fredag 1 november 2013

Intressanta nyheter från Roederer

Idag släpps tre nya viner från Roederer. Två är från Roederer Estate, champagnehuset Louis Roederers amerikanska dotterbolag, som jag skrev om för några veckor sedan. Jag utnämnde då årgångsvinet Roederer Estate l'Ermitage till världens bästa mousserande vin och nu släpps 2004:an i beställningssortimentet för 313 kronor. Eftersom det är inte står Champagne på flaskan är det nog inte många som vill betala så mycket pengar för ett mousserande vin men jag hoppas att jag har fel; det är ett mycket bra vin! Dessutom ett vin som kan vara roligt att ta med till en blindprovning och se om någon kan känna att det inte är en champagne.

Dessutom släpps årgångslösa Roederer Estate Quartet för 186 kr, också i beställningssortimentet. Det här är en mycket ambitiös non-vintage som innehåller en blandning av hela sju årgångar. Jag har provat den en gång för flera år sedan och tog inga anteckningar men den har fått utmärkta recensioner.

Det är kul att de här vinerna från Roederer Estate för första gången finns att köpa i Sverige.

Dessutom släpps Cristal 2006, Louis Roederers kända prestigechampagne, i vinkällarbutikerna idag. Jag har varken provat 2005:an eller 2006:an än så jag kan inte uttala mig om just den här årgången men precis som med Krug, Winston Churchill och andra storheter är det alltid spännande att prova nya årgångar. I vanlig ordning släpps Cristal först av alla prestigechampagner, Krug och Winston Churchill har inte ens släppt sina 2002:or än.

1 kommentar:

  1. Kul att Roederer Estate kommit till Sverige. Får fundera på att beställa l'Ermitage.
    Jag drack Quartet när jag var i Storbritannien, och den var väldigt trevlig i början, men jag tröttnade ganska fort. Det var inget jag ångrade att jag inte köpte mer av, men ändå ett bra köp för 186 kr. Men det verkar ju inte vara deras high-end.

    Så till Cristal. Kul att veta att 2006:an kommit. Får fundera på den. Cristal är ju en champagnestil jag verkligen gillar.
    2006:an har jag förstås inte druckit, men däremot 2005:an, vid två tillfällen. Det är inte så lätt att hitta ord som ger champagner på den här nivån rättvisa, men den var förstås ung men ändå klart njutbar redan nu. Jag har alltid tyckt att Cristal har haft en mer exotisk prägel än annan champagne, och denna årgång var inget undantag. Totalt skulle jag ranka den som tvåa av de tre årgångar jag haft glädjen att prova; över 2000 men under 2002.

    SvaraRadera