söndag 9 mars 2014

Pol Roger – en presentation


Pol Roger har länge tillhört mina absoluta favorithus och när jag i höstas gjorde en topplista över de främsta champagnehusen placerade jag Pol Roger på andra plats:

1. Krug

2. Pol Roger
3. Henriot
4. Jacquesson
5. Louis Roederer
6. Philipponnat
7. Bollinger
8. Billecart-Salmon
9. Gosset
10. Charles Heidsieck

Pol Roger grundades av, just det, Pol Roger år 1849. Hans söner valde sedan att byta efternamn från Roger till Pol-Roger efter faderns bortgång. Till skillnad från nästan alla andra champagnehus ingår Pol Roger inte i någon koncern utan är kvar i familjens ägo.

Pol Roger var Winston Churchills favorithus och än idag finns det nära band mellan Pol Roger och England. När Prince William och Kate Middleton gifte sig 2011 var Pol Roger Brut Réserve på magnum deras bröllopschampagne. Min kusin är gift med en engelsman som vid tiden för deras bröllop var officer i den engelska armén och när de skulle gifta sig åkte de till Épernay och köpte champagne direkt av Christian Pol-Roger. Jag har frågat min kusins man senare om han skulle kunna hjälpa mig att ordna ett besök på Pol Roger men den möjligheten försvann när han lämnade engelska armén.

Efter Winston Churchills död bestämde sig Pol Roger för att ta fram en prestigechampagne och göra den i en stil som Winston Churchill hade uppskattat - första årgången var 1975 och den döptes till  Cuvée Winston Churchill. Det sägs att Churchills favoritårgångar var 1928, 1934 och 1947 och de stilarna försöker Pol Roger efterlikna med den här prestigechampagnen. Jag har tyvärr inte haft förmånen att prova varken 1928:an, 1934:an eller 1947:an så jag kan inte uttala mig om hur väl de lyckats men Winston Churchill tillhör mina absoluta favoritchampagner. Druvblandningen är hemlig men gissningsvis rör det sig om cirka 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay.

Pol Roger har 7,5 km källare i Épernay och det är bland de djupaste (33 meter) och kallaste (9-11 grader) i hela Champagne. Den extra svala temperaturen gör att bubblorna i alla Pol Rogers viner blir extra små och det gäller i synnerhet Winston Churchill som alltid får sin andra jäsning i de kallaste delarna av källaren.

Vinerna då? Jag har rankat Pol Roger som Champagnes näst bästa hus och det beror på att alla deras champagner är mycket bra och att de har en konsekvent husstil som jag gillar.

Brut Réserve är en mycket bra non-vintage, dessutom sympatiskt prissatt i Sverige, särskilt på magnum (389 kronor för en flaska och 765 kronor för en magnum). När jag blir sms:ad eller uppringd av någon kompis som vill ha ett snabbt champagnetips och ska handla på Systembolaget så brukar jag rekommendera den här. En ren och krispig aperitifchampagne med härliga små bubblor som faller alla i smaken. Ännu bättre på magnum!

Sedan finns ett årgångsvin som heter Brut Vintage, just nu finns 2004:an på Systembolaget för 495 kronor. Det påminner mycket om Brut Réserve men brukar ha mer koncentration. Ett säkert kort som vinner på några års lagring i källaren. För en knapp hundring till får man Pol Rogers årgångs-blanc de blancs, just nu finns 2002:an på Systembolaget. Alla Pol Rogers övriga champagner är Pinotdominerade så den här bryter lite mot husstilen men ändå inte på något sätt. Det är en väldigt bra årgångschampagne där vissa årgångar, till exempel 1998, ligger nära Winston Churchill i kvalitet. Jag tror mycket på 2002:an också.

Dessutom har Pol Roger en årgångsrosé som inte hade alltför bra rykte tidigare men 2002:an tyckte jag var väldigt elegant och bra och 2004:an är ett kraftpaket som blir intressant att följa.

