onsdag 20 november 2013

En spretig vinlista

Man talar ibland om spretiga viner och det är inte något positivt omdöme. Det handlar om viner som inte är i harmoni, där doft och smak kanske är helt olika eller där olika smaker inte är integrerade med varandra. Det är inte så lätt att beskriva. Jag tänker ibland i geometri där jag associerar till geometri utifrån hur ett vin upplevs i munnen. Det kan till exempelvis vara “vertikalt“, “horisontellt“, “runt“, “stort“, osv. Ett spretigt vin är ingetdera, det är som en figur ritad av en tvååring ungefär.

Häromdagen stötte jag på vad jag skulle vilja kalla för en spretig vinlista. Det är nyöppnad restaurang nära där jag bor i Manila, ägd av två trevliga holländare, och med höga ambitioner, både vad gäller mat och vin. Den heter Caviar Restaurant and Champagne Bar och borde passa mig perfekt. Tyvärr är det bara inredningen och ambitionsnivån som är bra… Maten är inte tillräckligt bra, det är märkliga tillbehör som sötat smör och rökta oliver, servicen är inte tillräckligt bra och vinlistan är spretig.

Han som köpt in vinerna har tyvärr inte tillräckligt med vinkunnande och han har plockat ihop viner  utan någon som helst idé eller röd tråd. Det stör mig. Den dyraste champagnen är exempelvis en Salon 1997 på magnum. Men varför skulle någon vilja dricka den det här decenniet (eller nästa)? Varför itne ta in ett par Dom Pérignon med lite mognad i stället? Dessutom är den tryckta vinlistan, liksom den på webben, full av pinsamma brister. Exempelvis är producentens namn utelämnat för flera viner. “Barbaresco 2008“ för 4700 pesos, kan det vara något? Dom Pérignon är listad som en non-vintage, osv.

Ett spretigt vin kan komma i ordning med lagring men knappast en spretig vinlista.




7 kommentarer:

  1. Tycker det mest oroande med listan är att det är löjligt många viner från Frankrike. Variation förnöjer, speciellt om man är vinintresserad och inte bara varumärksslav...

    SvaraRadera
    Svar
    1. En vinlista för label drinkers av label drinkers. :-)

      Radera
  2. Ja, herregud! Ett tydligt tecken på någon med mycket pengar men för lite tid och kunskap. Gillar deras stavning av Cristal också! :)

    Fast visst är Salon 97 bra idag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag föredrar faktiskt Salon 96 idag. Men på magnum har jag svårt att tro att Salon 97 skulle vara annat en knuten och alldeles för ung.

      Radera
    2. Där ser man! Jag har inte "vågat" korka upp någon av mina Salon 96 än! :)

      Jag har bara druckit 97:an från vanlig butelj och du kan ha rätt angående magnum.

      Radera
  3. Inte ett enda vitt vin utan bubblor??? En caviarbar borde väl rimligtvis ha Chablis, lite annan vit Bourgogne, och i din del av världen lite nyzeeländare (Sauvignon Blanc, Chardonnay och varför inte lite Riesling) och några mer friska & svala australier?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade jag inte ens tänkt på, men du har absolut rätt. Vad märkligt, det finns ju jättebra vita viner både från Nya Zeeland och Australien. Och vill man göra en vinlista för label drinkers så är vit bourgogne ett måste.

      De har ingen koll, helt enkelt, och känner inte ens till sina egna brister för då hade ju kunnat rådfråga någon mer kunnig.

      Radera