tisdag 31 december 2013

Gott nytt år!

Kära läsare,
Det är med stor glädje jag kan konstatera att intresset för min blogg är större än någonsin. Jag har nästan 10.000 sidvyer per månad nu. Nästan alla besökare är från Sverige men den senaste månaden har jag haft 800 besök från USA också.

Nu har det blivit kväll här i Manila och vi kommer snart att korka upp en Grande Dame 1988 (den som jag köpte i Los Angeles i oktober). Vad dricker ni själva? Gott nytt år!


måndag 30 december 2013

Recension av Richard Juhlins En doft av champagne

Som jag skrev om i höstas släppte Richard Juhlin en ny bok för ett par månader sedan: En doft av champagne med undertiteln 8000 champagner provade och betygsatta. Richard Juhlin är världens främste champagneexpert och har skrivit flera böcker om champagne tidigare. Han är också känd för sitt extrema doftsinne och -minne och är en fantastisk blindprovare av champagne. Édouard Cointreau berättar exempelvis i förordet till boken att han har en video som visar när Richard Juhlin prickar in Bollinger 1934 och Piper-Heidsieck 1945 vid en blindprovning av champagner från Cointreaus egen vinkällare. Jag tvivlar på att någon annan i världen hade klarat det. Och det finns många exempel på liknande prestationer.

Egentligen hade jag tänkt vänta tills mitt nästa Sverigebesök och köpa boken på svenska men jag kunde inte hålla mig utan köpte boken på engelska i USA vid mitt senaste besök där. På engelska heter den A Scent of Champagne med undertiteln 8,000 champagnes tasted and rated.

Undertiteln syftar på att Juhlin provat över 8.000 champagner, mer än någon annan i världen. Det finns tre tidigare böcker i den här serien och de har hetat just 2000 champagner (kom ut 1999), 3000 champagner (2002) och 4000 champagner (2004). Enligt Juhlins förord är det här hans sista bok om champagne.

Drygt halva boken innehåller en presentation av så gott som alla champagneproducenter som finns inklusive betyg på alla champagner som Juhlin provat. Man kan till exempel slå upp att Krug 1947 fått betyg 94 av 100 och innehöll en druvblandning av 43% Pinot Noir, 15% Pinot Meunier och 42% Chardonnay. Man kan också se att det dröjde ända till 1998 innan en årgångs-Krug innehöll mer Chardonnay (45%) än så igen. En mycket bra uppslagsdel för champagnenörden och trevlig att bläddra i även för den något mindre intresserade.

Första halvan av boken innehåller trevliga texter om dofter, champagneprovning, -produktion,
-lagring och mycket annat.

Juhlin har ibland kritiserats för att återanvända sina texter lite väl ofta. En text som först publicerats i 3000 champagner har dykt upp igen i 4000 champagner, sedan i Champagneguiden och dessutom i någon artikel i Livets Goda. Den här gången har Juhlin tagit sig i kragen och skrivit mycket nytt material, dessutom med smittande entusiasm. Han är en skicklig författare.

Precis som tidigare böcker i serien är den mycket snyggt formgiven och fotografen Pål Allan har tagit fantastiska bilder.


Den här boken är ett måste för alla som är intresserade av champagne. Eftersom den är så snyggt presenterad är den också en perfekt coffee table-bok och därmed en bra gåva till lite mindre intresserade. Den kostar bara 369 kr på Bokus och det är stark köprekommendation!

fredag 27 december 2013

Ute i sista stund för att köpa nyårschampagne?

Ute i sista stund för att köpa nyårschampagne?

