måndag 12 december 2011

Champagne på magnum till nyårsafton

Ungefär en tredjedel av Systembolaget försäljning av champagne sker under december månad. Orsaken till det är givetvis nyårsafton. Själv brukar jag inte köpa någon champagne alls i december (med vissa undantag), främst för att det brukar vara så mycket annat att stå i. Jag har alltid champagne i olika prisklasser hemma så jag behöver aldrig göra några sista minuten-inköp.

Vad ska man då välja för champagne till nyårsafton? Det förnuftiga standardrådet (garanterat snart i en tidning nära dig) brukar vara att man ska dricka champagnen tidigt på kvällen och sedan nöja sig med något billigt mousserande vin till tolvslaget. Jag håller inte med om det. Man vill ju fira in det nya året med något festligt, och billigt bubbel är varken festligt eller gott. Visst, om man tänker stå utomhus och dricka i plastmugg kanske det är onödigt att dricka en dyr champagne men då får man väl ha lite fantasi.

Mitt tips är att dricka champagne på magnumflaska (1,5 liter) eller rentav på jerobaum (3 liter) vid tolvslaget. Det är festligt och speciellt för de flesta. Och det är gott. Det finns femtio olika champagner på magnum på Systembolaget, varav de flesta i beställningssortimentet, så det är hög tid att beställa. Sedan finns det 17 champagner på jero. Här är lite förslag i olika prisklasser:

Magnum
Pol Roger Brut Réserve (698 kr)
Billecart-Salmon Brut Réserve (759 kr)
Henriot Blanc de Blancs (919 kr)

Jero
Taittinger Brut Réserve (1590 kr)
Pol Roger Brut Réserve (1618 kr)

Av dessa finns Pol Roger på magnum i standardsortimentet, övriga i beställningssortimentet.

3 kommentarer:

 1. Jag håller henriot mkt högt av alla de stora champagnehusen, har testat henriot's samtliga viner förutom deras NV BdB är den verkligen nått o ha den?
  Och hur lyder dina tankar omkring standard cuvéen souverain brut?

  SvaraRadera
 2. Jag håller också Henriot mycket högt och Cuvée des Enchanteleurs är fantastisk. Jag har bara provat deras Souverain Brut och NV Blanc de Blancs vid några få tillfällen och tycker att de är likvärdiga. Jag har inga detaljerade provningsanteckningar om Souverain Brut annat än att den är bra. Jag måste nog prova igen och vara lite mer noggrann.

  Sedan måste jag erkänna att jag missade att även Souverain Brut finns på magnum i beställningssortimentet. Den borde ha varit med bland tipsen.

  SvaraRadera
 3. Och Millésime 1996 på magnum oxå;)

  SvaraRadera