit folien bli guldfärgad och och texten på etiketten är nästan självlysande guldfärgad mot svart bakgrund. Mycket snyggt och kartongen är också jättesnygg. Jag såg den på Seouls flygplats häromdagen och ångrar bittert att jag snålade och köpte vanliga flaskan istället men jag ska ut och resa i nästa vecka också och kommer att slå till då. Jag kanske även köper på mig några lådor som investering i England. En toppårgång av Dom Pérignon i kombination med extra snygg design borde inte kunna gå fel.


7 kommentarer:

 1. Finns också hos en näthandlare som säljer till Sverige ;)

  Trevlig helg!
  /Kristerb

  SvaraRadera
 2. Den gör jag gärna reklam för:
  http://www.robersonwine.se/handla/dom-perignon-jeff-koons-2004-moet-and-chandon

  Krister, hinner den komma före jul om man beställer nu?

  SvaraRadera
 3. Hej, tack!
  ja vi kör en extra sändning i veckan, beställ senast tisdag så ska det lösa sig om man inte bor i Norrland, Gotland eller bortglömd skärgård. (bortse från datumen som anges i beställningsprocessen, den är programmerad att visa ordinarie 2-veckorsintervall)

  God jul! :)

  SvaraRadera
 4. Den är jävlig läcker! Som ett litet Lynch-fan så är det kanske lite tråkigt att det är en -03.

  SvaraRadera
 5. Den är jävlig läcker! Som ett litet Lynch-fan så är det kanske lite tråkigt att det är en -03.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Johannes, du får köpa Dom Pérignon Rosé 2000 som också finns i David Lynch Edition. Men jag vet att den kostar en hel del...

   Radera