Mitt grundtips från tidigare står kvar: Köp champagne på magnum! Nu när det är för sent att beställa finns det två bra alternativ kvar som går att hitta på många Systembolag:

Pol Roger Brut Réserve (739 kr)
Bollinger Special Cuvée Brut (799 kr)

Båda dessa är dessutom bra alternativ på vanlig flaska men om kan ta vägarna förbi vinbutiken i Stockholm (Passagen/Regeringsgatan) så finns det flera andra bra alternativ. Här är några säkra kort i olika prisklasser:

Diebolt-Vallois Prestige Brut (359 kr)
Vilmart Grand Cellier d'Or Brut 2008 (489 kr)
Pierre Peters Cuvée Spéciale Les Chetillons 2006 (595 kr)
Dom Pérignon 2004 (1247 kr)

Alla de här champagnerna har jag tipsat om förut så det är mest en påminnelse för den stressade läsaren som är ute i sista stund. Jag hade i och för sig missat att Diebolt-Vallois Prestige välförtjänt tagit sig in i fasta sortimentet - det är en jättebra champagne till mycket rimligt pris. För er som vill lyxa till det finns Dom Pérignon på de flesta Systembolag men kolla så att det är 2004:an ni köper, inte 2003. Det kan stå 2003:or kvar på hyllorna nämligen och den årgången är inte alls lika bra.

tisdag 24 december 2013

Dompa på julafton

Idag blir det svensk sill och gravad lax och tillsammans med vår gran ska vi säkert få till lite svensk julstämning här i tropikerna.

Dessutom ska vi förstås dricka champagne! Valet stod mellan Grande Dame 1988 och 1989, Dom Pérignon 2004 och Krug Grande Cuvée (basårgång 2004). Det blir Dom Pérignon 2004, normala flaskan (inte Jeff Koons-versionen).

God jul, kära läsare!

söndag 22 december 2013

Sista chansen att köpa Roederer Rosé 2008 i Sverige

Roederer Rosé 2008 går att köpa här i Manila och jag har druckit den flera gånger i höst, senast i torsdags. Det är en fantastisk årgång av Roederer Rosé. I fredags kontaktade jag min bror i Sverige och la en beställning på tolv magnum. Det blir perfekt att dricka i Sverige på somrarna under de kommande åren. Jag köpte tolv Pol Roger 1999 på magnum för ett par år sedan och de håller på att ta slut och det här blir en värdig arvtagare.

Jag har skrivit om Roederer Rosé 2008 förut men nu vill jag bara påminna mina kära läsare om att den håller på att sälja slut på Systembolaget. Det finns drygt tio flaskor kvar i vardera av vinbutikerna i Göteborg och Malmö och dessutom några magnum i de butikerna. Det finns dessutom fem magnum kvar som kan beställas till vilket Systembolag som helst. Köp!

tisdag 17 december 2013

Julmiddag på Spago

I somras besökte jag klassiska lyxkrogen Spago i Beverly Hills och i förra veckan bjöd jag mina två anställda i Beverly Hills på julmiddag där. Jag valde Spago för att det ligger nära kontoret, är bra och inte minst för att det är en känd restaurang som alla känner till.

Servicen var, som vanligt i USA, förstklassig och rätterna bra och mycket snyggt presenterade. Jag bad sommelieren att rekommendera ett bra amerikanskt vin, gärna en Pinot Noir, och hon frågade vad den fick kosta. “Runt 150 dollar svarade jag och fick in en Littoria Cerise Vineyard Pinot Noir 2006. Ett mycket bra vin.

När vi fick in notan kollade jag vad vinet kostade och då stod det special wine och exakt 150 dollar. När jag kollade upp vinet i vinlistan på restaurangens hemsida stod det att det skulle kosta 160 dollar. Sommelieren valde alltså att avrunda nedåt till exakt 150 dollar. En trevlig gest, tycker jag!

torsdag 12 december 2013

Luktfri deodorant

Som jag skrivit om tidigare är jag inte särskilt förtjust i parfym, varken på mig själv eller andra. Jag tror att det hänger ihop med mitt luktsinne och vinintresse; ju känsligare luktsinne, desto mindre tolerant är man mot starka artificiella dofter som parfym.