Cuvée Winston Churchill har bara funnits sedan årgång 1975 men det är en prestigechampagne i yttersta elitskiktet. Deras 1996:a är en av de allra bästa 1996:orna, 1998:an var också väldigt bra. Även lite mer medelmåttiga år som 1999 och 2000 håller Winston Churchill måttet. En champagne som brukar vara väldigt charmig direkt vid släpp men som verkligen vinner på lagring. Jag ser fram emot 2002:an och kommer att ha svårt att hejda mig från att köpa väldigt mycket av den årgången. Jämfört med andra prestigechampagner är Winston Churchill dessutom billig, den kostar 1155 kronor på Systembolaget på flaska och finns dessutom på magnum i beställningssortimentet för bara 2258 kr. Det är givetvis mycket pengar men jämfört med vad man får ge för Krug, Dom Pérignon och Cristal är det mycket attraktiva priser.

Avslutningsvis har Pol Roger en non-vintage som heter Pure Brut Nature, utan dosage, och en söt champagne som heter Rich som jag inte har provat. Jag är ingen stor anhängare av non-dosage och tycker att Pure Brut Nature är bra men jag föredrar vanliga Brut Réserve. Rich har jag inga planer på att prova...

Ett strålande champagnehus med rimligt prissatta champagner i Sverige så jag avslutar med två goda råd: Köp och drick! Köp och lagra!

5 kommentarer:

  1. Bra sammanfattning!

    Det var länge sedan jag drack standardchampagnen, men deras årgångschampagner tycker jag är bland det bättre i sitt prissegment, speciellt deras blanc de blancs.
    Sedan har vi förstås framförallt Cuvée Sir Winston Churchill, som precis som du säger är en förträfflig prestige som alla årgångar jag druckit hållit riktigt hög klass. Jag tycker också att priset är attraktivt för vad man får, där. Jag tycker inte att det är jättelätt att beskriva vin, men den har en behaglig, frisk stil som p.g.a. pinot noir dominansen (tror jag) ändå är fyllig inte jättevass. Kvalitén på Cuvée Sir Winston Churchill är väldigt hög, i alla fall, utan tvekan.

    Sedan kanske jag personligen skulle sätta Louis Roederer över Pol Roger, men det är små marginaler mellan de husen och beror lite på vilken stil jag känner för vid ett visst tillfälle. Jag kan alltså väl förstå den som sätter Pol Roger över Roederer också.

    SvaraRadera
  2. Hej Elvis,

    helt plötsligt dök det upp en möjlighet att göra ett besök, kort men ändock, nere på plats i Champagne mellan den 12-13 december.

    Har du något tips vart det är bäst att rikta in oss på ett besök för rundtur, provsmakning och ev. middag medan vi är där! Hade gärna sett ett besök hos Pol Roger då det huset producerar mina favorit drycker men det verkar rätt omöjligt...

    Tacksam för tips eller vart jag kan skaffa mig mer info inför den resan!

    MVH! Magnus Hjelm

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Magnus!
      Av de stora husen tycker jag att Ruinart i Reims har bra guidade turer. De har dessutom väldigt vackra källare.

      Annars driver Anselme Selosse ett designhotell i sin hemby Avize som lär vara väldigt fint. Där kan man äta middag också och det finns mycket Selosse på vinlistan... Hotellet kan säkert ordna en guidad tur någonstans, kanske till och med hos Selosse själv.
      http://www.selosse-lesavises.com/champagne-hotel-retaurant/

      Radera
  3. Jag konstaterade att vi hade en smula "tur" då Pol Roger har öppet en dag per år för besök av allmänheten och det råkade vara den lördagen som vi var på plats nere i Epernay... dvs den 12 december 2015. Denna dag infaller alltid under Epernays festival: http://habitsdelumiere.epernay.fr/
    Det var ett trevligt besök och rundtur, bland annat nere i de 33 meter djupa källarvalven där de förvarar en del av sina flaskor och vad jag blev mest imponerad av är att de "handvänder" samtliga flaskor nere i källarvalven. Intressant rundvisning men själva provningen efteråt hade de kunna hoppa över då den inte hade någon bra struktur och rätt lite intresse från deras sida till besökarna, lite trist avslutning men det råder ju ingen brist på trevliga resturanger och champagnebarar i Epernay så vi klarade oss ändå :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt! Pol Roger står högst på min lista över hus som jag skulle vilja besöka (jag har redan varit på Krug).

      Radera