Däremot vill jag inte lukta svett, så klart, och brukar använda oparfymerad deodorant. Men tyvärr brukar inte ens oparfymerade deodoranter vara luktfria förutom den här som jag hittat här i USA:


Den doftar precis ingenting. Otroligt bra. Nu har jag köpt på mig ett litet lager som ska räcka tills jag flyttar hit. Almay hypoallergenic clear gel fragrance free heter den och finns bland annat att köpa på Amazon.

onsdag 11 december 2013

Henriot – en presentation

Henriot grundades 1808 och ligger i Reims, huvudstaden i Champagne. Av champagnehusen på min topp tio-lista ligger även Krug, Roederer och Charles Heidsieck inne i Reims. Henriot använder ungefär 50% Chardonnay i alla sina viner förutom deras Blanc de Blancs (som givetvis är 100% Chardonnay). Pinot Meunier undviks helt, förutom i söta vinet Henriot Demi-Sec. Söt champagne är ett otyg så jag brukar inte ens kommentera de vinerna och har inte ens provat Henriots.

Henriot är ett champagnehus på stark frammarsch kvalitetsmässigt. Jag rankar Henriot så högt som det tredje bästa champagnehuset och det baserar jag främst på Henriots underbara prestigechampagne, Cuvée Enchanteleurs. Henriot väljer att låta den ligga längre på jästfällningen än någon annan prestigechampagne. Deras senaste släppta årgång av den är 1998, vilket kan jämföras med Krug (2000), Winston Churchill (2000), Dom Pérignon (2004) och Cristal (2006) som ligger en eller flera årgångar “före”. Nu är det inte automatiskt så att det är bättre att låta en champagne ligga så länge på jästen – jag vet exempelvis att vinmakaren på Roederer tycker att terroiren kommer till bättre uttryck genom kortare tid. Men det är i alla fall ett bevis på att Henriot prioriterar kvalitet framför lönsamhet – det måste vara dyrt att lagra vinerna så länge före släpp.

En sak som är fantastiskt med Henriot är de mängder äldre prestigeviner som de har i sina källare. Under de senaste åren har de släppt en rad äldre Cuvée Enchanteleurs från 80-, 70- och 60-talet direkt från sin källare. Det finns inget bättre än perfekt lagrad champagne och lagringsförhållanden kan inte bli bättre än att champagnen fått ligga stilla hos champagnehuset hela tiden. Jag ska också tillägga att Cuvée Enchanteleurs lanserades med 1985 års årgång och tidigare gick under namnet Cuvée Baccarat. Nysläppta prestigeviner från före 1985 får dock det nya namnet Cuvée Enchanteleurs. Som jag tipsade om inför senaste vinauktionen såldes det ett par Cuvée Baccarat 1976, ett vin man sällan ser på auktioner.

Henriot har dessutom ett bra vanligt årgångsvin till rimligt pris, en årgångs-rosé, en standard non-vintage som heter Souverain Brut, en standardrosé som helt enkelt heter Brut Rosé och en non-vintage Blanc de Blancs. Jag provade deras blanc de blancs härom veckan och tyckte att den var bra. Mycket mogen och kraftfull, inte alls någon lätt aperitifchampagne.

Märkligt nog är det bara årgångsvinet, just nu Henriot 2005, som finns i Systembolagets ordinarie utbud men de flesta andra går att beställa (klicka på länkarna ovan).

måndag 9 december 2013

Champagnedelen av auktionen avslutad

Det verkar som om tillräckligt många hade tid att bjuda på vinauktionen idag, det blev långt ifrån några fyndpriser på champagnerna. De flesta poster gick runt utropspris, inklusive de tre viner jag tipsade om.  Jag vill särskilt gratulera den som köpte Grande Dame 1979 för 2000 kr plus avgifter. Jag håller tummarna att den är i gott skick.

söndag 8 december 2013

Planerar härlig matresa till London och Stockholm

Jag ska till London och Stockholm i månadsskiftet januari-februari. Jag har redan bokat in två Michelinkrogar i London: lunch på Hibiscus och middag på Pollen Street Social. Genom en foodie jag känner i London vet jag att Pollen Street Social ska vara helt fantastisk - det rör sig förresten om samme foodie som tog mig till Viajante i somras.

Sedan har jag exakt två dygn i Stockholm också. Jag ska äta middag med en god vän en av kvällarna men har inte bestämt restaurang än. Det lutar åt Oaxen eller Pubologi

lördag 7 december 2013

Dom Pérignon designad av Jeff Koons

Jag tycker att champagnehusen generellt är väldigt duktiga på att designa etiketter och kartonger. Champagne är en festlig dryck för de flesta och det avspeglas verkligen i förpackningarna. Några champagnehus, som Moët & Chandon och Bollinger, är så trygga med sin design att de nästan inte ändrar någonting över tiden. Här är exempelvis en uppställning av alla årgångar av Dom Pérignon från 1943 till 2003 (alla på magnum dessutom):










På senare år har dock Moët & Chandon börjat ge ut specialutgåvor av Dom Pérignon, designade av kända konstnärer. Jag skrev om det två första varianterna förra året. Första årgången var Dom Pérignon 2000 som finns i en Andy Warhol Edition som sedan användes för 2002 också, och den följdes av en David Lynch Edition för 2003.

Nu har det kommit en ny variant, signerad Jeff Koons. Jag är inte särskilt konstintresserad men har läst att Jeff Koons är den levande konstnär vars verk går för högst priser. Han har tidigare designat 2010 års etikett åt Château Mouton Rothschild:

Nu finns Dom Pérignon 2004 Edition Jeff Koons att köpa (även Dom Pérignon Rosé 2003 finns i en Edition Jeff Koons). Det här tycker jag är den klart snyggaste specialdesignen av Dom Pérignon hittills. Jeff Koons har låtit folien bli guldfärgad och och texten på etiketten är nästan självlysande guldfärgad mot svart bakgrund. Mycket snyggt och kartongen är också jättesnygg. Jag såg den på Seouls flygplats häromdagen och ångrar bittert att jag snålade och köpte vanliga flaskan istället men jag ska ut och resa i nästa vecka också och kommer att slå till då. Jag kanske även köper på mig några lådor som investering i England. En toppårgång av Dom Pérignon i kombination med extra snygg design borde inte kunna gå fel.


fredag 6 december 2013

99 champagneposter på årets sista vinauktion

På måndag startar årets sista vinauktion. Kanske är många upptagna med julstök så att priserna blir något mindre uppskruvade än vanligt?

Det finns 99 poster champagne att bjuda på och de klubbas mellan kl 13.00 och 16.22 på måndag eftermiddag.

Jag brukar normalt avråda från att bjuda på äldre champagner eftersom man inte vet hur de lagrats men Krug Grande Cuvée från 1970-talet är spännande och utropspriset på 1600 kr är inte så mycket mer än man får betala för en nysläppt Krug Grande Cuvée på Systembolaget. En vällagrad Krug Grande Cuvée är bland det bästa man dricka, alla kategorier.

Och när jag ändå är i farten vill jag rekommendera Henriot Cuvée Baccarat 1976. Baccarat är det tidigare namnet på Cuvée Enchanteleurs och ett vin jag inte tror att jag sett på auktionen förut. 1976 var en varm årgång som ändå visat sig långlivad. Förvänta er en champagne med mycket mognad. Att etiketterna ser lite fuktiga är en bra indikation på att den lagrats i en fuktig vinkällare och inte i ett vitrinskåp.

Vad sjutton, det finns en Veuve Clicqout Grande Dame 1979 också. Jag har inte provat Grande Dame 1979 men 1979 är en klassisk toppårgång med hög syra och mycket kraft. Trots att Veuve Clicquot är ett väldigt framgångsrikt hus har de inte lyckats skapa samma kult kring sin prestigechampagne som Moët & Chandon (Dom Pérignon) och Roederer (Cristal) men Grande Dame är ett väldigt bra vin.

Det fick väl helt enkelt bli 100% äldre champagner jag tipsar om den här gången, som omväxling.

Jag avslutar med lite gnäll. När ska Systembolagets “professionella värderare“ få tillgång till Systembolagets egen prislista? Nu är det en Winston Churchill 2000 som har fått obegripliga 1400 kr i utrop vilket med avgifter är 46% högre än Systembolagspriset. Winston Churchill ingår sedan länge i det ordinarie sortimentet och just årgång 2000 finns just nu i lager hos 45 butiker bara i Stockholms län.

måndag 2 december 2013

Mycket intressanta champagnenyheter på Systembolaget idag

Idag, måndag den 2 december, släpps hela 33 nya champagner på Systembolaget (varav 14 i beställningssortimentet).

Från Vilmart, premier cru-odlaren som ligger mig varmt om hjärtat, släpps utmärkta Grand Cellier d'Or 2008 för 489 kr. Inte samma fyndpris som när den ingick i Franska Vinlistans septemberkampanj för 395 kr men ett väldigt bra vin. Jag försöker ge mig själv köpstopp för champagneinköp i Sverige på grund av att jag bor i Asien och är på väg att flytta till USA men kunde inte låta bli att köpa en låda av just det här vinet tidigare i höst.

Sedan släpps det tre viner från odlarnas mästare Jacques Selosse. Vinerna är Initial (755 kr), VO (996 kr) och Substance (1695 kr). Jag tycker att Initial och VO har stuckit iväg för mycket i pris de senaste åren men Substance är ett fantastiskt vin där prisökningen är lättare att acceptera.

Jag måste också nämna ett par nyheter i det absoluta toppskiktet bland storhuschampagnerna: Comtes 2005 och Dom Pérignon Oenothéque 1995. Det är alltid roligt med en ny årgång av Comtes och alltid roligt när Dompa Oenothéque dyker upp på Systembolaget överhuvudtaget.

söndag 1 december 2013

Ramen - mycket bra japansk mat

Ramen är en japansk-kinesisk form av nudelsoppa som för femtio år sedan inspirerade till uppfinningen snabbnudlar. I stället för att behöva gå till restaurang för att köpa ramen kunde japaner enkelt få till något liknande i sina hem. Jag vet inte om snabbnudlar är bättre i Japan än i Sverige men själv har jag inga positiva minnen av snabbnudlar. Jag provade ett par gånger när jag pluggade på 90-talet men gick snabbt över till annan budgetmat. Jag antar att det är annorlunda i Japan eftersom snabbnudlar utsetts till den främsta japanska uppfinningen under 1900-talet i en opinionsundersökning.

Nog om snabbnudlar. I Alabang, den del av Manila där jag bor, finns det en japansk ramenrestaurang som fått extremt bra rykte och lockar till sig besökare från hela Manila. Under de senaste veckorna har vi gjort två besök och vilken härlig mat! Det är enkel husmanskost men mycket bra.

Restaurangen heter Ramen Yushoken och ligger i utomhusköpcentrumet Mollitos för den som har vägarna förbi. Det går inte att boka bord utan man får snällt ställa sig i kö om det är fullt.

Jag har ätit Tsukemen Tonkotsu båda gångerna jag varit där. Det är en nudelsoppa baserad på fläskkött men fråga mig inte om några detaljer, menyn är på japanska.




lördag 30 november 2013

Dags för december igen

December är den månad då det säljs överlägset mest champagne i Sverige. Det är tack vare nyårsafton då många som normalt inte köper champagner unnar sig denna ädla dryck.

Jag skulle också vilja slå ett slag för champagne som julklapp. Om man ska köpa en julklapp till någon som “har allt” är champagne ett säkert kort. Alla uppskattar att få champagne!

Jag skulle vilja upprepa mitt tips från 2011 att satsa på champagne på magnum till nyårsafton. Det finns hela 68 champagner på magnum hos Systembolaget om man inkluderar beställningssortimentet. Pol Roger, Roederer och Bollinger är säkra kort från de stora husen som finns i fasta sortimentet medan exempelvis Philipponnat och Billecart-Salmon måste beställas.

Några av de här finns på jätteflaskor också, till exempel Pol Roger som finns på jeroboam (3 liter), methuselah (6 liter), salmanazar (9 liter) och till och med nebuchadnezzar (15 liter). Ett mycket festligt alternativ om man har en större fest! Men i så fall är det nog hög tid att beställa snart.

tisdag 26 november 2013

Vinproduktion i Filippinerna

Filippinerna är inget vinland. Det odlas inte vin här och det dricks ytterst lite jämfört med andra länder. Det dricks ungefär 1 flaska vin per nio invånare och år. Som jämförelse dricker nio invånare i Sverige ungefär 250 flaskor om året och nio invånare i Frankrike mer än dubbelt så mycket.

I förra veckan besökte jag Novellino Wines, en av Filippinernas största vinmakare. De gör viner som passar filippinska smaklökar och det innebär alkoholsvaga och mycket söta viner. Deras torraste vin ligger på ungefär 30 g socker/liter. De har på kort tid blivit mycket framgångsrika och har skaffat sig en marknadsandel på 25%.

Druvmaterialet köps in från hela världen och kommer i plasttunnor som druvkoncentrat. När jag frågade om druvsorter fick jag svaret att det inte spelade någon roll, det är en ”standardized product” som de uttryckte det. Detta späds sedan med filippinskt (filtrerat) kranvatten, jäses i stora aluminiumtankar och sedan avbryts jäsningen i förtid så att det ska bli mycket restsocker. Syra- och sockernivå justeras med tillsatser om det behövs och avslutningsvis kolsyras vinet. Alla viner är mousserande och röda, alkolstyrkan varierar mellan 5% och 9% ungefär och sockerhalten mellan 90 gram och 30 gram (ju lägre alkohol desto mer socker). Vinerna kostar ungefär 25-30 kronor i butik.

Det är lätt att fnysa åt det här men det var intressant att se hur ett ”industrivin” tillverkas. Det har inte mycket med kärlek till vin, natur eller terroir att göra.

Smaken då? Inte helt olikt svensk glögg faktiskt.

onsdag 20 november 2013

En spretig vinlista

Man talar ibland om spretiga viner och det är inte något positivt omdöme. Det handlar om viner som inte är i harmoni, där doft och smak kanske är helt olika eller där olika smaker inte är integrerade med varandra. Det är inte så lätt att beskriva. Jag tänker ibland i geometri där jag associerar till geometri utifrån hur ett vin upplevs i munnen. Det kan till exempelvis vara “vertikalt“, “horisontellt“, “runt“, “stort“, osv. Ett spretigt vin är ingetdera, det är som en figur ritad av en tvååring ungefär.

Häromdagen stötte jag på vad jag skulle vilja kalla för en spretig vinlista. Det är nyöppnad restaurang nära där jag bor i Manila, ägd av två trevliga holländare, och med höga ambitioner, både vad gäller mat och vin. Den heter Caviar Restaurant and Champagne Bar och borde passa mig perfekt. Tyvärr är det bara inredningen och ambitionsnivån som är bra… Maten är inte tillräckligt bra, det är märkliga tillbehör som sötat smör och rökta oliver, servicen är inte tillräckligt bra och vinlistan är spretig.

Han som köpt in vinerna har tyvärr inte tillräckligt med vinkunnande och han har plockat ihop viner  utan någon som helst idé eller röd tråd. Det stör mig. Den dyraste champagnen är exempelvis en Salon 1997 på magnum. Men varför skulle någon vilja dricka den det här decenniet (eller nästa)? Varför itne ta in ett par Dom Pérignon med lite mognad i stället? Dessutom är den tryckta vinlistan, liksom den på webben, full av pinsamma brister. Exempelvis är producentens namn utelämnat för flera viner. “Barbaresco 2008“ för 4700 pesos, kan det vara något? Dom Pérignon är listad som en non-vintage, osv.

Ett spretigt vin kan komma i ordning med lagring men knappast en spretig vinlista.